Bejelentkezés

Blog

Latest News
Fa burkolatok a fürdőszobában

Fa burkolatok a fürdőszobában

Sokan vágynak valami különlegesre, valami természetközelire akkor is, amikor otthon töltik az idejüket. A reneszánszukat élik a természetes megoldások az otthonunkban, a természetes anyagok használata sosem volt még ilyen népszerű. Na, de mi a helyzet a fürdőszobával?

Fürdőszoba és fa. Lehetséges?

Vannak azonban olyan kérdések, melyek időről időre felmerülnek ezen anyagok használatával kapcsolatban. Így például az, hogy a fürdőszobában lehetséges-e fa burkolatok használata. Akár a falról, akár a padlóról beszélünk, a válasz igen. Aki fával szeretné burkolni fürdőszobáját, van rá lehetőség, azonban nagyon figyelmesen és körültekintően kell eljárni.

Faburkolat a padlón

A meleg hatású fa illatában és látványában is lenyűgöző hatást kelt a fürdőszobában. És bár vannak olyan csempék, járólapok és vinyl is, melyek utánozzák a fa színét és mintázatát, az eredeti megoldást, tehát a fa használatát sokan keresik. Akár fa parkettát is tehetünk a fürdőszobába, fontos azonban, hogy csak olyat, ami erre a célra van kifejlesztve, gyártva.

A fa ugyanis magába szívja a vizet, így fontos, hogy olyan parkettát válasszunk, ami már vízálló, tehát el van látva egy víztaszító réteggel. Így a padló ellenáll a nedvességnek, víznek és párának, és nem fog elvetemedni eldeformálódni.

Fontos ilyen esetben is, hogy ha nagyobb mennyiségű víz van a padlón, a tócsákat töröljük fel, ne várjunk arra, hogy majd egyszer megszárad. Az ilyen parketták lerakását pedig mindenképp bízzuk szakemberre, mert speciális szaktudást és anyagokat kíván az elhelyezésük, ha pedig nem pontos és szakszerű a lerakás, akkor az illesztéseknél bizony bejut a víz és ez később sérüléseket, károkat okoz a parkettában is.

A hajópadló is sokak kedvence, nem lehetetlen a fürdőszobai használata sem. Ez egy olyan melegburkolat, ami elegáns és értékálló, hosszú az élettartama. Ehhez azonban szükség van arra, hogy megfelelően kezelve legyen a padló és hogy minden esetben gondoskodjunk a víz feltörléséről és arról, hogy megfelelő legyen a szellőztetés, ami a kiszáradásban játszik nagy szerepet.

Parketta ugyan, de mégsem teljesen fából készül a vízálló laminált padló, ami egyfajta köztes megoldás lehet, a teljesen fából készült parketta és padlózat magas ára ugyanis sokakat visszatart ettől a megoldásról. A laminált parketták sem egyformák, tehát ebben az esetben is nézzük meg, hogy olyat válasszunk, ami vízálló.

Különleges megoldások a falakon

Akár más anyagokkal kombinálva, akár önmagában használva, a fa falburkolatoknak egyre nagyobb a népszerűsége hazánkban is. Itt is, mint a padlóburkolat esetében gondoljuk át, hogy milyen hatást is szeretnék elérni és vegyük figyelembe azt, hogy bizony a falak is nedvesek lesznek. És nem csak a csap és a zuhanyzó vagy kád körül. Az egész fürdőszobában magasabb a páratartalom, ez pedig megjelenik a falakon.

Tehát olyan tömörfát válasszunk, ami bírja a nedvesedést. És ugyan hol máshol találnánk ilyen fát, mint a trópusi esőerdőkben? Ezek az egzotikus fajták jobban ellenállnak a párának és a víznek, de természetesen ezeket sem szabad áztatni. Jó választás a fürdőszobába a tölgy, a kanadai vörös cédrus és az északi lucfenyő is. Arra is figyeljünk, hogy ne használjunk vegyszereket a tisztításuknál, mert kárt tehetünk a felületben, illetve óvni kell a fát a fizikai sérülésektől is.

A felületkezeléssel sokat tehetünk az állagmegóvásért, a lakkozás helyett pedig választhatjuk a szintén természetes megoldást, az olajozást. Azért is jó választás a fa, legyen szó akár a padlóról akár a falfelületekről, mert ez egy természetes anyag, ami képes arra, hogy felvegye majd újra leadja a nedvességet. Így a fa felületén nem keletkezik páralecsapódás, a penészedés elleni védelem is garantált tehát.

A faburkolat rejtelmei

A fa burkolatot úgy kell a falra helyezni, hogy közben gondoskodni kell a hátsó szellőzésről. Erre azért van szükség, hogy a víz ne okozhasson kárt a fában és a falban. Ezt úgy a legkönnyebb megoldani, ha tartószerkezetet létesítsünk a faburkolathoz, így lesz egy kevés távolság a faburkolat és a fal között, ami pontosan elég a levegő mozgásához.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük