Bejelentkezés

Blog

Latest News
Így zajlik a napelem engedélykérésének menete

Így zajlik a napelem engedélykérésének menete

Egyre több kertes ház tetején láthatunk ma már napelem rendszert, melynek segítségével sok család saját felhasználásra elektromos energiát tud termelni.

Mi az a napelem rendszer?

Azok a háztartási méretű kis erőművek nevezhetőek napelem rendszernek, melyek 50kW-nál kisebb teljesítménnyel rendelkeznek. A napelem rendszer telepítésének rengeteg előnye lehet ám néhány dologra mindenképpen oda kell figyelnünk!

Ezek a rendszerek jellemzően a háztartásban megtalálható kisfeszültséggel rendelkező hálózathoz vannak csatlakoztatva, a teljesítményük pedig a felhasználó rendelkezésére álló teljesítményt nem haladja meg.

A rendszer telepítése azonban minden esetben szigorú engedélyekhez van kötve, így az árajánlatkérést, és a tervezést mindig néhány hét ügyintézés kell, hogy kövesse.

Miért fontos az napelem rendszer engedélykérése?

Elsősorban nyilatkozunk kell arról, hogy a későbbiek során megtermelt energia valóban csak a saját felhasználásunkra szükséges, és hogy ezzel az elektromos energiával a saját otthonunk áramfogyasztását szeretnénk majd kielégíteni.

A törvény szerint lehetőségünk nyílik arra is, hogy a napelem rendszert úgynevezett elosztóhálózat formájában üzemeltessük, ennek köszönhetően akár energiatárolónak is tudjuk használni azt, abban az esetben, ha az elektromos energia megtermelése, és felhasználása között viszonylag nagy idő telik el.

1.lépés: Engedélykérések menete, formanyomtatvány megszerzése

A rendszer hivatalos engedélyeztetése 5 lépést foglal magába. Számítsunk arra, hogy mind az 5 lépés lebonyolítása némi időbe fog telni. Így, bár a rendszer telepítése nem túl bonyolult, az ügyintézés maga 8-10 hétig is eltarthat.

Ha valamilyen oknál fogva bármilyen lépést is kihagyunk, akkor azzal a későbbiek során igen komoly problémákat fogunk okozni magunknak.

Ha hálózati táplálásról beszélünk, akkor elengedhetetlen, hogy az illetékes villamos energia szolgáltatónál először is beszerezzük a szükséges engedélyeket a rendszer működtetéséhez. Ehhez pedig csak az erre a célra kiállított formanyomtatványra lesz szükségünk.

2.lépés: Az igénybejelentés

Ennél a második pontnál már szükségünk lesz néhány fontos információra is a leendő napelem rendszerünkkel kapcsolatban.

Például fontos tudni, hogy várhatóan milyen eszközöket fog majd magába foglalni, illetve hogy milyen teljesítménnyel fog majd az működni. Ezeket pedig általában magába szokta foglalni a napelemes cég által kidolgozott terv.

3.lépés: Az áramszolgáltató váltóztatásai

Az áramszolgáltatónak ezek után lehetősége van néhány dolgon változtatni. Mindenképpen érdemes arra is számítani, hogy a szolgáltató ennél a pontnál kérheti a villanyóra lecserélését, vagy akár változtathat a védőföldelés kiépítésén is.

Ilyenkor azonban ha a szolgáltató úgy látja, hogy a villanyóra cserére valóban szükség van, akkor annak a költségei őket fogja terhelni, nem minket.

Ezeket az előre megszabott változtatásokat mindenképpen egy rutinos, és regisztrált villanyszerelővel kell elvégeztetnünk.

4.lépés: Az engedélyek megszerzése

Az eddig történt dolgokat nevezhetjük előkészületeknek, melyek szükségesek a napelem rendszer működtetéséhez. A rendszer létesítése csak akkor végezhető el, ha már túl vagyunk ezeken az előkészítő feladatokkal.

Ez után már lényegében csak az engedélyek kiadására, illetve a bejelentésre van szükségünk.

5.lépés: A napelem rendszer bejelentése a szolgáltató felé

Azt követően, hogy a napelem panelek telepítve lettek, már csak egy fontos feladat áll előttünk, hogy azt használni is tudjuk.

Szükséges utolsó lépésként készre jelenteni az áramszolgáltató felé a napelem rendszerünket, mely után egy szakember fog kiérkezni tőlük, akinek a rendszert be kell kapcsolnia.

Ilyenkor történik meg a rendszer hálózatra való csatlakozása is, ennek köszönhetően az ezek után megtermelt elektromos energia a berendezéseinken keresztül felhasználásra is kerül majd.

Kimaradhat-e a rendszer telepítése előtt az ügyintézés?

A napelem rendszer normál működtetéséhez mindenképpen kötelességünk betartani a Villamos energia termelő berendezésre, és létesítmények üzemeltetésére, illetve telepítésére vonatkozó jogszabályokat.

Bár a napelem rendszer telepítése sok időbe nem telik, jobb ha számítunk arra, hogy a telepítést megelőző hivatalos ügyintézés 10 hetet is igénybe vehet.

Ha ezzel meg vagyunk, akkor nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy egészen addig, míg az áramszolgáltató nem szerelte fel a kétirányú mérőeszközt, nem is használhatjuk a rendszert.

Ha erről megfeledkezünk, és mégis túl hamar elkezdjük a napelemet használni, akkor az szerződésszegést von maga után.

Kapcsolódó bejegyzések

Comments (1)

 • György István
  2022.10.02. - 14:43 Reply

  Üdvözlöm
  Tisztelt Szolgálat.
  Megbizható korekt mapelem kivitelezöt keresünk.
  Várom válaszukat
  Tisztelettel
  György István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük