Bejelentkezés

Mi az a hőhíd?

Mi az a hőhíd?

Amennyiben Ön jártas az építőiparban, akkor valószínűleg ismeri a hőhíd, más néven a hideghidak kifejezést. Légmentesen záródó és szigetelt házban a hőhidak akár 30 százalékos hőveszteséggel is járhatnak.  Így melegen ajánljuk, hogy lehetőségeihez mérten kerülje el ezt a jelenséget.

A megfelelő tervezés és kivitelezés elengedhetetlen a hőhidak azonosításához és orvoslásához. Ebben a cikkben közelebbről megvizsgáljuk a hőhíd-áthidalást és azt, hogy miként tudjuk kezelni ezt a jelenséget.

Mi is valójában a hőhíd?

A kivitelezés során ügyelni kell arra, hogy ne keletkezzenek hőhidak az építési folyamat során. Ehhez szükséges a különböző épületelemek és anyagok ismerete, hogy hogyan viselkednek különböző körülmények között és miként illeszkednek egymáshoz. Ezáltal elengedhetetlen egy hozzáértő szakember, aki számot vezet a hőhídmentes építésről.

A hőhíd az épületszerkezetek és otthona gyenge láncszeme.

A jelenség olyan helyeken fordul elő, ahol a hőszigetelés megszakad, vagy ahol a padlópanelek nem csatlakoznak zökkenőmentesen. A hőhíd nemcsak hőveszteséget okoz, hanem a lakás belsejében lévő meleg levegőt is lehűti, ahol érintkezik ezekkel a hideg felületekkel. Ez páralecsapódást és penészt eredményez, ami kellemetlen szagot von maga után.

A hőhidak a következő helyeken fordulhatnak elő: a fal és a padló kereszteződéseinél, a fal és a tető érintkezésénél, különböző nyílásoknál az épület burkolatában, csöveknél és kábeleknél, ablakoknál és ajtóknál, üregfalaknál.

Hogyan lehet detektálni a hőhidakat?

Sok termikus hidat nem lehet szabad szemmel látni. A kézzel végzett gyors teszt viszont egyértelmű jelzést adhat. Nincs más dolga, mint átdörzsölni a kezét egy falon, ahol felmerült a gyanú a hőhíd jelenségre. Amennyiben érzékelhető hőmérséklet-különbség egy bizonyos területen, ez erősen utalhat a hőhídra.

A nedves vagy páralecsapódó területek szintén intő jelek lehetnek. Vegye figyelembe, hogy a jelenség a nyári időszakban ellentétesen működik. Ugyanis ezeken a „hideg hidakon” keresztül meleg levegő juthat be az otthonába. Forró napokon mindenki elsősorban kellemes, hűvös levegőt szeretne bent tartani, ugyanakkor a beáramló forró levegő által ez egyre nagyobb kihívást jelent, ugyanis a hőmérséklet gyorsan megemelkedhet.

A hőhidak fajtái

A hőhidak különféle osztályozással rendelkeznek. Vannak például ismétlődő hőhidak, ezek meghatározott mintát követnek, és az épület hőburkolatának teljes területén „megismétlődnek”. Jelentkezhetnek például üreges falszerkezetnél, a mennyezetszigetelésnél stb.

  • Az ismétlődő hőhidak: gyakoriak és kiszámíthatók, de jelentős mennyiségű hőveszteséget okozhatnak. Ezért ezt a típusú hőhidat be kell vonni az U-érték számításába, valamint a tervezés és kivitelezés során számolni kell vele.
  • Ezzel szemben a nem ismétlődő hőhidak: csak időszakosan fordulnak elő, és ott találhatók, ahol az épület hőburkolatának folytonosságában törés van. Nem ismétlődő hőhidak akkor is jelentkezhetnek, amikor a különböző hővezető képességű anyagok találkoznak a szerkezet egyes csomópontjain. A tipikus, nem ismétlődő hőhidak leginkább az ablakoknál és az ajtóknál, a tetőablakoknál, a külső falsarkoknál, erkélyeknél és az épület hőburkolatának egyéb nyílásai körül jellemzőek.
  • Továbbá fontos megemlíteni még a geometriai hőhidakat: melyeket, mint ahogy a neve is sugallja, valóban az épület geometriája okozza. Ilyenek például a külső falak sarkai, a fal és a padló, valamint a fal és a tető közötti elágazás és a szomszédos falak közötti csomópontok.

A geometriai hőhidak gyakrabban fordulnak elő összetett építési formáknál, ezért az a legjobb, ha az általános kialakítást a lehető legegyszerűbb módon tartjuk fenn, hogy csökkentsük azok előfordulási kockázatát.

Összességében elmondhatjuk, hogy a légmentesen záródó és a szuperszigetelt házak kifejezetten érzékenyek erre a jelenségre, így a szükségtelen hőveszteség elkerülése érdekében alapos tervezést és gondos kialakítást igényelnek. További kihívást jelentenek az idősebb lakások is, ha új energiahatékonysági intézkedéseket, például külső szigetelést szerelnek fel.

Miért érdemes elkerülni a hőhidat?

A hőhidak kifejezetten káros hatással lehetnek a légzáró és magas szigetelésű épületekre. Akár 30 százalékos hőveszteséggel is járhatnak, ha magas a légtömörség és a szigetelés szintje – elutasítva e termékeknek az épületre gyakorolt pozitív hatásait.

A szigetelést úgy tervezték, hogy egész évben működjön, ezért nem csak a téli időszak hővesztesége miatt kell aggódnia.

Mint már említettük, a hőhidak valójában az év melegebb hónapjaiban növelhetik a hőnyereséget, ami a beltér túlmelegedéséhez vezethet. Noha a hőveszteség szintje a hőhidak súlyosságától és előfordulásától függően változhat, a legjobb épületeket hőhídmentes kialakítással kell tervezni és megépíteni.

Ellenkező esetben magas költségekkel járhat a beltéri levegő hőmérsékletének állandó szinten tartása. A szigetelés egy jelentős beruházás, ezért telepítését minden esetben helyesen kell kivitelezni.

Tervezzen okosan!

A hőhidak növelhetik a belső felületek kondenzációjának kockázatát. Ez esetenként nem látható sem az épület belsejéből, sem a külsejéből, így kivételesen veszélyes lehet. A kondenzáció egyik fő hatása a penész növekedése.

A láthatatlan penész kontroll nélkül nőhet ki, ami beltéri levegőminőségi problémákat és negatív egészségügyi hatásokat okozhat az épületben tartózkodóknak.

A páralecsapódás a rothadáshoz és a szerkezeti károsodásokhoz is köthető, ezért a legjobb mindenkor elhárítani. A hőhidak negatív hatásainak elkerülésére kell törekedni, bár a hőveszteség bizonyos mértékig mindig fennáll, megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel, lehetséges, hogy egy épületet gyakorlatilag hőhídmentesnek lehessen tekinteni (ha a hőhíd-együttható alacsonyabb, mint 0,01 / W (mK)).

Vannak olyan anyagok és rendszerek, amelyeket úgy terveztek, hogy kiküszöböljék a hőhidat a közös csomópontokban, mint például egy szigetelt alaprendszer.

Ezek a passzív alapozó rendszerek segíthetnek a fal és a padló közötti hideg híd kiküszöbölésében azáltal, hogy az egész alapot egy EPS rétegbe burkolják, biztosítva, hogy a szigetelés folyamatosságában ne legyenek törések.

A külső falszigetelő rendszerek szintén rendkívül hatékonyak lehetnek a hőhidak minimalizálásában. Nem számít, hogy új házat szigetelne, vagy a régit szeretné felújítani, mindig kérje ki egy szakértő véleményét, tervezzen okosan és alkosson egy hőtakarékos, ugyanakkor kellemes hőmérsékletű és levegőjű otthont.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük