Bejelentkezés

Blog

Latest News
A lakás- és házfelújítás 11 fő szakasza – mi a helyes sorrend?

A lakás- és házfelújítás 11 fő szakasza – mi a helyes sorrend?

Sokan azt gondolják, hogy a lakásfelújítás összetett és nehéz. A folyamat valóban sok fejtöréssel jár, azonban egy alapos terv sokat könnyíthet a dolgon. Csupán lépésenként kell haladnia, s garantáltan eléri a kívánt célt.

Ebben a cikkben végig vezetjük a lakás- és házfelújítás 11 fő szakaszán; tartson velünk!

1. Tervezés

Vázlat egy koktélszalvétán, teljes építészeti tervek, vagy csupán egy gondolatmenet arról, hogy az átalakításnak hogyan kellene kinéznie. Nem számít!

A lényeg, hogy határozott elképzelésekkel vágjon bele a felújításba!

Győződjön meg arról, hogy rendelkezik-e a szükséges pénzeszközökkel a renováláshoz. Készítsen egy egyszerű „igen/nem” listát a „csináld magad” projektekről és azokról a munkafeladatokról, amelyekhez mestereket szeretne alkalmazni.

Keressen vállalkozókat azokra a szakaszokra, amelyeket nem szeretne maga elvégezni. Kérjen részletes, mindenre kiterjedő árajánlatokat!

2. Tető, alap, nyílászárók

Mindig a ház alapjának ellenőrzésével kezdjen. Védje meg jövőbeli felújítási munkáit azzal, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a ház nem omlik össze a későbbi munkálatok folyamán. Kerülje el a nagyobb szerkezeti problémákat, ellenőrizze a tetőt és a nyílászárókat, hogy védje a nedvességtől az otthonát.

Végezzen javításokat olyan területeken, mint a legyengült falak, a gerendák, egyéb tartószerkezetek. Cserélje ki a súlyosan sérült ablakokat, amelyek veszélyeztethetik a jövőbeli átalakítási munkálatokat.

Ajánló: A nyílászárók közötti kulcsfontosságú különbségek (1. rész), (2. rész)

3. Bontás

Ebben a szakaszban történik a későbbi projektekkel felváltott házrészek lebontása. Ezen a ponton érdemes bérelnie egy nagy konténert a keletkezett hulladék számára. Óvatosan bontsa le a felújítandó ház egész területét vagy a felújítani kívánt részt.

4. Szerkezeti asztalosmunka

Előfordulhat, hogy a renoválás részét képezi az asztalosmunka is. Ilyen például az új válaszfalak építése, gerendák hozzáadása a nagyobb súly megtartásához az emeleten, új ajtók telepítése, vagy a meglévők eltávolítása, ablak- és ajtókeretek hozzáadása.

5. HVAC csatorna, elektromos és vízvezeték

Létfontosságú szolgáltatások, amelyeket akkor kell telepíteni, ha a falak és a mennyezet „nyitva” vannak. Ide tartozik a központi fűtés és a légkondicionálás csatornák beszerelése, javítása. Valamint az új elektromos és vízvezeték-rendszerek működtetése illetve ellenőrzése.

6. Új ablakok és ajtók telepítése

Amennyiben nem nyújt optimális megoldást az ablakok és ajtók felújítása, akkor időszerű az elemek cseréje. Ebben a szakaszban megtörténik az új nyílászárók telepítése, legyen szó az egész házról vagy csak egyes helyiségekről.

7. Szigetelés

Előfordulhat, hogy a felújítási folyamat részét képezi a szigetelés telepítése is. Ebben a részben időt kell szakítani a szigetelés felszerelésére: a falakra, a mennyezetre és a tetőtérbe.

A szigetelés gyorsan halad, ezért mielőtt belevágna, győződjön meg arról, hogy a gipszkarton-társaság készen áll-e a következő munkálatra.

8. Gipszkarton

Az elektromos ellenőr (és talán a vízvezeték-ellenőr) látogatása után, elkezdődhet a falak bezárása. Megtörténik a gipszkarton felhelyezése is, melyet hagyni kell megfelelően megszáradni. Ezután simára szükséges csiszolni. Esetenként megismétlődik a folyamat, amíg egyenletes felületet nem érnek el.

9. Finom asztalosmunka

Ezek olyan asztalos munkák, amelyek már inkább a design-ra és az igényes belső tér kialakítására helyezik a hangsúlyt. Ilyenek például az ablakok és ajtók körüli díszítések, beépített elemek (könyvespolcok, gardróbszekrények stb.).

10. Belső festés, tapéta és egyéb felületkezelések

Ezeknek a részletorientált felületkezeléseknek az egyik legutolsó elemnek kell lenniük. Ügyelni kell, hogy a soron következő munkálatok ne sértsék meg a falakat és a díszítő elemeket.

Van, aki úgy dönt, hogy előbb a padlót fogja renoválni és utána a falakat; ez is teljes mértékben elfogadható.

Amennyiben a padlóval kezdi, akkor vállalja a kockázatot, hogy a festés után foltok maradnak az új padlón, ha pedig a festéssel kezdené a padlócsiszoló vagy más szerszám károsíthatja meg a falakat.

A biztonság kedvéért: érdemes úgy tervezni, hogy ezek az elemek utólagos javításokra szorulhatnak.

11. Padló

A padló telepítését a felújítás során a lehető legkésőbbre kell hagyni, ugyanis így a felülete jelentős károktól menthető meg. Legyen szó laminált, tömör keményfa, csempe, fából készült padlóburkolatról, garantáltan szembetűnő lesz a változás a renoválási folyamat végén.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük