Bejelentkezés

Blog

Latest News
Mire érdemes figyelni a fürdőszoba szigetelésénél?

Mire érdemes figyelni a fürdőszoba szigetelésénél?

Amikor a fürdőszoba vagy a WC szigeteléséről beszélünk, akkor elsősorban nem a hőszigetelés lesz az elsődleges, hanem a vízszigetelés. A fürdőkben ugyanis a burkolat alatti felületeken nem szivároghat a víz, mert ez tönkretenné az aljzatot, a falakat, akár a ház szerkezetében is kárt tehet.

Mire kell figyelni a fürdő és a WC szigetelésénél?

Amikor vizes helyiségről van szó, a vízszigetelés egy nagyon lényeges kérdés, ugyanis egy rosszul megválasztott vagy kivitelezett szigetelés tönkre is teheti a megtervezett dizájnt, kárt okozhat a drága burkolatokban, így pedig sokkal drágább lesz a fürdőszoba, hiszen akár új burkolatra is szükség lehet, és a javítás sem olcsó mulatság.

Sokan gondolják úgy, hogy a tartós burkolathoz elég a megfelelő burkolatragasztó és fugázó, pedig ahhoz, hogy évtizedekig ép maradjon a burkolat, megfelelő felületi előkészítés, vízszigetelés és hézagkitöltés is kell.

Ha a felsoroltak közül valamelyik nem megfelelő, akkor meglazulhat, eltörhet a csempe, vízszivárgás alakulhat ki, megjelenhet a penész a fugában, ami először csak esztétikai probléma lesz, de később nagyon elszaporodhat, ami akár egészségkárosodáshoz vezethet.

A fürdőszobában és a WC-ben, mivel vizes helyiségről van szó, nagyon körültekintően kell megválasztanunk az anyagokat, a burkolásához vízszigetelő rétegre és nagy rugalmasságú csemperagasztóra lesz szükség.

Burkolatok alatti szigetelések

Mielőtt a fürdőszobában lekerül, illetve felkerül a burkolat, szükség van a már említett vízszigetelésre. Még mindig sokan vannak, akik a burkolásban és a fugázásban keresik a megoldást a vízszigetelésre. Az epoxikat szokták is emlegetni ilyenkor, és bár valóban vízzárók, jobbak is, mint a cementes fugázók, de nem segítenek a vízszigetelésben.

A vízszigetelést a burkolat alatti, kenhető szigetelőréteg fogja megoldani. Erre többféle megoldás is létezik már, a legelterjedtebb a cement alapú, kenhető vízszigetelés.

A cementkötésű vízszigetelő habarcsokat kétféle csoportba szokták sorolni: lehetnek egykomponensűek, vagy kétkomponensűek. Az egykomponensű vízszigetelő habarcsok sok termék 2 az 1-ben tulajdonsággal rendelkezik, vagyis rugalmas vízszigetelést és betonvédelmet is jelentenek, esetleg vízszigetelő habarcsok és ragasztók is egyszerre.

A kétkomponensű habarcsok általában rugalmasak, repedésáthidalók. Mindkét típust megfelelő rétegvastagságban kell alkalmazni. Az első vízszigetelő réteget úgy kell felvinni, hogy teljesen kiköltse a felületet, és csak ezután kerülhet fel a második réteg.

Zuhanyfülkék és zuhanytálcák szigeteléseiről

A fürdőszobákban manapság nagyon népszerűek az épített zuhanyzók, melyek esetében nem zuhanytálca kerül lehelyezésre, hanem csúszásmentes járólap. A padlófelület megfelelő kialakítása azért fontos, hogy a vízelevezetés tökéletes legyen, és ne alakulhasson ki pangó vízfelület.

Mivel nem zuhanytálcáról van szó, ugyanúgy kell eljárni a vízszigetelő réteg kialakításánál, mint alapvetően a burkolatok esetében is.

A zuhanytálca esetén is fontos lesz a megfelelő vízszigetelés kialakítása. Ellenkező esetben:

  • a padlóburkolat felázik
  • átázik a fal a fürdőszoba és a szomszédos helyiség közös, ez pedig penészesedéshez vezethet
  • ha társasházi lakásról van szó, kárt okozhatunk a szomszéd lakás falában
  • emeleti fürdőszobák esetében a plafon is átázhat.

Ahogyan a csempe alatt, úgy a zuhanytálca alatt is a betonnak vízzárónak kell lennie. A már említett kenhető vízszigetelés ebben az esetben is jó megoldás lehet. A zuhanytálcák fugázása, szilikonozása is lényeges, hogy teljes mértékben vízzáró legyen a felület.

Sajnos előfordul, hogy a zuhanykabint utólag kell szigetelni, mert az eredeti szigetelés, esetleg a burkolás nem volt megfelelő. A leggyakrabban a szilikont szokták eltávolítani, és azt kicserélni. Ilyen esetekben nagyon körültekintően kell eljárni, a szilikon eltávolításánál nem szabad megsérteni a zuhanytálcát, a szilikon felvitelekor pedig precízen kell dolgozni, ugyanis az egyenetlenül felvitt szilikon nemcsak esztétikailag lesz gond, de még a tömítő funkcióját sem fogja megfelelően ellátni.

Az is megeshet, hogy a jobb vízzárás érdekében új szilikon élvédőkre lesz szükség, melyek felhelyezéséhez nem szükséges szakembert hívni. 

Milyen szigetelést kapjanak a vízcsövek?

A vizes helyiségek szigetelésénél mindenképp érdemes megemlíteni a vízcsöveket is, hiszen ezeket sem árt szigetelni. Alapvetően a vízcsövek szigetelése arra szolgál, hogy a fűtési és meleg vízhálózatok csövén fellépő hőveszteség csillapítsa, illetve a páralecsapódás csökkentse. Amennyiben a kazán a lakáson kívül vagy hideg ponton található, akkor a fagyvédelemről is gondoskodni kell.

A vízcsövek esetében a hőszigetelő anyag lehet ásványi gyapot, mint az üveggyapot, vagy a víztaszító kőzetgyapot, polifoam, hőtükrös szivacs, vagy akár textil-üvegszál is. Manapság a fűtési és vízvezeték csöveket megvásárolhatjuk külső műanyag burkolattal ellátva is, ez a burkolat a mechanikai sérülésektől és a páralecsapódástól tudja védeni a réz csövet.

 

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük