Bejelentkezés

Blog

Latest News
Ház tető nélkül? Tetőcsere során sem maradunk fedél nélkül

Ház tető nélkül? Tetőcsere során sem maradunk fedél nélkül

A tetőszerkezetek időről időre cserére szorulnak, ez a legtöbb esetben több évtized is lehet. Azonban, ha idősebb házat vásárolunk, és ha több jel is utal arra, hogy a tető cserére szorul, akkor ideje elkezdeni tervezni, gondolkodni.

Elkerülhetetlen

Sokan ódzkodnak a tetőcseréről, pedig egy idő után elkerülhetetlen. De ilyenkor sem kell kétségbe esni és nem kell átmenetileg elköltöznünk, nem kell attól tartani, hogy nem lesz tető a házon, hogy fedél nélkül maradunk.

A tetőcsere előtt

A tetőcsere előtt fontos, hogy lehetőleg mindent tegyünk meg azért, hogy a munka zökkenőmentesen és gyorsan zajlódjon. Tehát alapvető fontosságú, hogy a padlástérből pakoljunk el minden nem oda való dolgot, ezzel segítjük a mesteremberek munkáját. Ideális esetben 1-2 hét elég a teljes tetőcserére, ehhez azonban az is szükséges, hogy a megfelelő anyagok rendelkezésre álljanak. Tehát még mielőtt elkezdődik a nagy munka, vásároljunk be.

A tető cseréje sokszor elengedhetetlen, például amikor rendszeresek a beázások és a tető olyan szinten sérült és elöregedett, hogy mindenképp cserélni kell. Amikor régi tető van a házunkon, gondoljunk arra is, hogy milyen annak a hőszigetelése, hogy vajon az utcát fűtjük-e, vagy a házunkat, és bár elsőre magas összeg egy tetőcsere, hosszú távon megéri egy jó hőszigeteléssel rendelkező tető kialakítása.

A hőveszteség a legtöbb tető esetében még ma is probléma. Aztán a régi tetők esetében még érdemes szót ejteni arról is, hogy milyen anyagokból készült a tető. A pala, legyen szó akár hullámpaláról, akár sík paláról, sok esetben egészségre veszélyes anyagot, azbesztet tartalmaz. Ezt mihamarabb cseréljük ki.

Fontos a tervezés

A tetőcsere csak szakemberrel végezhető el és a legelső lépés a felmérés. Ilyenkor derül ki, hogy a tető héjazatát vagy a szerkezetét is ki kell-e cserélni. Ez nagy mértékben meghatározza azt is, hogy mennyibe is fog kerülni az egész projekt. Érdemes kiemelt figyelmet fordítani a hő- és vízszigetelésre is, és még a munkálatok megkezdése előtt mindent beszerezni. Sem a kivitelezőnek, sem nekünk nem jó, ha napokig, hetekig áll a munka azért, mert nem érkezett meg egy fontos szállítmány.

Nem maradunk tető nélkül

A tetőfelújítás általában nem érinti a lakóteret, nem kell tehát attól tartani, hogy a bútorokat por lepi be, és ha esik az eső, akkor mindenünk tönkremegy. A tetőtér beépítéses házak esetében ugyan a tetőtér tető nélkül marad, azonban kellő előkészülettel ezt a részt is meg tudjuk védeni.

A tetőtérből le lehet pakolni az alsó szintre, vagy akár a pincébe is például. A szakemberek egyébként is csak annyit bontanak le egy nap, amennyit újra is tudnak építeni, tehát részletekben dolgoznak. Így nem kell tartanunk attól, hogy a ház falai károkat szenvednek azért, mert elered az eső.

A tetőfedés, tetőcsere ráadásul nem feltétlenül nyári munka, nyáron ugyanis sokkal kiszámíthatatlanabb az időjárás, már ami a csapadékot illeti. A kora tavasz és a késő ősz a kivitelezést végzők szempontjából is ideálisabb választás. Ráadásul ilyenkor, az év ezen szakaiban a szakemberek nagyobb eséllyel rendelkeznek szabad kapacitással.

A tetőcsere nem olcsó és nem egyszerű mutatvány, azonban kellő odafigyeléssel és előkészülettel akár egy-két hét alatt is elvégezhető. Ez után pedig újabb évtizedekre biztonságban lehet az épület, nem kell beázástól tartani és a felújított tető jobb hőszigetelő hatása révén a kedvezőbb fűtésköltségekhez is hozzájárul.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük