Milyen a napelem panelek legideálisabb tájolása, és dőlésszöge?

2022.07.29.mapadmin0
Milyen a napelem panelek legideálisabb tájolása baumap szakemberkereső

A napelem rendszerünk működését és hatékonyságát több tényező is befolyásolni tudja. Gondolhatunk itt a rendszer típusára, a méretére, az inverter helyzetére, a tájolásra, a földrajzi viszonyokra, és a dőlésszögre is.

Az energia termelést könnyű növelni

A napelem panelek hatékonyságát, tehát az elektromos energia termelődését bármi képes növelni, vagy éppen csökkenteni. A napelemek optimális tájolása, és dőlésszöge azonban tényleg nagyon fontos, sok esetben éppen ezeken múlik az, hogy mennyi áramot tudunk előállítani a rendszer segítségével.

Mi történik egy helyszíni felmérés során?

Azt, hogy végül melyik típusú napelem rendszer lesz telepítve, és hogy az pontosan hol fog helyet kapni, legtöbbször nem is mi döntjük el, hanem a szakemberek. Ahhoz, hogy az ideális helyzetét ki tudják választani a napelem rendszernek, mindenképpen szükség van egy helyszíni felmérésre, mely során többek között ellenőrizni tudják a tetőszerkezet strapabíróságát, a típusát és az állapotát is.

A napelemes cég minden esetben csak a helyszíni felmérés után tudja megmondani, hogy pontosan mekkora méretű, és milyen típusú rendszer kiépítésére lesz szükségünk ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű elektromos áramot tudjunk majd vele előállítani. Ilyenkor el kell mondanunk azt is, hogy átlagosan milyen a fogyasztásunk, hogy a szakember ki tudja kalkulálni azt, hogy milyen teljesítménnyel bíró rendszer lesz majd képes fedezni ezt a fogyasztást. A tető ellenőrzése is egy igen fontos lépés, hiszen egy nagyon öreg, rossz állapotban lévő tetőszerkezet valószínűleg nem is fogja elbírni a napelem rendszert a tartószerkezetet együtt.

A helyszíni szemle nagyon sok cégnél teljesen díjmentes szolgáltatás, így lehetőségünk van akár több cégtől is árajánlatot kérni, hogy végül azt az ajánlatot válasszuk, amely a legkedvezőbb.

Miért fontos a napelem panelek dőlésszögének beállítása?

A rendszer legoptimálisabb működéséhez az szükséges, hogy a napfény a napelem panelek felületét merőlegesen tudja érni, tehát a beesési szögnek legalább 90 foknak kell lennie.

Szakemberek véleménye szerint a legjobb, ha lehetőségük van 30-40 fok közötti dőlésszöggel, délig tájolásban felszerelni a napelem paneleket. A déli tájolás segítségével elérhetjük a legideálisabb villamos energiatermelést, hiszen a legkedvezőbb, ha a panelek nagy részét inkább a délutáni napfény éri.

A déli irányú tájoláshoz azonban nem mindig van lehetőségünk, ez múlik a tető típusán, és szerkezetén is. Tudni kell azonban, hogy a dél-keleti és a dél-nyugati tájolás képes akár 5%-os veszteséggel is járni, míg a nyugati, vagy keleti elhelyezéskor érdemes 15%-kal gyengébb termelési hatékonysággal számolnunk. A legrosszabb választás pedig az északi tájolás, ebben az esetben ugyanis még nagyobb veszteségre számíthatunk.

Lapostető esetében megoldható-e a napelem rendszer telepítése?

A napelem telepítésekor a helyzetével kapcsolatban azt is figyelembe kell venni, hogy előfordulhat, hogy a tető egy része, vagy akár az egész felülete árnyékba kerülhet a nap folyamán. Ez bizonyos típusú napelem rendszereknél akár 30-45%-os teljesítmény csökkenést is elő tud idézni. Egy magasabb épület a szomszédban, vagy egy nagyobb koronájú fa is igen nagy felületét ki tudja takarni a napelem paneleknek, ez pedig akár nagyobb hozamcsökkenést is elő tud idézni.

Nem mindegy az sem, hogy milyen típusú a tető, hiszen egy lapostető esetében különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő teherbírás felmérésére. A lapostető esetében a tetőszerkezet anyagától függ az, hogy telepíthető-e rá napelem rendszer vagy sem.

Ha ilyen tetőszerkezettel rendelkezünk, akkor a kivitelezőnek a tartószerkezet segítségével kell majd biztosítani a napelem panelek ideális dőlésszögét, illetve szükség lesz a szélterhelés kivédésére is, melyet beton súlyozással tud majd megoldani.

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

BauMap

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

Készítette: Netbloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

Készítette: NetBloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.