Bejelentkezés

Blog

Latest News
Mik a napelem és a napkollektor előnyei, és hátrányai? Melyiket miért éri meg használni?

Mik a napelem és a napkollektor előnyei, és hátrányai? Melyiket miért éri meg használni?

Hazánkban is egyre jobban kezdenek elterjedni azok a modern eszközök, melyek segítségünkre lehetnek abban, hogy a Napból beérkező energiát valamilyen módon hasznosítani tudjuk.

Segítünk spórolni

Ezekkel a módszerekkel lehetőségünk van pénzt is megtakarítani, hiszen használatukkal le tudjuk csökkenteni a rezsi költségeinket, emellett óvni tudjuk a környezetünket is.

Ha a napenergia felhasználásról van szó, akkor két eltérő technológiára alapuló eszközt kell jobban megismernünk. Az egyik a napelem rendszer, a másik pedig a napkollektor.

Míg a napkollektor belsejében megtalálható víz a Nap hőjének hatására felmelegszik, addig a napelem rendszer a begyűjtött energiát alakítja át olyan árammá mellyel működtetni tudjuk a háztartásunkban megtalálható elektromos eszközeinket.

A napkollektor felhasználása nem ennyire sokoldalú, a felmelegített vizet fűtésre, tisztálkodásra tudjuk felhasználni. 

Minden amit a napelem rendszerről tudunk kell

A napelem rendszer egy olyan masszív, strapabíró eszköz, mely nem tartalmaz kisebb méretű, törékeny és forgó alkatrészeket, melyek a használat során hamar tönkre tudnának menni. Ennek köszönhetően kisebb a rendszer meghibásodásának veszélye is.

A napelem rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy nincs szükség semmilyen karbantartásra, nem kell számolnunk rendszeres karbantartási költségekkel sem, csupán időnként javasolt a rendszert megtisztítani.

A rendszer használata során semmilyen káros hatást nem bocsájt ki, semmivel nem szennyezi a környezetünket, így ez a napenergia felhasználás egyik legkörnyezetbarátabb megoldása.

A jól működő napelem mindenképpen egy hosszú távú befektetés, hiszen a rendszer 10 év alatt általában már vissza tudja hozni az árát is.

A napelem hátrányai között meg kell említenünk azt, hogy valamivel kisebb hatásfokkal rendelkezik, mint a napkollektor, így nagyobb felületre van szükség ahhoz, hogy az a megfelelő hatásfokkal tudjon működni.

A nagyon felületen elhelyezett rendszer kiépítéséhez pedig több tartószerkezet is kelleni fog telepítés során.

Mik a napkollektor előnyei, és hátrányai?

Sokan meglepődnek azon, hogy a kisebb méretű napkollektor milyen jó teljesítménnyel képes működni. A napkollektor egyik legnagyobb előnye, hogy jóval nagyobb hatásfokkal működik, mint a napelem rendszer, így ugyanakkora mennyiségű elektromos energia megtermelésére kisebb felületű napkollektorra lesz csak szükségünk.

A napkollektor kisebb méretének köszönhetően kisebb lesz a helyigénye is.

Ám fontos megemlíteni azt is, hogy a napelem alkatrészeivel szemben a napkollektoron éppen a kisebb mérete miatt találtató rajta jó néhány olyan apró alkatrész, mely sokkal könnyebben, és gyorsabban meg tud hibásodni.

Emellett ezzel az eszközzel a teendő is több lesz felszerelést követően, hiszen a napkollektoroknál 2-3 évente eljön az idő a rendszeres karbantartási feladatok elvégzéséhez, melyről ha megfeledkezünk, akkor a rendszer könnyen használhatatlanná is válhat.

Ezek mellett fontos tényező az is, hogy a napkollektor kiépítése jóval bonyolultabb, mint a napelem rendszer telepítése.

Melyiket válasszuk: Napelem, vagy napkollektor?

Jó hír, hogy a két teljesen különböző technológián alapuló napenergia felhasználására kifejlesztett eszköz közül nem kell minden esetben választanunk. Egy háztatásban alkalmazhatunk egyszerre akár napelem rendszert és napkollektort is úgy, hogy azok ki tudják egészíteni egymást.

Így a két rendszer tökéletesen ki tudja egészíteni egymást, ezzel pedig természetesen a termelésünk is jóval több lesz majd. Ahhoz hogy pontos tájékoztatást kapjunk a napelem, és a napkollektor együttes üzemeltetéséről, keressünk fel egy megbízható szakembert.

Ha azonban mégis döntést kell hoznunk a két eszköz között, akkor mindenképpen érdemes átgondolnunk választás előtt azt, hogy mik a prioritásaink, illetve, hogy mire van szükségünk, és milyen lehetőségeket tudunk kihasználni.

Döntés előtt olvassunk akár felhasználó véleményeket is róluk, illetve végezzünk el olyan konkrét számításokat is, melyek megmutatják, hogy számunkra melyik rendszer lehet megfizethetőbb döntés hosszútávon.

Összegzésként meg kell említenünk még egyszer azt, hogy a napkollektor jóval nagyobb hatékonysággal tud működni, mint a napelem, ám sokkal macerásabb a karbantartása, és gyakori a meghibásodás is, amellett, hogy nem lehet akármire felhasználni a megtermelt energiát.

Ezzel szemben a napelem kiépítésére szinte bárhol lehetőségünk van, de jóval nagyobb felület szükség belőle ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű elektromos energiát tudjunk vele előállítani.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük