Bejelentkezés

Blog

Latest News
Fűtés napenergiával

Fűtés napenergiával

A napenergia használatának számos előnye van. Egyrészt gazdasági, hiszen egy megfelelő rendszerrel akár függetlenedni is tudunk a szolgáltatótól egy egyszeri beruházással. Másrészt a környezeti hatása sem elhanyagolható, hiszen a napenergia egy megújuló energiaforrás, mindig van, soha el nem fogy, így végtelen erőforrás, amit a magunk javára fordíthatunk.

Nem kell káros anyagkibocsájtással számolnunk, és csökken az ökológiai lábnyomunk is. Bár a legtöbben úgy gondolják, hogy a napenergia csak áramtermelésre szolgál, de a fűtési költségek csökkentésében is nagy szerepe van.

Manapság egyre több támogatás vehető igénybe a napelemes rendszerek kiépítésére, és a költségek is egyre alacsonyabbak, így az elmúlt években ugrásszerűen nőtt azok száma, akik a napenergiát szeretnék hasznosítani az otthonukban. De milyen módon használható a napenergia fűtésre?

Elektromos fűtés napenergiával, avagy napelemek használata

A napenergia felhasználás legmodernebb és legelterjedtebb módja a napelemek használata. A napelemeket ugyan közvetlenül nem tudjuk fűtésre használni, viszont az általuk termelt árammal az elektromos fűtőberendezéseket tudjuk költséghatékonyan üzemeltetni, így lényegében a rezsi költség nullára csökkenthető. A napelemes rendszer kiépítésével az elektromos fűtési rendszer kiépítése is jó döntés, hiszen így lényegében környezetbarát módon tudjuk megoldani a fűtést.

Az elektromos fűtésnek pedig számos előnye van. Az egyik legfontosabb, hogy könnyen és gyorsan kiépíthető, ráadásul manapság már a költségei sem olyan magasak egy ilyen rendszernek, így viszonylag hamar megtérül az ára. Mivel nem kell hozzá gázterv vagy engedélyezés, így ezzel az idővel és plusz költséggel sem kell számolnunk.

Fűtésrásegítés napkollektorral

A napelemek mellett a napkollektor használata is egyre terjed, mely lényegében egy átmenet a passzív és az aktív napenergia felhasználása között. A napkollektor képes összegyűjteni a napenergiát, melyet közvetlenül, hőenergia formájában hasznosíthatunk.

Ezt nagy segítség lehet a melegvíz-ellátásban, de a tavaszi és őszi fűtés is megoldható vele, amikor kiegészítő fűtésre van szükség. Bár a napkollektorokat sokan elavultnak tartják, mégis egy jó lehetőséget nyújtanak a napenergia fűtésre történő felhasználásban.

A napkollektor ugyanis akár az éves hőigény 25–30 százalékát is meg tudja termelni a fűtés rásegítés során, így nagyon sokat spórolhatunk akkor is, ha csak a napkollektorok kiépítésére van költségkeretünk.

A passzív napenergia használata fűtésre

Kevesen tudják, de a napenergiát passzív módon is fel lehet használni arra, hogy fűtsük az otthonunkat. Amikor a napenergia felhasználása passzív módjáról van szó, akkor lényegében az üvegházakra kell gondolni.

Ilyenkor az épületek úgy kerülnek tájolásra, hogy a lehető legnagyobb felületen érhesse őket a napsütés, melyben a megfelelő építőanyag lesz a segítségünkre, mint a műanyag vagy az üveg, így ejtjük csapdába a hőt. A hatalmas ablakok természetes fényt biztosítanak, de emellett a hőtermelésben is nagy szerepük van.

Természetesen a passzív napenergia használata nem elegendő ahhoz, hogy télen is kellemes meleg legyen az otthonunkban, viszont sokat segít a hőérzet javításában és a fűtési költségek csökkentésében ez a lehetőség is.

Ötvözhetőek a különböző napenergia felhasználási módszerek?

Természetesen igen. Ha építkezés előtt állunk, érdemes végiggondolni, hogy milyen módon tudjuk hasznosítani a napenergiát aktív és a passzív módokon. A passzív energia felhasználását már az épület tájolása, tervezése közben vegyük figyelembe, így eleve csökkenteni tudunk a fűtési költségeinken.

A napkollektorok használatával is csökkenthetjük a fűtési költségeinket, ha pedig télen kellemes meleget szeretnénk az elektromos fűtőberendezésekhez szükséges áramot tudjuk megtermelni.

Lényegében a napenergia lehetőséget nyújt, hogy a fűtési és áram költségeinket minimalizáljuk, akár le is nullázhatjuk. Utólagos kiépítésre nem minden esetben van lehetőség, ugyanakkor a napenergia felhasználása mindenképp jó döntés. Természetesen mielőtt belevágunk, felmérésre lesz szükség, hogy a házunk jelenlegi rendszerét nézve mi számunkra a legjobb megoldás.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük