Tetőtér szigetelés, anyagok, rétegrend

2022.04.22.mapadmin0
tetőtér szigetelés rétegrend baumap

A családi házak tetőtereit manapság már sokan beépítik, de nem volt ez mindig így, ez a megoldás ugyanis csak a 80-as években kezdett fontossá válni. Régen csak a feleslegessé vált holmikat tárolták itt, ma azonban már szobákat, de akár egy külön lakrész is kialakításra kerülhet. Ehhez viszont nagyon fontos, hogy a tetőtér megfelelően legyen szigetelve.

Miért fontos, hogy a tetőtérnek jó szigetelése legyen?

Mivel a tető az családi ház külső burkolatának jelentős részét képezi, így az épület teljes hőveszteségének 25 %-át is jelentheti egy szigeteletlen tető. Ez már önmagában is sok, ha viszont beépítjük a tetőteret, ahhoz, hogy komfortos legyen, mindenképp szükség van arra, hogy télen meleg, nyáron pedig kellemesen hűvös legyen. A tetőterek nyáron hajlamosak túlmelegedni, hiszen a tetőt közvetlenül éri a napsugárzás, és ha nem megfelelő a szigetelés, akkor a nyári forróságot nemcsak kint, de a tetőtérben is érezi fogjuk.

Télen pedig a hideg okozhat problémát, ugyanis a szigeteletlen tető, illetve tetőtér nem tartja meg kellően a meleget, így lényegében az utcát fűtjük. A jó szigetelés tehát elengedhetetlen a tetőterek esetében, hogy egész évben kellemes klíma alakulhasson ki.

Szigetelő megoldásokból többféle is létezik a tetőterek esetében, és az is befolyásoló tényező, hogy milyen tetőről van szó, hiszen lehet magas vagy lapos tető, cserép tető, de szigetelhetjük akár a mennyezetet is.

Milyen szigetelőanyagok használhatóak a tetőtérben?

Manapság még mindig sok családi ház épül tetőtér beépítés nélkül, ugyanakkor egyre többen építik úgy a családi házukat, hogy a tetőteret is beépítik. Ez persze lényeges kérdés az építkezés során. Aggódni persze nem kell, hiszen utólag is lehet szigetelni a tetőteret, erre ma már számos mód és lehetőség van.

A tetőtér szigetelésnél két technológia használatos, ha normál tetőről és padlásról van szó. Az egyik, hogy a szarufák közé kerül szigetelés, melyekhez leginkább az üveggyapot és a kőzetgyapot szoktak manapság használni, de a hungarocell lapokkal történő szigetelés is gyakori. Ezeket az anyagokat táblás és terekcses kiszerelésben is lehet kapni.

Azt azonban mindenképp számításba kell venni ebben az esetben, hogy a szarufák hőszigetelő képessége gyengébb, mint a közéjük kerülő szigetelőanyagoké, így pedig hőhidak fognak kialakulni. Ez ellen csak úgy lehet védekezni, ha kiegészítő szigetelést kapnak a szarufák, melyek pár centit el fognak venni a szobák méretéből.

A másik lehetőség a szórásos purhab technológia, mely varratmentesen szigetel, nem rontja a tető tűzállóságát, és megakadályozza a hőhidak kialakulását is. Ez manapság meglehetősen népszerű megoldás a tetőterek szigetelésére. Az ára némiképp drágább, mint a táblás-tekercses szigetelő anyagoké, ezt nem árt figyelembe venni.

A tetőtér szigetelés rétegrendje

Ahhoz, hogy a tetőtér valóban komfortos legyen, a beépített anyagok páraáteresztő képességét is figyelembe kell venni, mely úgy az ideális, ha a lakótér felől a kültér felé növekszik. Ehhez pedig megfelelő sorrendben kell felkerülniük a különböző anyagoknak.

Belülről kifelé haladva a következő rétegrendet érdemes tartani:

  1. A lakótér felől az első réteg a lambéria, gipszkarton vagy OSB lap vagy egyéb mennyezet, álmennyezet. A lambéria kivételével bármelyik megoldást lehet festeni, vakolni vagy tapétázni.
  2. A következő rétegben érdemes párazáró fóliát felhelyezni, amely a szigetelést védi a beltérben keletkező és felszálló párától. Erre azért van szükség, mert a párától a szigetelőanyag átnedvesedhet, ezzel pedig romolhat a szigetelő képessége.
  3. A következő lépés a szigetelőanyag felhelyezése. Ez lehet a már említett szórt purhab réteg, de vagy a szarufák szigetelése.
  4. A szigetelő felé páraáteresztő fólia is kerülhet, attól függően, hogy milyen szigetelő anyag került felhelyezésre.
  5. A páraáteresztő fólia felett érdemes néhány centis légrést hagyni, hogy a cserepek alá beszivárgó hólé vagy eső kiszáradhasson.
  6. A tetőszerkezet külső részére pedig cserép kerül, vagy más tetőfedő anyag.

Ez a rétegrend természetesen némiképp módosulhat a szigetelő és tetőfedő anyagok függvényében.

Szigetelési megoldások lapos tető esetén

Lapos tető esetén már egy kicsit más a helyhez, ugyanis ebben az esetben más tetőfedő és szigetelő anyagokkal kell számolnunk, ugyanis leginkább bitumenes tetőszigetelő anyagokat és PVC tetőszigetelő lemezeket szoktak alkalmazni.

A lapos tető esetén más kihívásokkal kell szembesülni, mint a magas tető vagy nyeregtető esetén. Ebben az esetben ugyanis nem beszélünk kifejezetten tetőtérről, ugyanakkor a szigetelés ebben az esetben is lényeges. Az egyik lehetőség, hogy magát a tetőt szigeteljük, a már említett megoldásokkal, de lehetőség van a mennyezet szigetelésére is.

A mennyezet szigetelésénél érdemes a szoba belmagasságát is figyelembe venni, és ennek fényében választani szigetelőanyagot, ugyanis egy vastag szigetelőanyag csökkenteni fogja a belmagasságot is. A már említett terkecses-táblás kivitelű kőzetgyapot és hungarocell szigetelések ebben az esetben is használhatóak.

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

BauMap

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

Készítette: Netbloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

Készítette: NetBloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.