Bejelentkezés

Blog

Latest News
Hogyan fogjunk hozzá a napelem rendszer bővítéséhez?

Hogyan fogjunk hozzá a napelem rendszer bővítéséhez?

A tervezés, az előre gondolkodás és a kalkulálás nagyon fontos abban az esetben, ha egy nagyobb lélegzetvételű projektbe fogunk bele. Ilyen lehet például egy napelem rendszer kiépítése, telepítése is.

A napelem rendszer nem egy olcsó mulatság

Mivel viszonylag nagy befektetésről van szó, egyáltalán nem mindegy, hogy az adott rendszer milyen hosszú élettartammal, milyen hatékonysággal fog majd tudni működni.

A szakemberek feladata felmérni, és kiszámolni azt, hogy az adott háztartás esetében milyen rendszer kiépítésére van szükség ahhoz, hogy az energia termelése fedezni tudja majd az áramfogyasztásunkat.

De mi történik abban az esetben hirtelen megnő az energia fogyasztásunk?

Nagyon sok helyzet elő tudja idézni azt, hogy váratlanul megnő a háztartásunk energia fogyasztása. Ezt okozhatja egy tönkrement gázkazán, melyet már nem szeretnénk megjavítani, és helyette inkább szeretnénk elektromos fűtésrendszerre át váltani, vagy egy elektromos autó vásárlása, melyet majd napenergiával szeretnénk feltölteni.

De akár egy nagyobb, plusz fogyasztást igénylő beruházás is okozhatja azt, hogy több energiára lenne szükségünk (például egy klíma beszerelése), mint amit eddig a rendszerrel termelni tudtunk.

A napelem rendszer tervezése során a cégek ma már sok esetben eleve nagyobb áramfogyasztással szoktak kalkulálni, mint ami a valós, éppen azért, hogy ne okozzon problémát az sem, ha a későbbiek során valami miatt több áramra lesz majd szükségünk. De emellett természetesen megvan annak az esélye is, hogy nem termelünk annyival többet, hogy fedezni tudjuk az igényeinket, erre pedig már tervezés során érdemes valamilyen szinten felkészülni.

Mitől függ, hogy bővíteni tudjuk-e a már meglévő napelem rendszerünket?

Ma már sok esetben a napelemek úgy lesznek telepítve, hogy azok adott esetben akár bővíthetőek is legyenek, ha szükség lesz rá. A legegyszerűbb megoldás ilyenkor az, ha a már meglévő, jól működő napelem rendszert csak a napelem panelek számával bővítjük.

Ehhez azonban az egyik feltétel az, hogy ez a bővített napelem rendszer, olyan inverterrel legyen ellátva, mely elbír egy nagyobb energiamennyiséggel is. A másik, amit ilyenkor figyelembe kell vennünk az az, hogy a tetőszerkezeten legyen annyi szabad hely még, hogy elférjenek rajta a szükséges új panelek.

Alapvetően a napelem rendszer bővítése egyáltalán nem bonyolult dolog, de mindenképpen hozzáértő szakemberre lesz szükségünk hozzá. A legcélszerűbb, ha felkeressük azt a céget, aki a már meglévő napelem rendszerünket telepítette, hiszen ők fogják tudni megállapítani azt, hogy milyen típusú, mekkora mennyiségű panelre lesz majd szükség ahhoz, hogy a rendszer termelni tudjon annyi elektromos energiát melyre jelenleg a háztartásunknak szüksége van.

Ahhoz, hogy a bővítés megvalósuljon szükség van arra, hogy legyen elég tetőfelületünk, melyre ráférnek az új panelek, és persze azok tartószerkezete is. Azt is fontos megvizsgálni, hogy a tetőszerkezet alkalmas-e ahhoz, hogy elbírja a többi napelem panelt.

Mi történik akkor, ha a bővített rendszerhez nem elég a régi inverter készülék?

Mielőtt azonban elkezdjük megtervezni az napelem rendszer bővítését, néhány dolgot érdemes figyelembe vennünk. Például azt, hogy bizonyos kW-ot meghaladó napelem rendszerek esetében szükség lehet fázisbővítésre is, ezt pedig az áramszolgáltatónál kell elintézni.

Egy másik lényeges kérdés az inverter, hiszen könnyen lehet, hogy a régi inverter kevés lesz egy nagyobb rendszer működtetéséhez. Ebben az esetben két lehetőségünk is van: Vagy egyszerűen veszünk egy olyan invertert, mely nagyobb teljesítménnyel bír, és lecseréljük a régit rá, vagy vásárlunk külön egy inverter készüléket, melyet csak a másik fázisra fogunk majd csatlakoztatni.

Ha anyagilag hosszútávon jobban szeretnénk járni, akkor az első megoldás lehet ideálisabb.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük