Bejelentkezés

Blog

Latest News
Hőszigetelés fajták: kőzetcsapot, grafit polisztirol, XPS, purhab

Hőszigetelés fajták: kőzetcsapot, grafit polisztirol, XPS, purhab

Amikor szigetelésről van szó, számos fajtával találkozhatunk. A fajták vizsgálata során sokszor felmerül a kérdés, melyik a legjobb vagy az egyik mennyivel jobb, mint a másik?

Az igazság,

hogy egyik sem jobb, mint a másik, inkább csak egyes tulajdonságai erősebbek, mint egy másik fajtának. Mindig az alapján kell döntést hozni, hogy számunkra mi a legfontosabb szempont, illetve hogy hova szánjuk az adott szigetelést.

Természetesen érdemes tudni, hogy milyen választási lehetőségekből válogathatunk, és hogy melyik megoldás hova a legelőnyösebb.

Ajánló: Felújítás: szigetelés típusok – mennyit lehet vele spórolni?A lakásfelújítás 11 fő szaka – mi a helyes sorrend?

Kőzetgyapot

A kőzetgyapot szigetelés a szigetelési anyagok mindössze 10 %-át teszi ki, viszont egyre népszerűbb, ez pedig annak köszönhető, hogy nagyon komplex módon elégíti ki a hőszigetelésekkel szembeni elvárásokat. A kőzetgyapot szigetelés alapanyaga a bazaltkő, mely természetese, nem éghető, méret és formatartó, tartós, és remek mechanikai tulajdonságokkal is rendelkezik.

A kőzetgyapot alapú ásványgyapot szigetelés hordozza magában a bazaltkő össze pozitív tulajdonságát, a gyártási technológiának köszönhetően pedig egy kiváló páraáteresztő, hőszigetelő és hangszigetelő tulajdonságokkal bíró szigetelőanyag jön létre.

A kőzetgyapot szigetelés egyik hátránya, hogy nem a legolcsóbb szigetelő megoldás, és mivel egy viszonylag új anyagról van szó, még kevesen értenek hozzá. Ugyanakkor a kedvező tulajdonságai miatt egyre többen választják, mert jóval több igényt tud kielégíteni szigetelés szempontból, mint más szigetelőanyagok. Azt sem árt tudni, hogy bár a bazaltkő természetese anyag, a kőzetgyapot szigetelés sem teljesen környezetbarát, ugyanis az előállításának magas az energiaszükséglete, bontás után pedig veszélyes hulladéknak minősül.

Grafitos polisztirol

A grafitos polisztirol a fehér kemény polisztirol (EPS) továbbfejlesztett változata, mely 23%-kal jobb hőszigetelő képességgel bír, mint a normál EPS. Alapvetően a grafitos polisztirol egy hagyományos expandált lap, melynek anyagához grafitport adnak, hogy javuljon a szigetelőképessége. A grafitporos adalék 20-25 %-ban javítja a polisztirol szigetelő tulajdonságait, viszont maga a lap vékonyabb, mint fehér EPS, vagy XPS polisztirol lap. A grafitpor nem teszi gyúlékonyabbá a polisztirolt, vagyis a tűzállósági tulajdonságait nem befolyásolja.

Kétféle változata ismert: a grafit és grafit reflex. Ez utóbbi már egy továbbfejlesztett megoldása a grafitos polisztirolnak is, mely képes a sötét grafitos polisztirolt megvédeni a napsütéstől a felragasztás követően egészen a dűbelezésig, utána már nincs különösebb funkciója.

Ugyanakkor a grafit reflexes megoldás pont azért jött létre, hogy a hagyományos grafitporos polisztirol lapok egyik hátrányát csökkentse, mégpedig azt, hogy erős napsugárzás hatására felmelegedjenek a lapok. A hagyományos grafitos lapok a napsütés hatására nagy átmelegednek, emiatt pedig jóval nehezebb felragasztani őket.

Bővebben: A grafitos polisztirol előnye, hátránya

XPS vagy extrudált polisztirol

Az XPS vagy extrudált polisztirol egy kizárólag táblás kiszerelésben elérhető szigetelőanyag, melynek anyagsűrűsége lényegesen magasabb, mint az EPS lapoknak, de a hőszigetelő képessége hasonlóan jó. Ugyanakkor jobb ütés- és nyomásállósági tulajdonságokkal bír, emellett a nedvességgel szemben is lényegesen ellenállóbb, ezért kifejezetten alkalmad lábazatok és pincék szigetelésére.

Már egy viszonylag vékonyabb XPS lappal is azonnal érzékelhető hatást lehet elérni. Az XPS lapok előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy vakolható is.

Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően az XPS polisztirol lábazati hőszigetelés esetén az egyik legfontosabb alapanyagnak számít. Bár alapvetően nem tűzálló, de nehezen éghető, így sokkal jobb tűzvédelmi tulajdonságokkal bír, mint az EPS lapok, ami tűzbiztonsági szempontból lényeges szempont lehet.

Ajánló: Ajtók, ablakok, nyílászárók szigetelése, Hol kezdjük a házépítést?

Szórt purhab szigetelés

A purhab szigetelés egyre népszerűbb manapság, és már meglehetősen régóta használják, ugyanis a poliuretánokat az 1930-as évek végén fejlesztették ki. Az építőipar a táblás, kemény poliuretánt már régebb óta használja, viszont az igazi áttörést a szórásos technológia kifejlesztésével érték el.

Ennek a technológiának köszönhetően a nehezebban elérhető helyekre is könnyen felvihetővé vált a poliuretán, ami számos előnnyel bír. A purhab szigetelés versenyképes a táblás polisztirolszigetelések mellett, és egyre többen veszik igénybe ezt a módszert.

Ez nem is csoda, hiszen meglehetősen előnyös választás. Amellett, hogy nagyon jó hő és hangszigetelő tulajdonságokkal is bír, de a páraáteresztő és a víztaszító képessége is meglehetősen jó. Ez egy olyan megoldás, mely alacsony rezsiköltség mellett is hamar visszahozza az árát. Mivel varrásmentesen, repedésmentesen lehet felvinni a felületre, nem kell amiatt aggódnunk, hogy hő-híd képződik. Nem dohosodik, a penész és a gombásodás miatt sem kell aggódnunk.

Arra viszont érdemes figyelni, hogy nem UV álló anyag, így ha erős napfénynek lesz kitéve, akkor UV elleni felületkezelést igényel. Emellett piszkos, poros felületre nem tapad, így a felület előkészítésére mindenképp szükség lesz.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük