Bejelentkezés

Blog

Latest News
10 gyakori kérdés a napelem rendszerrel kapcsolatban

10 gyakori kérdés a napelem rendszerrel kapcsolatban

Ha egy nagyobb eszközbe vagy egy komolyabb berendezésbe ruházunk be, általában megpróbálunk utánanézni itt-ott néhány fontos dolognak, annak érdekében, hogy garantáltan azt az eszközt vásároljuk meg végül, mellyel a későbbiek során maximálisan meg leszünk majd elégedve.

Milyen kérdések merülhetnek fel?

A laikus emberekben nagyon sokszor ugyanazok a kérdések merülnek fel akkor, ha egy új dolgot szeretne kipróbálni. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, érdemes lehet megbízható forrásból, akár egy szakértőtől is informálódni.

Összegyűjtöttünk most 10 kérdést, ami leggyakrabban fel szokott merülni az emberekben a napelem rendszerrel kapcsolatban.

1. Milyen karbantartási teendőket kell elvégezni a napelem rendszer működtetése során?

A legtöbb napelem rendszerről elmondható, hogy nagyon kevés karbantartást igényel az élettartalma során. Sokan ezt az egyik legpozitívabb tulajdonságnak is tartják.

Mivel ezekben a rendszerekben nem található semmilyen kisebb, mozgó alkatrész, nem kell beszélnünk azoknak az elhasználódásáról, és kopásáról sem.

Évente egyszer érdemes lehet tiszta vízzel áttisztítani a napelem paneleket, hogy a felületi port és a szennyeződéseket eltüntessük róla.

2. Mennyi a várható élettartama a rendszernek?

Egy jó minőségű napelem nagyon hosszú ideig képes probléma és meghibásodás nélkül működni. Egy magasabb minőséggel rendelkező rendszer élettartama akár 25-35 év is lehet.

3. Mi történik akkor, ha a napelemmel több energiát termelünk, mint amennyit el tudunk használni?

Előfordulhat az, hogy a rendszer több elektromos energiát tud előállítani, mint amennyire háztartási gépeink működtetésére szükségünk van.

Hazánkban minden áramszolgáltatónál lehetőségünk van a kw-k kiszámlázására, így ezzel akár még pénzt is kereshetünk. De ha az összes megtermelt energiát mi magunk szeretnénk elhasználni, akkor jó ötlet lehet elgondolkozni a napelem tárolás lehetőségein. Ezzel kiküszöbölhetjük az áramszünettel járó kellemetlenségeket is.

4. Telepítés során gondot jelenthet, ha öreg a tetőszerkezetünk?

Ezt látatlanban senki nem fogja tudni meghatározni, de alapvetően a tetőszerkezetnek nem is a kora, inkább az állapota fontos a telepítés során. A műszaki felméréskor kerül sor a tető ellenőrzésére, ekkor vizsgálják meg azt a szakemberek, hogy egyáltalán a tetőnk van-e olyan állapotban, hogy elbírja a napelempaneleket a tartószerkezettel együtt.

5. Melyik a legelőnyösebb tetőfelület?

Hazánkban a legjobb a 30-35 fokú dőlésszöggel rendelkező tetőszerkezet. Ez a legideálisabb a napelem rendszer optimális működéséhez.

6. Milyen engedélyekre lesz szükségünk a napelem rendszerünk működtetéséhez?

Magyarországon minden áramszolgáltatónál lehetőségünk van arra, hogy napelem rendszert üzemeltessünk, ehhez csupán néhány formanyomtatvány kitöltésére van szükség. A szolgáltatónak minden esetben meg kell adnia a szükséges engedélyt, mielőtt üzemeltetni kezdjük a napelem rendszerünket. Az ügyintézés általában 2 hónapot vesz igénybe, de szerencsére egyre több napelemes cég ezt a feladatot magára szokta vállalni.

7. Mi a teendő abban az esetben, ha ellepi a hó a napelem paneleket?

Mivel a tetőn megtalálható napelem panelek meghatározott dőlésszögben kerültek felhelyezésre, illetve a felületük vagy üveg, vagy üvegre hajaz, ezért egy kis hóesés nem okoz neki problémát, hiszen a hó nagyon gyorsan lecsúszik a panel felületéről. Ehhez hozzájárul az is, hogy működés közben, a panelek enyhén átmelegszenek.

Akkor azonban, ha extrém nagy hidegről van szó, és teljesen belepi a vastag hótakaró a napelemünket, érdemes lehet óvatosan letisztítani a paneleket.

8. Mit tegyünk akkor, ha nagyobb rendszerre van szükségünk?

A legtöbb napelemes cég ma már úgy dolgozik, hogy szükség esetén idővel a napelem rendszert akár bővíteni is lehessen.

Ha azt tapasztaljuk, hogy optimális működés mellett sem tudunk már elegendő energiát termelni, akkor érdemes lehet felkeresni a napelemes céget.

9. Hogyan tudom ellenőrizni azt, hogy mennyit termel a rendszer?

Minden rendszer kap a szolgáltatótól egy kétirányú mérőeszközt, melynek segítésével számon tudjuk tartani azt, hogy egy megadott időn belül mennyi elektromos energiát termelünk, és mennyit használunk el.

Ezen kívül ma már léteznek olyan kívülálló eszközök is, melyekkel a napelemre kötve lekérhetjük a pontos termelési adatokat is.

10. Mi lesz a napelemmel akkor, ha másik házba költözünk?

Mivel a napelem manapság egy korszerű felújításnak számít, igencsak megszokta dobni az ingatlan értékét az, ha napelem rendszer található rajta.

Emellett meg kell említenünk azt is, hogy a strapabíró rendszereket a legtöbb esetben lehetőségünk van akár átköltöztetni is.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük