Bejelentkezés

Blog

Latest News
Napelem vagy napkollektor? Melyik lehet számunkra az ideális választás?

Napelem vagy napkollektor? Melyik lehet számunkra az ideális választás?

A mai modern világban egyre többen kezdenek el különböző okok miatt a napenergia hasznosításával foglalkozni, melynek köszönhetően lehetőségük nyílik arra, hogy a kiépített rendszerrel a begyűjtött energiát valamilyen formában felhasználja.

A napenergia felhasználásának a legnagyobb előnye talán az, hogy korlátlan mennyiségben elérhető, és termelése, illetve felhasználása során sem juttatunk semmilyen káros anyagot a környezetünkre.

Miknek a segítségével tudunk spórolni a villanyszámlánkon?

A rezsiköltségeket mindenki szeretne egy kicsit spórolni. Az már nagy segítség, ha a megszokottnál kisebb lesz a havonta érkező villanyszámlánk, de néhány esetben lehetőségünk van akár teljesen le is nullázni azokat.

Az azonban, hogy ezt milyen eszközzel próbáljuk meg elérni, egyáltalán nem mindegy.

Ha a napenergia felhasználásról beszélünk, akkor alapvetően két innovatív technológiát is meg kell említenünk. Az egyik a napkollektor, a másik pedig a napelem rendszer.

A napelemet és a napkollektort tévesen nagyon gyakran összekeverik egymással, pedig valójában két teljesen eltérő technológiára alapuló eszközről van szó.

A napelem rendszer működési elve

A napelem rendszer a begyűjtött napenergiát elektromos áramként tudja hasznosítani, ennek az energiának a felhasználása pedig ma már igen sokoldalú lehet.

A napelem rendszer esetében csupán a telepítési és bekerülési költségekkel kell számolnunk.

Ajánlott bejegyzés: A különböző tetőtípusok előnyei és hátrányai

A napelem segítségével fotovoltaikus hatás képes létre jönni, mellyel az előállított elektromos árammal lehetőségünk nyílik a kisebb és nagyobb elektromos berendezéseink és eszközeink működtetésére.

Napelemmel tehát üzemeltetni tudjuk a mosógépünket, a televíziónkat, de akár használhatjuk a lakásunk fűtésére, vagy elektromos autónk töltésére is.

Hogyan működik a napkollektor?

Bár sokan azt hiszik, hogy a napkollektor a valójában a napelem rendszer leegyszerűsített, kisebb változata, ez a két rendszer teljesen eltér egymástól.

Azon kívül hogy mindkettő a napenergiát tudja hasznosítani, semmi hasonlóság nincs bennük.

A napkollektor lényegében hő formájában képes felhasználni a beérkező napenergiát. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az eszköz belsejében található egy folyadék, mely a hő hatására fel tud melegedni kellő hőmérsékletűre.

Ezt a meleg folyadékot a rendszer magába tudja tárolni egészen addig a pillanatig, míg szükségünk nem lesz rá. Ez a hőszigetelt tartály igen hosszú időn át képes megfelelő hőmérsékleten tartani a folyadékot.

Mi a legnagyobb különbség a napelem és a napkollektor között?

A legnagyobb különbség a két technológia között talán az lehet, hogy a napelem működés közben elektromos áramot képes előállítani, míg az egyre ismertebb napkollektor egy folyadékot tud felmelegíteni, amit aztán néhány célra fel is tud használni.

A napelemrendszer esetében tárolni csak akkor tudja az eszköz a megtermelt energiát ha sziget üzemű napelemet működhetünk. Ez különösen akkor tud jól jönni, ha gyakran van felénk áramszünet, hiszen ennek az eltárolt elektromos áramnak köszönhetően a problémából semmit nem fogunk megérezni.

Normál esetben a napelemnek az energiát vissza kell töltenie a hálózatra, ha nem tudja azt azonnal felhasználni. A napkollektor működése közben a benne megtalálható folyadékot melegíti fel, majd ezt fogja felhasználni a későbbiek során.

A legfeltűnőbb eltérés a két eszköz között, hogy a napelem kiépítése után, a tisztításon kívül, melyre csak ritkán kell sort kerítenünk valójában nincs semmi feladatunk, míg a napkollektor esetében számolnunk kell a 2-3 évente szükséges karbantartási feladatok lebonyolításával.

Ilyenkor kell ellenőrizni a folyadék megfelelő pH- értékét, illetve ekkor kerül sor a nyomás beállítására is. Ezt néhány évente mindenképpen el kell végezni annak érdekében, hogy a napkollektor hosszú időn keresztül problémamentesen tudjon működni. Emellett fontos beszélni arról is, hogy míg a napelem által megtermelt elektromos áram felhasználása igen sokoldalú lehet, napkollektor segítségével csak fűteni, tisztálkodni, vagy főzni tudunk.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük