Bejelentkezés

Blog

Latest News
Mikre kell odafigyelnünk akkor, ha nyáron szeretnénk burkolni?

Mikre kell odafigyelnünk akkor, ha nyáron szeretnénk burkolni?

Egy ingatlan felújításával a legtöbb ember megszokta várni a jó időt, és a nyarat, hiszen ilyenkor nagyon sok munkálat jóval rövidebb idő alatt lesz kész, mint a hidegebb évszakokban. Természetesen ugyanúgy, ahogy a téli hidegben, a nyári hőségnek is lehetnek előnyei és hátrányai is, abban az esetben, ha a burkolói munkákról van szó.

+5°C a szabály

A burkoló munkák elvégzéséhez plusz 5 Celsius fok alatt nem szabad nekiállni, főleg azért, mert a munka során használt ragasztó víz bázisú. Ha külső munkáról van szó, akkor ezt az emberek szeretik valahova tavasz és kora ősz közé beidőzíteni, ám fontos arról is beszélnünk, hogy a burkolást hatalmas hőségben (40 fok felett) sem szabad kivitelezni.

Mik lehetnek a nyári burkolás előnyei, és hátrányai?

A burkoló munka elvégzésére szánt időt nagyban befolyásolni tudja az, hogy éppen milyen az időjárás, hiszen míg télen a folyamat több napot is igénybe vehet, a lassú száradás miatt, a nyári hőségben a mesterek sokkal gyorsabban tudnak majd haladni. Ezt talán logikusan mindenki végig tudja gondolni, azon mégis sokan meglepődnek, hogy 40 fok felett egyáltalán nem ajánlatos nekiállni burkolni, legyen szó kültéri, vagy beltéri burkolásról.

A legnagyobb gondot talán az tudja nyáron okozni, hogy tűző napon a fuga anyag szinte pillanatok alatt ki tud száradni. Amikor ez az anyag elkezd megkötni, a csempe vagy adott esetben a betonragasztóval (vagy bármilyen más anyaggal, mely szilikát kötőanyagot tartalmaz) minden esetben víz kell, hogy legyen a közvetítő közeg. De ha ez a víz a hatalmas hőség következtében egyszerűen elpárolog, akkor a kontaktus megszűnik, a szilárdulás pedig ebben az esetben gyakorlatilag be is fejeződik.

Bár melegben valóban jóval gyorsabban haladnak a munkálatok, mégis talán az a legjobb, ha megvárjuk azt az időszakot, amikor már nincs hatalmas kánikula, hogy elkerüljük az ilyen, és ehhez hasonló fennakadásokat.

Így legyünk körültekintőek a burkolással nyáron

Bár a nyári szabadságok idejére szokták a legtöbben a felújítást időzíteni, ha így teszünk, különösen körültekintően kell eljárnunk, hiszen a burkolásnál nem csak a hideg és a fagy, hanem a túlzottan magas hőmérséklet is károsítani tudja a burkolatot, vagyis elsősorban a ragasztókat, illetve a kötőanyagokat. Éppen ezért kell figyelembe vennünk a burkolás időpontját már akkor, amikor megvásároljuk a munkálatokhoz szükséges alapanyagokat.

Mivel egy teraszburkolatot utólag már nagyon nehéz kijavítani, ha adott esetben a ragasztó túlságosan hamar megkötött, vagy éppen ellenkezőleg, azt tapasztaljuk, hogy néhány helyen elengedte a lapokat, válasszunk olyan ragasztót, mely könnyedén eldolgozható, és csomómentesen eloldódik, illetve olyat, mely kimondottan magasabb felhasználási hőmérséklet mellett is megbízható lehet.

Vegyünk olyan ragasztót, mely bárhol felhasználható, így a későbbiek során még lehetőségünk lesz hasznosítani. Illetve a legjobb, ha olyat választunk, mely takarékos, és gazdaságos kiszerelésben lehet a miénk, és jól elterül a nagyobb méretű lapok alatt is.

Egy teraszburkolat lerakási időpontja minden esetben összefügg az aktuális hőmérséklettel is. A legoptimálisabb hőfok a burkolás esetében 10 és 30 Celsius fok között van, tehát a teraszunk burkolását inkább tavaszra, vagy őszre érdemes elhalasztani, abban az esetben, ha esztétikus, és tartós végeredményt szeretnénk.

Illetve kültéri burkolás esetén arra is figyelnünk kell, hogy míg a munkálatok zajlanak, ne essen túl sok csapadék, hiszen ez esetben a ragasztó nem tud majd megfelelően kiszáradni. Ha a teraszburkolat lerakása túl melegben történik meg, akkor előfordulhat, hogy a ragasztó víztartalma eltűnik, ezáltal a kötés erőssége, és időtállósága is lecsökken.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük