Bejelentkezés

Blog

Latest News
Ezek a napelemes rendszer legnagyobb buktatói

Ezek a napelemes rendszer legnagyobb buktatói

A napelemes rendszer kiépítése a legtöbb embernek első ránézésre egy egyszerű műveletnek tűnik. Ezért igen gyakori, hogy olyan ember próbálkozik meg a napelem rendszer egységeinek megvásárlásával, és telepítésével, aki valójában egyáltalán nem ért a dologhoz.

Szakszerűségen és a pontosságon múlik

De fontos tudni, hogy a rendszer megtérülése nagyon sok esetben a kivitelezés szakszerűségén, és a pontosságán múlik, legyen szó a rendszer kapacitásáról, a hatékonysági kalkulálásról, vagy éppen a szakszerű kiépítéséről.

Éppen ezért, összegyűjtöttük most a napelemes rendszer legnagyobb buktatóit annak érdekében, hogy körültekintőbben járjunk el, a vásárlás, kalkulálás, tervezés, és telepítés során főleg abban az esetben, ha a napelemünket több évtizeden keresztül probléma mentesen szeretnénk használni.

A legfontosabb a pontos megtervezés!

Mint minden nagyobb befektetésnél, itt is rettentően fontos megtervezni előre a dolgokat. Ehhez azonban a legtöbb esetben mi magunk nem is leszünk elegek. Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk az az, hogy nem egy egyéni terv szerint építjük ki a rendszerünket. Előfordulhat, hogy valaki a rendszer részeit külön, innen-onnan vásárolja meg azért, mert különböző helyeken olcsóbb áron találta meg őket. Ilyet inkább ne tegyünk!

A napelem rendszer maximális energiatermelését, illetve a rendszer megtérülését csak akkor vehetjük biztosra, ha a telepítést megelőzte egy szakszerű tervezés, mely tartalmaz egy helyszíni felmérést, a tetőszerkezet szakszerű megvizsgálását, illetve az elektromos hálózat, és a villanyóra ellenőrzését is. Ha legbiztosabb, ha ezeket a feladatokat inkább egy kellő tapasztalattal rendelkező szakemberre bízzuk.

Ne a spórolás legyen az elsődleges szempont!

Természetesen spórolni, és pénzt megtakarítani mindenki szeret, de egyáltalán nem mindegy, hogy éppen min, és hogyan spórolunk, ez ugyanis sok esetben egy rosszabb minőséggel rendelkező, rosszabb rendszeregység megvásárlását szokta eredményezni.

A nem megfelelő minőségű, alacsony áron megvásárolható napelem panelek nem csak a hosszútávú működést, de még a megfelelő hozamot sem tudják garantálni. Érdemes olyan napelem mellett letenni a voksunkat, melyre a gyártó is hosszabb ideig mer garanciát vállalni, hiszek ezek valószínűleg jó minőségű alapanyagokból, és alkatrészekből állnak össze.

Jól válasszunk szakembert!

Fontos szem előtt tartanunk azt is, hogy mint minden villamossági szakmunka során, a naprendszer telepítése estében is igaz az, hogy a szakszerű munkafolyamatokon akár az életünk is tud múlni. Éppen ezért ne álljunk neki laikusként a napelemünk kiépítésének. Mindenképpen olyan szakembert érdemes választani, aki megnyugtató referenciákkal tud szolgálni számunkra.

Fontos lehet a rutin, és a tapasztalt is, hiszen sok esetben a rendszer telepítéséhez meg kell bontani a tetőszerkezetet is, ezért lényeges, hogy ezeket a munkálatokat valóban egy megbízható, precíz és profi szakemberekből álló csapat végezze el.

Minden esetben fontos a biztosítás!

A rendszer kiépítése során az emberek nagy része fellélegzik, hiszen azt hiszi, a következő 30 évben biztosan nem lesz majd semmilyen problémája a napelemmel kapcsolatban. Ahhoz, hogy ez valóban így történjen, mindenképpen biztosítást kell kötnünk a rendszerre, mely a legjobb, ha egy speciális napelemre kidolgozott biztosítás.

Bár a napelem rendszer egy strapabíró, erős szerkezet, sajnos előfordul, hogy tönkre megy, még akkor is, ha szakember végezte el a telepítését. Szerencsére a napelemek biztosítása a legtöbb esetben többféle kockázati tényezőt is magába szokott foglalni, így nem kell többet rettegnünk a jégeső, vagy éppen a hónyomás okozta károktól sem.

De szó lehet a biztosításban még rongálásról, vandalizmusról, vagy akár lopásról is. Ha a napelem rendszer később került csak telepítésre, a meglévő biztosításunkat mindenképpen érdemes átdolgozni.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük