Felújítás: megéri-e a nyílászáró csere hosszú távon?

2021.07.16.mapadmin0
nyílászárócsere megéri mennyibe kerül baumap

A nyílászárók cseréje meglehetősen nagy befektetés. A legtöbb ember szívesen halogatja, mivel nem jelent nagy változást a ház külsejét illetően, s úgy gondolja, hogy nem ad új értéket otthonának. Felmerül a kérdés, hogy vajon megéri –e egyáltalán a csere. Valóban hozzájárul az ingatlan értékének növeléséhez?  Ebben a cikkben kitérünk a nyílászárók cseréjével kapcsolatos kérdésekre; tartson velünk!

Nyílászáró, ablak, ajtó: javítás vs csere?

Sok lakástulajdonos általában a látványosabb lakásfejlesztésekre összpontosít – ilyen például a külső felújítás, a konyhai és a fürdőszobai átalakítások. Tehát sokszor háttérbe szorul az új ablakok és ajtók vásárlása, pedig igenis számít mind esztétikai, mind az energiahatékonyság szempontjából.

Ajánló: A lakás- és házfelújítás 11 fő szakasza – mi a helyes sorrend?

Amennyiben el szeretné adni az ingatlant, vegye figyelembe, hogy az új nyílászárók igenis vonzóbbá tehetik a lakást vagy a házat a vásárló számára.

A legtöbb háztulajdonos csak akkor cseréli ki otthonának ablakait, ha valóban szükség van rá. Az új ablakok és ajtók költsége gyorsan növekszik, amennyiben a ház összes szobáját számba veszi. Tehát, fontos eldöntenie, hogy érdemes –e új nyílászárókba fektetnie, vagy elegendő lenne-e egy olcsóbban kivitelezhető javítás is.

Az elsődleges okok, amelyek miatt az emberek úgy döntenek, hogy új ablakokat szereznek otthonukhoz, a következők:

  • Az otthon, különösen az idősebb otthonok megjelenésének frissítése.
  • Javítani kívánja az energiahatékonyságot, és csökkenti a fűtési és hűtési költségeket.
  • Vihar vagy baleset utáni károk esetén.

Amennyiben esztétikai okokból fontolgatja az ablakok cseréjét, akkor nem biztos, hogy a javítás a megfelelő választás. Azonban van néhány módja annak, hogy megnövelje az ablakok energiahatékonyságát, és kijavítsa az esetleges sérüléseket, károkat.

Annak megállapításához, hogy új ablakokra van-e szüksége, vagy elegendő-e a javítás, mindenképpen kérje ki egy szakember véleményét, aki felméri a helyzetét, és egy optimális és költséghatékony megoldást javasol.

Mennyibe kerülnek az új nyílászárók?

Az új ablakok költségei nagymértékben változnak a megvásárolt ablakok típusától, az ablakok méretétől és a szükséges mennyiségtől függően. Egyéb költségtényezők közé tartozik az energiatakarékos elemek, valamint az, hogy szükség van-e egyedi funkciókra.

Ezen költségek mellett figyelembe kell vennie a professzionális telepítés kiadásait is, azonban ezekről könnyedén tájékozódhatunk a gyártók oldalán, illetve online ajánlatkéréssel.

Ami még jelentősen befolyásolja az árat: az maga az anyag.

Hazánkban a legelterjedtebb a fa- és a műanyag nyílászárók. A faanyagú ajtókat és ablakokat igényes megjelenésüknek köszönhetően előszeretettel alkalmazzák, azonban ez viszonylag magasabb áron kapható a műanyag nyílászárókkal szemben.

Amennyiben ragaszkodik a fa ajtókhoz és ablakokhoz, mindenképpen tájékozódjon az anyag minőségéről, ugyanis itt jelentős eltérések tapasztalhatók.

A műanyag nyílászárókat sokkal könnyebb előállítani és telepíteni, így a gyártók kedvezőbb árat tudnak nyújtani. Ráadásul megfelelő karbantartás mellett, mindkét típusú nyílászáró optimális hőszigetelést nyújt.

Az új nyílászárók hozzáadott értéke

Íme néhány jó hír: az új ablakok magas megtérülési rátával rendelkeznek, és ezt a megtérülést még magasabbra növelheti, ha jobb energiahatékonyságú ablakokat választ. Egyes becslések megmutatták, hogy az új nyílászárók megtérülése valójában jóval magasabb, mint az egyéb költséges lakásfelújításoké. Például a közepes méretű konyhai átalakítások (kb. 60%-os megtérülés).

Az energiatakarékos nyílászárók évi több tízezer forintot is megtakaríthatnak, így mindenképpen okos befektetésnek számítanak. Egy kiváló minőségű keret, vagy egy többrétegű üveg például hatékonyabb szigetelést nyújt. Ezáltal pedig alkalmassá teszik őket arra, hogy a külső hőmérséklet ne szivárogjon be otthonába.

Mire kell figyelni a nyílászárók kiválasztásánál?

A nyílászárók kiválasztásakor mérlegelnie kell, mely szempontok a kiemelkedő fontosságúak, s mely ablakok és ajtók adják a legtöbb értéket otthonának. Talán nem is gondolná, de érdemes nagy hangsúlyt fektetni magára a stílusra.

Keressen olyan design-t, mely illik otthona arculatához, a vonzó összkép érdekében.

Ahogy azt korábban elmondtuk, az anyag szintén kiemelt fontosságú, mely egyaránt hozzájárul az igényes megjelenéshez és a hatékonysághoz is. Emellett érdemes figyelmet fordítania az ablakok és ajtók szerkezetére is.

Mindenképpen dupla üveggel ellátott nyílászárót válasszon.

Ezek két, levegővel (vagy gázzal) elválasztott ablaktáblával rendelkeznek, amelyek megakadályozzák a hő vagy a hideg bejutását az otthonába. Vegye számba a különböző funkciókat és energiatakarékossági mutatókat is és válassza ki a költségkeretének és az éghajlatnak leginkább megfelelő nyílászárókat.

Javasoljuk, hogy szerezzen árajánlatokat legalább három különböző nyílászáró-gyártó cégtől, így összehasonlíthatja az árakat és a lehető legjobb megoldás mellett dönthet.

Az ítélet: Megéri a nyílászárók cseréje?

Igen! Az otthoni ablakok és ajtók cseréje jó befektetés, és jelentős megtérülést tud megvalósítani. Valójában ez az egyik legértékesebb felújítási tevékenység, amelyet elvégezhet. Ahhoz, hogy nyereségesen jöjjön ki a nyílászárók cseréjével, alapos kutatást kell végeznie mind az ablakok és ajtók anyagairól, mind a kereskedőkről és a gyártókról.

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

BauMap

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

Készítette: Netbloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

Készítette: NetBloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.