Bejelentkezés

Blog

Latest News
Középpontban a meleg falburkolatok

Középpontban a meleg falburkolatok

Bizonyára sokan hallottak már a melegburkolatokról és a hidegburkolatokról. Hogy mi a különbség? Ebből a bejegyzésből ez is kiderül, illetve részletesebben bemutatjuk a melegburkolatokat.

Különbség a meleg és hidegburkolatok között

Alapvetően a kettő között annyi a különbség, hogy a melegburkolatok tartják a hőt, tehát ha például a padlóról beszélünk, akkor ide tartozik a szőnyeg, a laminált padló és a hajópadló is. Ebből már gondolhatjuk, hogy a hidegburkolatok azok, melyek nem tartják a hőt, tehát ha a padlóról beszélünk, akkor a járólap vagy a kő ilyen burkolatok. A különféle burkoló anyagoknak más és más hangulata van, valójában a hőérzetre is, ezért sem árt szót ejteni a melegburkolatokról, melyek a falakon vannak.

Mik azok a falburkolatok?

A falak esetében is sok lehetőségünk van arra, hogy burkolattal lássuk el ezeket. Ennek több oka lehet, praktikussági okok például egy egyenetlen fal esetében, de legfőképp esztétikai okok játszanak szerepet abban, ha valaki szeretné leburkoltatni a falát. A falak esetében is számos lehetőség kínálkozik a burkolásra, és ezek a technológiák egymással is variálhatók. A lehetőségek tárháza tehát végtelen.

A falfestés még mindig az egyik legnépszerűbb dolog, mint ahogy a tapétázás sem megy ki a divatból. Legyen szó bármelyik falfelületről is, festettről vagy tapétázottról, érdemes itt is a minőséget választani.

Ma már nagyon sokféle falfesték kapható, vannak moshatók, tisztíthatók, a színekről már nem is beszélve. Ugyanígy, míg pár évtizede elképzelhetetlen lett volna, hogy valaki a fürdőszobában tapétát ragaszt fel, ma már ez is lehetséges. Léteznek ugyanis vízálló tapéták, melyek moshatók és tartósak a vizes helyiségekben is.

Ezeken felül is számos lehetőség kínálkozik a falak burkolására. A melegburkolatok nemcsak a hőt tartják meg, hanem a hatásuk is meleg és természetes. Stílusos és jó megoldás például a laminált burkolat vagy a vinyl falburkolat. Ezekkel igazán könnyű a munka, gyorsan lehet végezni a felületek burkolásával és nem mellesleg tartós megoldást kapunk. Mind a laminált parketta, mind a vinyl lapok jól tisztíthatók, magas a kopásállóságuk és rendkívül hosszú az élettartamuk. Különleges végeredményt kaphatunk akkor, ha nem az egész falfelületet burkoljuk le melegburkolattal, hanem csak egy kis részt.

Fontos a gondos tervezés

Amikor falburkolatot tervezünk, gondolkodjunk hosszú távon. Míg egy falfestést akár pár évente megejthetünk, nem lenne költséghatékony megoldás, ha a fali burkolatokat is pár évente leszednénk, mert éppen már nem tetszik, nem illik a helyiségbe. Így válasszunk időtálló megoldásokat, ehhez pedig tökéletes a kő.

A elegáns, stílusos és tartós megoldás a falak burkolásakor is, használjuk ki a természet adta lehetőségeket. Fontos arra is figyelni a tervezésnél, hogy ne csak a fal színéhez és a padló jellegéhez, színéhez igazodjon a fali burkolat, hanem az egész helyiséghez.

Tehát gondoljuk át, hogy milyen bútorok lesznek a szobában, azok hol helyezkednek el, nem kívánjuk-e átrendezni a szobát egy későbbi időpontban. Mert lehetséges, hogy így a drága kővel burkolt falunk egy év múlva már a szekrény háta mögött végzi, ahol senki se látja. Mint az otthonunk megtervezésének minden pillanatában, így ilyenkor is fontos, hogy ne csak a jelenre, hanem a jövőre is gondoljunk.

Fa, kő, tégla

Bár a tapéta és a festés is számos lehetőséget kínál, nézzük át, hogy mi minden van még. Például a fa burkolatok, melyekkel természetes hatást érhetünk el, azonban figyeljünk arra, hogy ha minden falat fával burkolunk, az elnyomja, beszűkíti a helyiséget optikailag.

Bár nem melegburkolat, de érdemes szót ejteni a kőről, a márványról és a terrazzo falburkolatokról, melyek akár fával kombinálva is remek látványt nyújthatnak. Csakúgy, mint a tégla falburkolat, amivel szintén bánjunk óvatosan, hisz elég karakteres burkolatról van szó. Végezetül pedig itt van a beton, ami a kővel mutat igazán jól, és ez is számos lehetőséget kínál.

Ezek a falra alkalmazható betonok speciális adalékanyagokkal vannak ellátva, így lesznek tartósak, vízállók és esztétikusak, stílusosak is egyben. Szintén a hidegburkolatok sorát erősítik a csempék, melyeket elsősorban a konyhákban, fürdőszobákban alkalmaznak, azonban ez nem jelenti azt, hogy egy-egy különleges megoldással ne lehetne feldobni bármilyen más helyiséget is csempeburkolattal.

A lényeg mindig a harmónia, és az, hogy tartsuk szem előtt, hogy a kevesebb olykor több. Amikor tartós megoldást választunk, például a falak melegburkolását, akkor ez hatványozottan igaz.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük