Bejelentkezés

Blog

Latest News
Hova lehet érdemes napelem rendszert telepíteni?

Hova lehet érdemes napelem rendszert telepíteni?

A napelem rendszer kedvező tulajdonságait ma már egyre többen ismerik és szeretik, hiszen a segítségével képesek vagyunk saját magunk előállítani akkora (vagy még nagyobb) mennyiségű elektromos energiát, melyre háztartási kis és nagy gépeink működtetéséhez szükségünk van.

A napelem rendszer egy gazdaságos befektetés, melynek ára néhány éven belül meg is fog térülni.

Használatával elérhetjük azt is, hogy minden hónapban teljesen lenullázzuk a villanyszámláinkat, ha pedig lehetőségünk van még több elektromos energia termelésére, akár még plusz jövedelemhez is juthatunk.

A napelem éves termelését befolyásolja a napelem fajtája, mérete, a rendszer vezetékelése, a környezeti hatások (hőmérséklet, árnyékhatások), illetve az inverter típusa, nagysága, optimális elhelyezése, és az intenzív napsütés időtartama is.

Természetesen egyáltalán nem mindegy hogy az adott napelem rendszert mégis hova fogjuk kiépíteni.

Napelem telepítés nyaralóra vagy családi házra

A legtöbb napelem rendszer egyik legnagyobb előnye az, hogy szinte bárhova könnyedén telepíthetőek, így az év bármely szakában lehetőségünk nyílik arra, hogy elektromos áramot termeljünk.

Ha a napelemekről beszélünk, a legtöbb embernek automatikusan a családi házak jutnak eszébe. Ez főleg azért lehet, mert az elmúlt néhány év során az új építésű házak tetejére sok esetben került valamilyen napelem rendszer.

Mivel nincs két egyforma családi ház, látatlanban nehéz lenne azt megsaccolni, hogy a napelem rendszer kiépítése mennyibe fog majd a családnak kerülni. Ennek kikalkulálásához és a tervek elkészítéséhez szükség lesz egy helyszíni szemlére is.

Tervezés során fontos a szakembereknek tudni azt, hogy milyen típusú, és milyen állapotú az otthonunk tetőszerkezete, és arról is beszélünk kell, hogy átlagosan mekkora szokott lenni az áramfogyasztásunk. Ezeken az információkon múlik az is, hogy milyen típusú inverter lenne számunkra a legideálisabb.

A kertes házak mellett azonban célszerű akár a nyaralónk, vagy lakásunk esetében is elgondolkozni a napelem telepítésén, ezzel fedezni tudnánk a nyaraló áramfogyasztását. De az elektromos áram természetesen akkor is folyamatosan termelődik, amikor éppen nincs nyaraló szezon.

Napelem erkélyre, vagy akár garázsra

Természetesen rengeteg tényező tudja azt is befolyásolni, hogy pontosan hova, milyen típusú, és milyen mérettel rendelkező napelem rendszert tud majd egy szakember kiépíteni.

Bár a bekerülési költségei nem alacsonyak, mégis azt lehet tapasztalni, hogy hazánkban is egyre többen azt gondolják, hogy megéri befektetni a napelemre, és egyre több ember próbálja meg a maga módján hasznosítani a napenergiát.

Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy a kiválasztott, számunkra talán legideálisabb napelemrendszer előnyeit milyen módon fogjuk tudni majd használat közben a legjobban kiaknázni. Ennek például az egyik legfontosabb kérdése az szokott lenni, hogy magát a napelem rendszert mégis hova érdemes telepíteni.

Néhány külföldi ország valamivel előrébb tart a napelem rendszer használatában is, így van lehetőségünk tőlük is eltanulni pár praktikus megoldást.

Valamennyi országban igen elterjedt már az erkély korlátra szerelhető napelem cellák is, pontosan azért, mert az erkély általában nem rendelkezik hatalmas felülettel, ezért maximum 2-3 napelem panel szokott felférni rájuk.

Azt azonban minden esetben fontos kiemelnünk, hogy hogy ha társasházról beszélünk, akkor a napelem rendszer kiépítéséhez szükséges a többi lakó beleegyezése is.

Az egyre kompaktabb megoldásoknak köszönhetően ma már napelemet telepíthetünk a garázsunkra, vagy akár kocsibeállónk tetejére is. Ezek a praktikus megoldások akkor lehetnek igazán hasznosak, ha elektromos autóval rendelkezünk, így gyakorlatilag lehetőségünk nyílik arra, hogy rendszeresen teljesen ingyen töltsük fel az autónkat.

 

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük