Mikor szükséges a tető átalakítása?

2022.07.31.mapadmin0
Mikor szükséges a tető átalakítása baumap szakemberkereső

A tetőt elsősorban akkor szükséges átalakítani, ha a tetőteret beépítik. Nem minden tetőtér alkalmas a beépítésre, és a tető típusától függően eltérő nagyságú teret nyerhetünk.

A tetőtér beépítés legnagyobb gondja

Amikor valaki házat épít, talán nem is gondol arra, hogy a későbbiekben szeretné beépíteni a tetőteret, azonban ha már ilyenkor megteszünk pár lépést, akkor nyitva hagyjuk a lehetőségeket. Így fontos, hogy legyen hely például a leendő lépcsőnek. Ez szokott a tetőtér beépítéseknél az egyik legnagyobb probléma lenni. Nem árt az sem, ha már az építkezéskor felvisszük a tetőtérbe az áramot, vizet, fűtést. Később bármikor lesz lehetőség ezt kiépíteni.

A tetőtér beépítése

De hogy mivel is jár a tetőtér-beépítés? A tető szempontjából bizonyos változtatások szükségesek. A tető átalakítása nem egyszerű és nem könnyű munka, mindenképp bízzuk ezt szakemberre. Szükségessé válthat bizonyos fedélszerkezeti elemek áthelyezése, cseréje. A tervezésnek körültekintőnek és alaposnak kell lennie, ezt csak szakember végezheti tehát. Fontos tudni, hogy a tetőtér beépítésekor nő a tető födém terhelése is, és ezt a terhelést ki kell bírnia a tetőnek.

A szarufák megerősítésére például igen gyakran szükség van a tetőtér beépítésekor, ilyen esetben általában egy-egy pallót szögelnek a fa mellé, erre kerülnek majd az új lakrész belső burkolatai. A teherbírásuk is növelhető, azzal, ha megnöveljük a keresztmetszetüket, vagy alátámasztással, mellyel szintén ezt érjük el.

Fontos, hogy a tető átalakítása során figyeljünk a terhelhetőségre és arra is, hogy az egyéb szerkezetekkel milyen a tető kapcsolata, így a kémény, a szellőzők, az alátámasztó falak is sokat számítanak, és a tetőteret úgy kell kialakítani, hogy víz-, hő- és hangszigetelő legyen.  A tetőtér beépítésével új területet nyerhetünk, ha több helyre van szükségünk, mert például bővül a család. Akár új konyhát, fürdőszobát is kialakíthatunk, a legtöbb esetben gipszkarton-falazással. Léteznek speciálisan vízálló változatban is, így a vizes helyiségek falait is építhetjük ebből.

A tető cseréje, javítása, karbantartása

A tető átalakítására azonban nemcsak akkor lehet szükség, ha beépítjük a tetőteret, hanem akkor is, ha valamilyen módon meghibásodott a szerkezet. A tetőn lévő fedőanyag, a cserép, lemez vagy épp zsindely védelmet nyújt ugyan a környezeti hatásokkal szemben, de bármilyen sérülés, hiba esetén, a tető szerkezete is veszélybe kerül. A fedélszerkezet elemei sérülhetnek gombafertőzés vagy rovarinvázió esetén is. Épp ezért fontos a tető védelme, a megfelelő szigetelés, és az, hogy a tető szerkezetét védjük a rovarok és a gombák ellen. Sok-sok költséget megtakaríthatunk azzal, ha így teszünk és gondoskodunk arról, hogy a tető állagának megóvásáról, a szükséges karbantartásokról.

A tető átalakítása nem olcsó mulatság, mindenképp keressünk olyan szakembert, akiben megbízunk, aki hiteles referenciákkal rendelkezik. A tető valóban a házunk koronája, ne hanyagoljuk el a szükséges karbantartási munkálatokat. Egy-egy leesett cserép, vagy leszakadt zsindely később óriási problémákat okozhat, ezeket előzzük meg azzal, hogy rendszeresen ellenőrizzük a tető állapotát.

Ha pedig elhatároztuk magunkat az átalakítás mellett, a tetőtér-beépítés során is járjunk el körültekintően, mérlegeljük a lehetőségeket, a költségeket és a várható eredményeket. A tetőtér beépítéssel sokat nyerhetünk. Egy jól megtervezett és megépített tető hosszú évtizedekig védelmet nyújt az épület számára, azonban az elöregedett tetőpalát, cserepeket, zsindelyes tetőt cserélni kell. Ha már a szerkezetben keletkezett kár, akkor sürgősen lépni kell, mert a tetőn keletkezett károsodás hamar problémákat okozhat a falazatban és végső soron a ház alapjában is.

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

BauMap

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

Készítette: Netbloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

Készítette: NetBloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.