Bejelentkezés

Blog

Latest News
A napenergia tárolása: Milyen előnyökkel bír a megtermelt elektromos energia elraktározása?  

A napenergia tárolása: Milyen előnyökkel bír a megtermelt elektromos energia elraktározása?  

A napelem rendszer működtetése már önmagában is nagy segítséget tud jelenteni azoknak az embereknek, akik beruháznak rá. De mégis hogyan lehet tárolni az energiát? Milyen előnnyel bír, ha egyáltalán van lehetőségünk raktározásra?

Kulcs a tervezés

A rendszer tervezése során a szakemberek minden fontos kritériumot figyelembe kellett vegyenek, hogy végül olyan típusú, és méretű napelem rendszer legyen telepítve otthonunkba, melynek segítségével lehetőségünk nyílik annyi elektromos energiát előállítani, amennyi a háztartásunkban megtalálható berendezések működéséhez szükséges.

A napelem rendszerrel elérhetjük azt is, hogy a havonta érkező villanyszámlán található végösszeget nagy mértékben lecsökkentsük, vagy akár teljesen le is nullázzuk. Természetesen a napelem rendszer buktatóiról is írtunk már egy külön bejegyzést.

De megesik az, hogy a napelem rendszer időnként valamivel több áramot tud termelni, mint amire abban a pillanatban szükségünk lenne, illetve előfordul az is, hogy valamilyen oknál fogva a rendszer a kellőnél valamivel kevesebb elektromos energiát állít elő számunkra. Mi ezekben a helyzetekben a megoldás?

Honnan tudjuk meg, hogy mennyit fogyasztunk, és mennyit termelünk?

Ahhoz, hogy követni tudjuk azt, hogy egy év leforgása alatt a napelem rendszerünk segítségével mekkora mennyiségű energiát tudunk előállítani, illetve, hogy ez idő alatt mennyi a fogyasztásunk, egy Kétirányú digitális mérőórára lesz szükségünk.

Ezt a mérőeszközt minden esetben a napelem rendszer kiépítése után egy központi szakember fog felszerelni majd a rendszerünkre. Ebből derül ki az, ha túl sok energiát termelünk, és ilyenkor ahelyett, hogy ez az áram elveszne, egy másik háztartás fogja majd felhasználni az energiatöbbletet.

Napelem rendszerünket csak azt követően kezdhetjük el használni, miután felkerült ez a Kétirányú mérőóra.

Mi történik akkor, ha túl sok, vagy éppen túl kevés elektromos energiát termelünk a napelemünkkel?

Ha rendszerünk több energiát tud előállítani, mint amire szükségünk lenne, akkor alap esetben az történik, hogy az a plusz energia, amit megtermeltünk automatikus bekerül a központi hálózatba, ahonnan végül valaki más fogja majd felhasználni. Ez egy szuper megoldás arra, hogy ez az áram se vesszen kárba.

De vannak olyan időszakok is, amikor éppen valamiért a mi napelem rendszerünk nem képes olyan hatásfokkal működni, ami szükséges lenne ahhoz, hogy az adott pillanatban megfelelő energiamennyiséget elő tudjon állítani. Ez gondot is jelenthet, hiszen minden háztartásban vannak olyan berendezések, melyeket folyamatosan áram alatt kell tartani (ilyen például a hűtőszekrény, és a fagyasztóláda is.)

Ilyenkor kénytelenek vagyunk a központi hálózatról plusz áramot vásárolni, melyet majd a szolgáltatónak az év végi elszámolás után kell kifizetnünk.

A napenergia elraktározására ma már lehetőségünk van úgynevezett napenergia tárolók segítségével is. Ez az innovatív megoldás külföldön már egy ismert dolog, egyre több helyen ilyen energiatárolók látják el a hagyományos akkumulátorok feladatát is.

Ezeket éppen azért fejlesztették ki, hogy a nap folyamán megtermelt elektromos energiával lehetőségünk lehessen a folyamatos áramszükségletünket biztosítani.

Működési elve rendkívül egyszerű. Ha több az áramtermelés, mint az aktuális fogyasztás, akkor a hálózatba történő betermelés helyett a tárolóba kerül ez a plusz elektromos energia. Így, ha a napelem rendszerünk valami oknál fogva nem képes elegendő energiát termelni számunkra, vagy éppen áramszünet lép fel, akkor az energiatárolóból teljesen ingyen is megkaphatjuk a szükséges energiamennyiséget.

Ezekben az esetekben érdemes elgondolkoznunk a napenergia tároló kialakításán

  • Ha a közműhálózat nagy mértékben lekorlátozza a napelem rendszerünk termelését.
  • Ha jóval nagyobb költségekbe kerül a közműbe való csatlakozás, mintha vásárolnánk egy napenergia tároló készüléket.
  • Abban az esetben, ha az elektromos energiát csak dízelgenerátorral tudjuk előállítani.
  • Ha egy stabil belső hálózatot kívánunk létrehozni az otthonunkban.
  • Ha szeretnénk teljesen függetlenek lenni az áramszolgáltatótól, és célunk egy önellátó otthon létrehozása.
  • Illetve akkor is érdemes lehet beruházni erre a modern eszközre, ha a környéken, ahol élünk, nagyon gyakran van áramszünet.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük