A népszerű tetőfedő anyagok összehasonlítása – Mi a különbség?

2021.10.31.mapadmin0
népszerű tetőfedő anyagok összehasonlítása baumap szakemberkereső

A tetőfedő anyagok széles választéka fantasztikus dolog, de egyben ijesztő is. A költségvetés, a várható élettartam és az esztétikus megjelenés mind olyan kulcsfontosságú tényezők, amelyeket alaposan figyelembe kell vennünk. Vajon, melyik típus jelentheti az ideális választást épületünk számára?

Milyen tetőfedő anyagok közül választhatunk?

  • Zsindely: Globális szinten, a talán legelterjedtebb fedőanyag típusnak tekinthetjük. Ehhez nagyban hozzájárul, hogy az ára viszonylag mérsékelt. Szármázását tekintve kőolaj alapú, ezért nem számít környezetbarát megoldásnak.

Kitűnően ellenáll a tűznek, szélnek és minden időjárási viszontagságnak. Súlya könnyű, továbbá bármilyen – jellemző – hajlásszögű tetőn alkalmazható.

  • Agyagcserép: A magas előállítási költségek okán a legdrágább anyagnak minősül, cserébe viszont természetes, továbbá kitűnő hang és hőszigetelő tulajdonságokkal büszkélkedik. Nem beszélve az UV sugárzással szembeni ellenállásáról, amely szintén egészen példásnak minősül.

A mediterrán típusú otthonok esetében, alig jöhetne szóba más opció, amennyiben szem előtt kívánjuk tartani a stílusosságot.

  • Betoncserép: A legnehezebb súllyal rendelkező fajta, ami szállítását és mozgatását is körülményessé teszi. Ettől függetlenül, szinte minden pozitív tulajdonságot magában hordoz, amit társa, az agyagcserép.

Tömör, rettentően fagyálló megoldás, ezért egyre inkább kezdi átvenni a vezető szerepet – az újépítésű házak tendenciáit alapul véve.

  • Lemez (fém): Kiindulási pontja – általában – az acél vagy az alumínium. Rendszerint tömbös kiszerelésben (lapokban) forgalmazzák, ezzel pedig el is érkeztünk a konstrukció egyik legfőbb előnyéhez, avagy a meglepően kevés beázási felülethez.

Emellett egy meglehetősen ellenálló, mégis döbbenetesen könnyed anyagról beszélhetünk, ezért sokan alkalmazzák arra a célra – még ha ez veszélyes is -, hogy spóroljanak a tetőszerkezet költségein, a teherbírási igény csökkentésén keresztül. Arculati szempontból is kedvelik, hiszen rengeteg különféle design-ban elérhető.

Mennyi ideig nyújtanak biztonságot a különböző típusú tetőfedő anyagok?

Leendő tetőnk minősége több tényezőtől is függ (például: magától a tetőszerkezettől és annak kialakítási módozatától). Azonban a legtöbb kérdés, mégis inkább a tetőfedő anyagok élettartamát érinti.

Ez persze nem meglepő, hiszen az a bizonyos anyag jelenti majd a legelső és egyben legfőbb védvonalat. Azt a kritikus pontot, aminél a leghamarabb ütheti fel a fejét a különféle problémák végtelen hada.

Ezért valóban érdemes tisztában lenni vele, mikor is érkezhet el a csere ideje.

Nehéz erre tényszerű választ adni, ám nem lehetetlen. Ami viszont a nehézség legfőbb forrása, az nem más, mint az egyazon típusú fedőanyagok közötti, elképesztően széles választék.

A pontos meghatározáshoz, tehát különbséget kellene tennünk az egyazon anyagon belüli márkák, minőségi mutatók és gyártási technológiák között is.

Hiszen, a zsindely esetében már az is döntő fontosságú lehet, hogy milyen típusú szemcsékkel vonták be a külsejét (például: bazalt).

Ettől függetlenül, természetesen tudunk általánosítani.

A legrövidebb élettartamú fedőanyagnak a zsindelyt nevezhetjük, amely körülbelül 20-25 évig képes megbízhatóan működni. A legtartósabbnak pedig a cserépfedés számít, a maga több mint 70-100 évével. Végezetül a lemezes verziók, valahol a kettő között helyezkednek el félúton.

Azonban, ne feledkezzünk meg pár roppantul fontos szempontról, mielőtt még – naivan – a várható élettartam alapján hoznánk meg a döntésünket!

  • Hőingás: Az Alföld bizonyos pontjain – és általánosságban nyugatról keletre haladva -, ahol az átlagosnál is magasabb hőingásokra kell számítani, nem biztos, hogy kifizetődőnek bizonyul egy trapézlemezből készült tető.
  • Jégeső: A jégeső tekintetében magas kockázatú területeken egyből evidensé válik, hogy nem az agyagcserép jelenti majd az anyagilag kézenfekvő döntést számunkra.
  • Amikor eljön a csere ideje: Érdemes észben tartanunk azt is, hogy a lemez és cseréptetők esetében, egy komplett cserét kell majd végre hajtanunk, amely költséges, idő és munkaerőigényes feladat. Viszont a zsindelytetőknél, egyszerűen csak az első, már elhasznált rétegre helyezzük rá a következőt.

Egyes tetőfedő termékek eleve drágábbak társaiknál – De biztosan megérik az árukat?

Általánosságban elmondható, hogy az építőipar területén – ellentétben sok más piaccal – még jellemző a hagyományos tendencia. Avagy, ami többe kerül, az bizony többet is ér. A nevesebb, borsosabb árú termékekért, tehát cserébe jobb teljesítményt, alacsonyabb karbantartási igényt és hosszabb élettartamot várhatunk.

Azonban mit sem ér egy drága, prémium tetőfedő anyag, ha szakszerűtlenül van felszerelve és nem részesül kellő törődésben, az évek múltával.

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

BauMap

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

Készítette: Netbloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

Készítette: NetBloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.