Bejelentkezés

Blog

Latest News
Burkolás vagy festés – Melyiket érdemes előbb elvégezni?

Burkolás vagy festés – Melyiket érdemes előbb elvégezni?

Ingatlanunk felújításával valószínűleg az a célunk, hogy még szebb, és még komfortosabb otthont tudjuk kialakítani, mint amiben eddig éltünk. De akadnak dilemmák szép számban.

Spórolás és kaláka

Spórolás miatt egyre többen kezdenek bele saját maguk a festésbe, vagy éppen a burkolásba úgy, hogy alapvetően nem ez a szakmájuk. Ilyen esetben van néhány lényegesen fontos dolog, melyre oda kell figyelnünk, abban az esetben, ha a későbbiek során valóban olyan végeredményt szeretnénk viszont látni, mint amit elterveztünk.

Egy kis utánajárás mindenképpen szükséges ahhoz, hogy megtudjuk, egyáltalán milyen sorrendet kell betartanunk a munkafolyamatok között. Gondoljunk csak bele abba, hogy milyen bosszantó lehet, ha egy méregdrága, tökéletesen lerakott, esetleg mélyen erezett padlólapra festés közben rászáll a csiszolási por, vagy éppen rácsöppen a festék annak ellenére is, hogy ezt próbáltuk gondos takargatással megelőzni.

Ilyen esetben már csak az utólagos morgás, illetve a heteken át való sikálgatás marad. Bár a sorrend helyes, nem minden esetben szükséges azt betartani, főleg akkor, ha egy kényesebb burkolatot szeretnénk megóvni a falfestésből származó szennyeződésektől.

Felújítás során fontos a tervezés és az ütemterv készítés

Ahhoz, hogy a felújításunkból ne legyen hatalmas nagy káosz érdemes mindent előre megtervezni, abban az esetben is, ha saját magunk, és abban is, ha szakember fogja elvégezni a nagyobb feladatokat.

Ha szakemberek szolgáltatásait fogjuk igénybe venni, akkor is elengedhetetlenül fontos a jó időzítés, ilyenkor meg kell szervezünk azt is, hogy az adott mester a megfelelő időben érkezzen meg hozzánk, és végezze el a rá bízott munkálatokat.

A pontos, és gördülékeny munka elvégzése érdekében a legjobb, ha készítünk egy ütemtervet is. Ehhez szükségünk lesz egy táblázatra, melynek egyik oszlopába felsoroljuk az adott szakmákat, majd a felső sorba az idő kerül, napokra és hetekre felosztva. Ezután a táblázatba tüntessük fel jól látható módon azt, hogy melyik szakember mettől meddig fog majd dolgozni nálunk. Ennek a tervezésnek köszönhetően előre láthatjuk azt, hogy melyik munkafolyamatok hogyan fogják egymást felváltani, illetve megelőzhetjük azt is, hogy a különböző szakmák akadályozzák egymást a munkák elvégzése során.

A felújítási munkafolyamatok pontos sorrendje

 1. Egy nagyobb felújításkor mindenképpen a bontási munkálatokkal kell kezdeni. Legyen szó padló, vagy fal bontásáról, ezt pedig kőműves fogja nekünk elvégezni.
 2. Ezután sor kerül a falazásra, illetve helyükre kerülnek a gipszkarton falak is.
 3. Ha szükség van rá, az új nyílászárók is bekerülhetnek a végleges helyükre, ezt is a legjobb, és legbiztosabb, ha inkább szakemberre bízzuk.
 4. Következnek a villanyszerelési teendők, melyekhez elengedhetetlen a szaktudás és a rutin. Az elektromos vezetékek ellenőrzése, és bekötése minden esetben a villanyszerelő szakember feladata kell, hogy legyen.
 5. A következő lépés a gépészeti munkák elvégzése, ekkor elkészül minden, ami vízzel vagy gázzal kapcsolatos.
 6. Ezután jön a padló kiegyenlítése, illetve adott esetben annak javítása. Ezt is a kőműves fogja megcsinálni.
 7. Következnek a vakolási munkálatok. Abban az esetben, ha téglafarról van szó, sor kerülhet a vakolás javítására is.
 8. Ezeket követően végre kezdetét vehetik a burkoló munkálatok, bár ilyenkor még elsősorban csak a hidegburkolatok elkészítésére kerül sor. Ezek felkerülhetnek az oldalfalakra, illetve a padlóra is.
 9. Vakolt és gipszkarton falak esetében szükséges a falak glettelése is, melynek köszönhetően javítva lesznek a felületeken megtalálható repedések, és egyéb hibák.
 10. Ezután megkezdődhet a festés, mely során gondosan ügyelni kell arra, hogy mindent amit csak lehet takarófólia segítségével védjünk a keletkezett portól, és festéktől egyaránt.
 11. Szükség esetén ilyenkor kerülhet sor a már meglévő, régi nyílászárók felújítására és festésére is.
 12. Következő lépésként a parketta, és a laminált parketta is lerakásra kerül, azaz megtörténik a melegburkolás.
 13. Gépész szakember segítségével ezután helyére kerülhetnek a gépészeti berendezések, a radiátorok és a kazán is.
 14. Az egyedi beépített bútorok is, azután a lámpatestek, illetve a kapcsolók is beszerelésre kerülnek majd.
 15. A konyhába bekerülnek a beépíthető készülékek (a sütő és a főzőlap). Ennek bekötésére a legjobb, ha kihívunk egy szakembert, már csak azért is, mert csak ilyenkor jár rájuk garancia.
 16. Utolsó lépésként bekötésre kerülhet a wc, a mosdókagylók, a mosogatómedence, és a csaptelepek is. Ehhez a munkához hívjunk ki egy vízvezetékszerelőt.
 17. Ezután pedig már csak egy alapos nagytakarításra lesz szükségünk. Ha szakemberrel dolgoztunk, ügyeljünk rá, hogy minden mester a munkája végeztével feltakarítson maga után, hiszen enélkül olyan akadályok is keletkezhetnek, melyek nagyban megtudják nehezíteni a többi munkafolyamatot.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük