Bejelentkezés

Blog

Latest News
Milyen anyaggal burkoljuk a fürdőszobát?

Milyen anyaggal burkoljuk a fürdőszobát?

A kérdés nem is olyan egyszerű, mert bár a csempe még mindig az egyik legnépszerűbb választás, ma már egyre több lehetőség közül választhatnak azok, akik fürdőszobájuk falát szeretnék leburkolni. Nézzük is meg ezeket a lehetőségeket.

Amire figyelni kell: a vízállóság

Fontos szempont, hogy bármilyen burkolóanyagot válasszunk is, az vízálló legyen, tehát a mérlegelésnél ez az egyik alappillér. Mint ahogy a csempék esetében, úgy a többi anyag, felület esetében is nagyon széles a kínálat.

A fürdőszobák egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak az emberek életében, ezért is szánnak a legtöbben időt és pénzt arra, hogy megvalósítsák fürdőszoba-álmukat. De hogy mi mindent találunk ebben az álomvilágban? A választék széles, íme pár a kínálatból.

A hagyományos csempe

Hagyományos, hisz hosszú évtizedekre nyúlik vissza a használata a fürdőszobákban, azonban ne csak a nyolcvanas évek hófehér csempéire gondoljunk, melyek unalmasan sorakoztak a panelek fürdőszobáiban.

A csempe máig az egyik legnépszerűbb választás, ami többféle kivitelben, színben, mintában, formával, méretben kapható. Valóban csak a képzelet szab határt, olyan sokféle csempe van ma a piacon. A fal burkolásához a csempe egy időtálló választás.

Ha pedig a padló burkolásáról van szó, akkor is számos járólap közül választhatunk. Fontos, hogy csak olyat válasszunk, melyet vizes helyiségbe is ajánlanak és vegyük figyelembe, hogy minél fényesebb a felület, annál jobban csúszik majd, és persze annál jobban meglátszódnak rajta a megszáradt vízcseppek.

Ajánlott bejegyzések: Fürdőszoba burkolás csempe nélkül, Hogyan burkoljunk csempére?, Csempe és járólap festése

Az elegáns márvány

A klasszikus, örök megoldások híveinek még mindig a márvány az egyik kedvelt megoldásuk, ha fürdőszoba burkolásáról van szó. Léteznek természetesen márványmintás csempék és járólapok is, ezek is igen dekoratív végeredményt kínálnak, de a valódi márvány a maga klasszikus eleganciájával lenyűgöző hatást vált ki.

Egyébként is trend a nemes anyagok használata, maga a márvány kőzet pedig többféle ásványból tevődik össze, és több mint 95 százalékban tartalmaz kalcitot, azaz karbonát ásványt. Tömör, a szerkezete szemcsés, a színét, a mintáit a többi ásvány jelenlétének köszönheti. Igazán pedig csiszolva látványos.

Részletesebben: Márvány burkolatok a fürdőszobában

Természetes faburkolatok

Természetes megoldást nyújt a fa is, a faburkolatoktól ugyan még mindig sokan ódzkodnak, mondván, hogy a fát nem igazán a fürdőszobába találták ki. Aki szeretné közel érezni magát a természethez, az bátran választhat faburkolatot is!

A faburkolatú fürdőben úgy érezhetjük magunkat, mint egy erdőben, főképp, ha növényekkel is körbe tudjuk magunkat venni. És bár léteznek fa mintás egyéb fürdőszobai burkolatok, például csempék és vinyl is, azért van lehetőség arra is, hogy valódi fa burkolja a helyiséget.

Ilyenkor elsősorban arra kell ügyelni, hogy megfelelő fát válasszunk, a tömör faanyag az, ami bírja majd a párát, a vizet. Ezt pedig hol máshol találnánk meg, mint a trópusokon, így a brazil dió, a teak, a brazil cseresznye ideális választás ilyen esetben.

Érdemes a fát beépítés előtt felületkezelni, lakkal impregnálni a vízállóság érdekében, ellenkező esetben a víz hatására előfordulhat, hogy a fa megvetemedik, eldeformálódik.

Részletesebben: Fa burkolatok a fürdőszobában

A trendi vinyl

A vinyl az elmúlt időszakban kezdett népszerűvé válni. Nagyon széles körben használható burkoló anyag, legyen szó akár a fal, akár a padló burkolásáról, számos lehetőség közül választhatunk. Fa-, csempe és kő mintázatú vinyl is kapható az áruházakban.

Esztétikus választás, könnyű lerakni a padlóra, valamint a falra helyezni. Vízálló, kopásálló, strapabíró, hangszigetelő és még takarítani is könnyű. Így már nem is olyan meglepő, hogy egyre többen választanak vinylt a fürdőszobába is.

Harmonikus növények

Szintén a természetes megoldások kedvelőinek ajánlott a növényfal létesítése. Ezt lehet élethű mű növényekből is telepíteni, de ha kellő mennyiségű természetes fény éri a falat, akkor élő növényekből is.

Pár éve terjedtek el az izlandi zuzmó megoldások, melyeket a fürdőszobában is alkalmazhatunk. Így igazán egyedi megoldásokra is lehetőség nyílik, ha egy-egy falat zuzmóval borítunk be.

A minimalista beton

Különleges hangulatot teremt a beton is. Itt ne a hagyományos betonra gondoljunk, ebben ugyanis adalékanyagok és gyanta is van, hanem a látszóbetonra.

Minimalista stílusú házak egyik nagy kedvence a betonburkolat, ami a ház bármely helyiségében használható. Így a fürdőszobában is, hisz vízálló tulajdonsága révén gátat szab a falak penészedésének.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük