Bejelentkezés

Blog

Latest News
Mire való a napelem dc kábel, és miért van szükség a dc dobozra?

Mire való a napelem dc kábel, és miért van szükség a dc dobozra?

Egy jól működő napelem rendszer egy környezetbarát, megtérülő befektetést jelent az energiahatékony otthonunk esetében. Tökéletesen működhet hőszivattyúval is, ennek köszönhetően a fűtést is megújulóvá, és környezetbaráttá tehetjük vele, de tölthetjük róla akár az elektromos autónkat is.

Tájékozódjunk napelem ügyben

Amikor elhatározzuk, hogy napelemet fogunk telepíteni, jó, ha tisztába vagyunk a rendszer fontosabb részeivel, hiszen ezeknek a minősége és tulajdonságai nagyban befolyásolni tudják a rendszer hatékonyságát, és működőképességét is. A napelem rendszer kevésbé szem előtt lévő alkatrészein is nagyban múlik az, hogy mekkora mennyiségű elektromos energia lesz előállítva, illetve, hogy mennyi időn belül fog majd megtérülni ez a befektetés.

Milyen részekből áll egy napelem rendszer?

Egy napelemes rendszer jóval több részből áll, mint amire az emberek nagy része először gondolni szokott. Sokan azt hiszik, hogy a rendszer az inverterből, és a napelem panelekből tevődik csak össze, pedig felépítése ennél sokkal összetettebb.

A paneleket megtartó tartószerkezetnek is igen fontos feladata van például. Ezek a tetőszerkezet gerendáihoz vannak erősítve, ehhez rögzítik hozzá a kereszt tartókat, majd erre kerülnek fel a panelek, melyeket végtartók fognak majd össze.
A telepítés után a tartószerkezet, illetve a tetőszerkezet illeszkedési pontjai speciális módon, vízmentesen fognak kapcsolódni majd egymáshoz.

A tartószerkezet mellett azonban kiemelkedően fontos az, hogy megfelelő legyen a kábelezés a napelem rendszerben, illetve, hogy el legyen az látva egy dc dobozzal is.

Milyen kell, hogy legyen a napelem rendszer kábelezése?

A napelem rendszer minden esetben 12 vagy 24 VOLT feszültséggel bíró egyenáram termelésére alkalmas. A napelem elterjedésével egyidőben kezdett el fejlődni a speciális igénybevételnek köszönhetően a szolár kábelek (más néven DC kábelek) gyártása is.
Ezek lényegében a napelem és az inverter között találhatóak meg, ennek a két eszköznek az összekötésére szolgál.  Tehát a rendszer által előállított egyenáram (DC) így tud eljutni egészen az inverterig, ahol majd az olyan árammá fogja átalakítani, melyet már fel tudunk használni mi magunk is, a háztartási eszközeink, és berendezéseink működtetéséhez.

Ezek a szolár kábelek ellenállnak az UV sugárzásnak, kiváló mechanikai szilárdsággal rendelkeznek, melynek köszönhetően a különböző időjárási viszonyoknak sem okoznak kárt benne (a sós, vagy savas csapadék, illetve a pára sem.)
Ezek a speciális kábelek emellett igen magas hőmérséklettűrési tartománnyal lettek ellátva, így nem tesz bennük kárt sem a -40, sem a +90 Celsius fokos hőmérséklet sem.

Ajánlott bejegyzés: Mire érdemes figyelni a fürdőszoba szigetelésénél?

Mire való a dc doboz? Miért elengedhetetlen ez az eszköz a napelem rendszer működtetéséhez?

A DC dobozt minden esetben a napelem és az inverter közé kell bekötni annak érdekében, hogy az előállított elektromos energiát a lehető legnagyobb biztonságban tudjuk kezelni a rendszer működése során. Ennek a doboznak igen magas hatásfokkal kell bírnia, emellett védenie kell a túlfeszültség ellen az invertert, és magát a napelemsort is. A napelem bekötése során a DC dobozra mindenképpen szükségünk lesz!

Ha a doboz épületen kívül kerül majd elhelyezésre, akkor fontos gondoskodni annak a megfelelő szigeteléséről, melyet az előírás IP65-ben határoz meg. Ha pedig a doboz épületen belül kap helyet, akkor az IP40 kivitelre lesz csak szükségünk.

A doboznak tartalmaznia kell a napelem rendszer működéséhez szükséges egyfázisú, vagy háromfázisú egyenáram főkapcsolót is, illetve egy túlfeszültség biztosító védelmi eszközt is, melynek egy vagy több munkaponthoz kell csatlakoznia.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük