Bejelentkezés

Blog

Latest News
Napelem rendszer kiépítése lépésről lépésre

Napelem rendszer kiépítése lépésről lépésre

Manapság már a világ bármely pontján is élünk, lehetőségünk van arra, hogy saját magunk tudjunk az elektromos energiát előállítani, ehhez pedig csak egy napelem rendszer kiépítésére lesz szükségünk. Bár a bekerülési költségei jelenleg Magyarországon sem túl alacsonyak, mégis azt tapasztalhatjuk, hogy egyre több ember gondolkozik el a rendszer telepítésén, végigtekintve a számos előnyös, pozitív tulajdonságait.

A rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy szinte bárhol kiépíthető, így az ember bárhol tud egy olyan gazdaságos megoldással rendelkezni mint a napelem, legyen szó tanyáról, egy üres telekről, vagy egy nagyobb családi házról.

A napelem segítségével rövid időn belül lehetőségünk lesz akár teljesen lenullázni a villanyszámlánkat is, majd nagy valószínűséggel néhány éven belül vissza is fogja hoznia a bekerülési költségeit is.

A mai korszerű napelem rendszerekre a legtöbb gyártó 20-25 év garanciát is vállal, érdemes azonban olyan rendszer mellett letenni a voksunkat, mely magasabb minőséggel rendelkezik, így kevesebb lesz a probléma és a meghibásodás. A napelem rendszer élettartama elég hosszú, ez annak köszönhető, hogy a legtöbb gyártó ma már strapabíró, és jó minőséggel rendelkező alapanyagokat használ fel gyártásuk során, illetve hogy a napelem rendszer nem tartalmaz apró, törékeny, és könnyen sérülő alkatrészeket sem.

Gondos tervezéssel emellett fel is tudunk készülni arra, hogy az időben esedékes elektromos áram növekedését is fedezni tudjuk majd akár a későbbiek során (ez jól jöhet például nagyobb háztartási gépek vásárlása, vagy elektromos autótöltés esetén is).

Körülbelül mennyi időt vesz igénybe egy nagyobb napelem rendszer kiépítése?

Egy nagyobb napelem rendszer kiépítéséhez és telepítéséhez szükséges idő és pénz is nagyon sok mindentől tud függni. Leginkább ez azon múlik, hogy milyen az igényelt napelemrendszer teljesítménye, illetve hogy ehhez pontosan hány darab napelem panelra lesz majd szükségünk.

Szerencsére maga a rendszer szinte bárhova telepíthető, de egy helyszíni felmérés minden esetben szükséges, ahhoz hogy a cég pontos képet kapjon, illetve ekkor fog kiderülni az is, hogy a kiválasztott felület egyáltalán alkalmas-e a rendszer telepítésére.

Egy komplett napelem rendszer kiépítése és telepítése körülbelül 2 hónapot szokott igénybe venni.

A kiépítést azonban fontos ügyintézés előzi meg minden esetben. Ilyenkor egy igénybejelentésre lesz szükség, melyet be kell nyújtani majd hivatalos néven a Háztartási Méretű Kiserőmű (HMK) létrehozásához.

Ezt követően az áramszolgáltatótól kell kapnunk egy úgynevezett Műszaki Gazdasági Tájékoztatót melynek segítségével, illetve a helyszíni adatokkal együtt elkészülhetnek a legfontosabb csatlakozási dokumentumok, illetve a műszaki terv is.

Ezután az egész folyamat végén már csak az Áramszolgáltató jóváhagyására lesz szükségünk.

A napelem kiépítése lépésről lépésre

  1. Első lépésként ajánlatot kell kérnünk az adott napelem rendszerre (ezt megtehetjük természetesen akár egyszerre több cégnél is, hogy a végén mi tudjuk a beérkezett ajánlatok közül a legkedvezőbbet kiválasztani)
  2. Az árajánlat kiküldése után következik a telefonos egyeztetés a helyszíni felmérés időpontjával kapcsolatban.
  3. A szakemberek felmérik a helyszínt, ekkor lehetőségünk van a telepítésről személyesen is beszélni, feltehetjük nekik az ezzel kapcsolatos kérdéseinket is.
  4. Ha a céggel sikerült megállapodnunk, nem maradhat el természetesen a szerződéskötés sem!
  5. A cég ezután elintézi a legfontosabb teendőket, a tervezést, illetve megkezdi a napelemrendszer engedélyeztetését is.
  6. Ha az Áramszolgáltató jóváhagyta a terveket, akkor meg is kezdődhet a napelemrendszer kiépítése.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük