Felújítás: szigetelés típusok – mennyit lehet vele spórolni?

2021.05.26.mapadmin0
fal padló rétegrend szakemberkereső baumap

A hőszigetelés az otthoni energiatakarékosság egyik leghatékonyabb módja, mivel télen melegen tartja, nyáron pedig kellemesen hűvösen tartja a lakást.

Egyes becslések szerint, egy három szobás ház megközelítőleg 150-170 ezer forintot is megtakaríthat az energiaszámlákon egy év alatt, egy jól kialakított falszigetelés telepítésével.

Ez a cikk segít megérteni a házszigetelés fontosságát, valamint megismerteti Önt a különféle típusaival, amelyek közül szabadon választhat otthona energiahatékonyságának növelése érdekében.

Miért olyan fontos a megfelelő szigetelés?

Akár napelemekbe, napenergiával működő vízmelegítőkbe, hőszivattyúkba vagy bármilyen más zöld energiaforrásba kíván befektetni, az első lépés az, hogy javítsa otthona szigetelését. Ez biztosítja, hogy maximalizálja a természeti erőforrások felhasználását és ne pazarolja el a belőlük nyert energiát.

Ha kihagyja ezt a lépést, akkor sok pénzt fog költeni egy nagyon hatékony rendszer megvásárlásával, amely fedezi a rosszul szigetelt ház energiaigényét. A szigetelés tehát segít abban, hogy házában egész évben – pazarlás mentesen – megőrizze a kívánt hőmérsékletet, megvédve télen a hidegtől és nyáron a felesleges hőtől.

A szigetelés szintén hasznos a zajszennyezés csökkentése érdekében.

A jól szigetelt ház nagyon energiatakarékos, és viszonylag kevés kiegészítő fűtésre és hűtésre lesz szüksége. Az, hogy mennyi pénzt fog megtakarítani otthona szigetelésével, különböző tényezőktől függ, például a szigetelés típusától és a ház méretétől. Sőt, attól függően, hogy hány éves a háza, több vagy kevesebb szigetelést kell beépítenie.

A jó dolog az, hogy általában nem kell semmilyen tervezési engedély a szigetelési intézkedések felszereléséhez, és a befektetése garantáltan megtérül.

Választhat a tető, a padló, a falak, az ablakok és az ajtók szigetelése közül. Ezek közül a legfontosabb a falak szigetelése, mivel egy tipikus ház esetében a falak a hő 30-40%-át veszítik el. A tető a második helyen áll, a hőveszteség körülbelül 25%-át teszi ki. Ezután jönnek az ablakok és ajtók 20%-kal, végül pedig a padló zárja a sort.

Miből készülnek a szigetelők?

A Különböző anyagok és minőségek léteznek, de általában a jó szigetelők olyan anyagokból állnak, amelyek szerkezete hasonló a gyapjúhoz, és apró légzsebeket tartalmaz. Ezáltal az olyan szövetek, mint a pamut és a kender, valójában kiváló szigetelők.

A fa alapú termékek, mint például a farostlemez és a fa ajtók, szintúgy jó szigetelők, amelyek segítenek a ház melegen tartásában. Vannak spray-hab oldatok is, amelyek általában poliuretán-alapúak.

A hab használható tetőcserepekhez, mivel kitölti a hézagokat, emellett az egyre népszerűbb ragasztócsík változat is alkalmazható az ablakok és az ajtók körül. De természetesen különböző tömítőanyagokkal is megakadályozhatja a huzatot a repedéseken és a réseken keresztül.

Polisztirol és a kőzetgyapot – hazánk két legnépszerűbb szigetelőanyaga

Amennyiben Ön is befektetne a ház szigetelésébe, bizonyára két ajánlat között kell majd döntenie: ez a polisztirol és a kőzetgyapot szigetelés. Tulajdonképpen mind a kettő kiváló szigetelőanyag és nagy energiahatékonyságot tud megvalósítani.

Ebben a részben bemutatjuk mindkét típus előnyét és hátrányát, így a jövőben könnyebben tud majd választani közülük.

Az elsődleges szempont természetesen az ár.

Ebben az esetben a polisztirol kedvezőbb választás lehet, ugyanis megközelítőleg 30%-kal alacsonyabb áron kapható. Emiatt kifejezetten nagy népszerűségnek örvend, a legtöbben ezt az alternatívát válasszák.

Véleményünk szerint azonban, megfontolandó a kőzetgyapot is, még ha a telepítése többletköltségekkel is jár. Ez a szigetelőanyag egyedülálló képességekkel rendelkezik, magas szintű hangszigetelést nyújt (mely a polisztirol változatról nem feltétlenül mondható el). Valamint páraáteresztő tulajdonsága által elkerülhető a kellemetlen penészedés is.

Emellett a minőség is kiemelt jelentőségű.

Érdemes a nagy márkák termékeit választani, legyen szó bármelyik típusú szigetelőanyagról. A kőzetgyapotnál általában választhatunk az egyrétegű- vagy a kétrétegű lapok között, természetesen a vastagabb lemez nagyobb védelmet, hatékonyságot és rugalmasságot nyújt.

A polisztirol változatnál igencsak közkedveltek a fehér EPS lapok, pedig elérhetőek a grafitos adalékanyaggal dúsított lemezek is, melyek jelentősen megnövelik a termék hőszigetelő képességét.

Ne feledkezzen meg a kivitelezésről sem, mindenképpen bízza szakemberre a szigetelő lapok telepítését, ugyanis ez is döntő szempont lehet az energiahatékonyság szempontjából.

Ajánló:

A tűzálló szigetelés célja

A megfelelő szigetelőanyag kiválasztásakor nagyon fontos lesz az anyag különféle tulajdonságai és az, hogy mennyire illeszkednek otthona igényeihez.

Természetesen szeretne meggyőződni arról, hogy a szigetelés elég hatékony lesz-e ahhoz, hogy hozzájáruljon otthona általános energiahatékonyságához, de vannak olyan jellemzők is, amelyek nem kapnak annyi figyelmet, pedig ugyanolyan fontosak.

Mivel a szigetelés célja a ház takarása és, hogy gátat szabjon a hőátadásnak, létfontosságú egy olyan szigetelés kiválasztása, amely tűzálló.

A kőzetgyapot szigetelés nem ég könnyen, s nem bocsát ki mérgező gázokat vagy füstöt a magas hő hatására. Segít késleltetni a tűz terjedését, ezáltal vész esetén értékes plusz másodperceket nyújt Önnek és családjának a biztonságos területre jutáshoz.

A kőzetgyapot szigetelőtermékeket gyakran használják az épületek és az ipari berendezések célzott tűzvédelmi rendszereinél is. Ezzel szemben a polisztirol anyag viszonylag jobban ég.

Egyes változatokhoz viszont égésgátló adalékanyagot adtak hozzá, így jobb eredményeket produkáltak a teszteken.

Leginkább a hexabróm-ciklododekán (HBCD) anyagot alkalmazzák, amely elősegíti a fokozott tűzállóságot az építési alkalmazásokban. Ezt az anyagot használták például a szilárd műanyagokban, szőnyegekben, kárpitokban és egyéb textíliákban is.

Tehát elmondhatjuk, hogy mindkét szigetelőanyag folyamatos fejlesztés alatt áll a tűzállóság szempontjából, de egyelőre a kőzetgyapot győzedelmeskedik.

A szigetelés megválasztásánál mérlegelje a többi szempontot is, s hozzon optimális döntést. Azonban ne feledje, szinte mindegyik minőségi szigetelőanyag típus kiváló befektetést eredményez, és több tízezreket spórolhat meg a számlákon!

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

BauMap

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

Készítette: Netbloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

Készítette: NetBloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.