Bejelentkezés

Blog

Latest News
Mit kell tudni a hideg burkolatokról?

Mit kell tudni a hideg burkolatokról?

A burkolatok fedik be otthonunk felületeit, megteremtik a lakás alapvető hangulatát és betöltik életterünket. Ezért olyan fontos, hogyha burkolunk, vagy költözünk, akkor jó burkolatokkal rendelkező házat találjunk, hiszen újra burkolni rengeteg munka és pénz.

Hidegburkolatok

Azonban, ha többet szeretnénk tudni mégis, hogy mi éri meg nekünk jobban, és mit érdemes választani, hideg- vagy melegburkolatot, akkor érdemes megnézni a kettő közötti különbséget.

Mi a különbség?

A hideg- és melegburkolatok közötti alapvető különbség már az elnevezésükben benne van. Lábunkkal rálépni ilyen érzés, tehát nem meglepő, hogy a hidegburkolatok alatt a különböző járólapokra és csempékre gondolunk, amik padlófűtés nélkül, de talán még azzal is, gyakran fenyegetnek a felfázással.

Professzionálisabb szempontból a különbséget az anyagban kell keresni. A hidegburkolatok jellemzően kemény anyagokból készülnek, különböző kőzetekre, akár márványra érdemes itt gondolni. Eközben a melegburkolatok sokkal puhábbak, például a laminált padló és a padlószőnyeg is idetartoznak.

A hidegburkolatok jellegzetességei

A hidegburkolatokat egymástól is könnyedén megkülönböztethetjük különböző szempontok alapján. Például már rögtön a gyártásuk is különbözik, általában extrudálják, de a különböző célú lapokat préselik vagy öntik. Az utóbbi leginkább a kültéri térkövekre jellemző.

Az extrudálás során a megfelelő alapanyagokat egy massza képében öntik ki, ahol a gép hengerekkel formálja és nyújtja, majd kiszárítják és kiégetik a kész lapokat. A préselés esetében, ahogy a neve is jelzi, nagy nyomással préselik a megfelelő méretre, utána égetik ki a terméket. Az öntés jellegzetessége, hogy nem égetik ki, csak szárítják, miután formába öntötték.

Az anyagok

Az alapanyagról már tudjuk, hogy hidegburkolatok esetében többféle kőről, leginkább keményebb anyagokról van szó. Habár ez általában nem ilyen egyszerű, sokszor különböző keverékekből készülnek a lapok. Az alapanyaga lehet agyag, habár ezt mindig különböző más dolgokkal vegyítik, hogy elérjék a kívánt hatást, például szilikátokkal vagy homokkal.

Az agyagnak is vannak különböző típusai, a legelterjedtebb a vörös agyag, porózus, durvább szemcséi miatt könnyebb formálni és remek beltéri csempéket lehet készíteni belőle. A fehér agyag ritkaságának köszönhetően inkább magasabb árfekvésű, luxus csempék anyaga lehet.

A legegyértelműbb alapanyag lehet még beton, de természetes kövek is, például márvány vagy pala, de mészkő is, rengeteg lehetőség van.

Ezek az égetett kerámialapok a legnépszerűbbek, ezen belül is a mázas kerámialapokról a legjelentősebbek. Elnevezésük onnan származik, hogy az agyagból elkészült alapon, hordozón még egy mázréteg található, ami maga a díszítés, hogy szép külalakot biztosítson a lakásokba kerülő csempének, vagy járólapnak.

Mire figyeljünk a vásárlásnál?

Ezekkel a lapokkal kapcsolatban, amiről általában muszáj beszélni, ha vásárolni szeretnénk, a fagyállósás, kopásállóság és a keménység. A fagyállóságnál a lapok vízfelvételének mértékéről beszélünk, ami fontos lehet, ha kültéri lapról van szó. A kopásállóság fontos, hiszen nem szeretnénk, hogy a leburkolt járólap hamar elveszítse színét és mintáját.

A különböző anyagokból készült mázréteg vékony réteget képez a lap felületén, ez az a rész, amit a kopástól óvni kell. A keménység ugyanúgy erre a felső rétegre vonatkozik viszont nem a kopását nézi, hanem a karcolhatóságát.

Tónus és jelzések

Egy lap elkészítésénél sokféle tényező közbeszólhat, ami miatt ugyanazon megnevezésű lap enyhén eltérő színekkel rendelkezhet. Ezt nevezzük tónusnak és különböző szám és betű kombinációkkal szokták jelölni a raklapokon.

A változó tónust az alapanyagok sokszínűségének, a festékanyag pigmentjeinek és az égetéskor használt gáz minőségének köszönhetjük. A kalibráció az elkészítés során a lap méretének változásait mutatja. A gáz minősége és az alapanyagok nedvességtartalma tehetnek a több milliméternyi változásokról.

Ezek a tényezők mind olyanok, amiket jó, ha ismerünk, de a legfontosabb mégis az, hogy olyan szakembert, burkolót találjunk, aki ismeri ezeket a kifejezéseket és a lapok megvásárlása vagy felburkolása előtt leellenőrzi őket.

A megfelelő szakember

A megfelelő mesterember kiválasztása legalább annyira fontos, mint a jó csempe megtalálása. Ha tanácstalanok vagyunk, a lakberendezési boltokban és csempeboltokban is kérhetünk segítséget a lapok kiválasztásához csakúgy, mint ahogy az egyéb fontos kellékekéhez is, például fugához vagy élvédőhöz, amik színben és anyagban illenek az elvárásainkhoz.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük