A nyílászárók közötti kulcsfontosságú különbségek (1. rész)

2021.10.19.mapadmin0
nyilászárók bemutató szakemberkereső baumap

Mi a legnagyobb probléma az egyre divatosabb, nyílászáró költségeken történő spórolással? Elsősorban az, hogy a kezdetben lefaragott összegek, később fájdalmasan visszaköszönhetnek a fűtési költségeken, valamint az általános komfort-szinten.

Ebben az útmutatóban kifejezetten az ablakokkal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozunk, hogy segítsünk Önnek a projekt költségvetésének tervezésében. Továbbá abban, hogy olyan döntést hozhasson meg, amely a későbbiekben garantáltan megtérül.

Az első részben a népszerű keretek közötti különbségeket fejtjük ki, majd áttérünk az energetikailag jelentősebb üvegezésre, és annak titokzatosságaira is.

Érdemes-e vajon ellenállni a fa nyílászárók dekoratív külsejének?

A fa ablakkeret hamisítatlan előnye a természetesség. Ízléses, esztétikus megoldás, amelyre kétségtelenül jó érzés ránézni. Előállítása kevesebb energiát igényel, mint az alumínium ablakoké. Hőszigetelő képessége megbízható, hasonló a műanyag nyílászárókéhoz.

Hangszigetelés terén kedvezőbb választás, mint az alumínium, de nem feltétlenül éri el a műanyag hatékonyági szintjét. Szilárdságát tekintve viszont erősebb és tartósabb annál.

Azonban utóbbi állítás csak akkor érvényesül, ha megfelelő karbantartásban részesül. És ezzel el is érkeztünk az egyik legnagyobb hátrányához – a magas beruházási költség mellett.

UV-ellenállósága gyenge. Így nagyon hamar fakulni kezd. A rendszeres gondoskodás hiányában – kiváltképp, ha túlságosan kiszárad – hamar cserére fog szorulni. Társaihoz viszonyítva, rendkívül gyenge a nedvességgel szembeni ellenálló képessége.

A tágulás és zsugorodás egyaránt jellemző rá. Működtetése nem annyira egyenletes, mint egy műanyagé. Nyitás közben zajt csaphat. Súlya pedig kifejezetten nehéz.

Ellenben a többi anyaggal, élettartamát nagymértékben veszélyeztethetik a különféle kártevők. További hátránya még – tűzállósági szempontból -, hogy tűz esetén könnyedén lángra kap. Környezetvédelmi szempontból sem túl előnyös: csupán korlátozott módon újrahasznosítható.

A fakeretek átlagos élettartama viszont mód felett kielégítő. Megfelelő odafigyelés mellett, legalább 30 évre számolhatunk velük.

Ajánló: Milyen típusai léteznek a könnyűszerkezetes háznak?, Valóan megéri klímával fűteni?

Ha már fa, akkor miért nem kompozit?

A mai értelemben vett kompozit ablakkeretek már a modern világ vívmányai. Azonban nem feltétlenül érnek meg egy külön fejezetet, ugyanis minden tulajdonságukban megegyeznek, vagy picit hatékonyabbak, mint a hagyományos fa ablakok.

Ez pedig nem meglepő. Hiszen ezek a termékek is, részben faipari alapanyagokból tevődnek össze. Esetükben – jellemzően – a rétegelt lemezek (OSB lapok) feldolgozása során keletkezett hulladékokat ötvözik a különféle polimerekkel.

Ennek az eredménye, egy a fához hasonló, de annál ellenállóbb és költségesebb szerkezet.

Külsejét tekintve, elérhető akár kifejezetten fa mintázattal is, ami távolról szemlélve valóban megszólalásig hasonlít egy eredeti fakerethez. Tapintásra, illetve közelről szemvételezve, viszont már kevésbé.

Alumínium és fém nyílászárok – Valóban elnyűhetetlenek?

Az alumínium nyílászáró – tartóssága okán – főként az olyan épületekben köszön vissza, mint az iskolák, hivatalok és rezidenciák. De globális szinten – főként azokban a térségekben, ahol a fa hátrányos megoldásnak bizonyulna – egyre népszerűbb választás a családi házak terén is.

Előnye, hogy gyakorlatilag örökéletű és bármilyen színben hozzáférhető.

Mi több, a tévhitekkel ellentétben, akár kifejezetten esztétikus is lehet. Ugyanis a modern alumínium ablakok védjegye a karcsúbb, elegánsabb megjelenés, amely egyúttal nagyobb üvegfelületet is jelent.

A szilárdság és tartósság tekintetében mindközül a legerősebb, legmegbízhatóbb ablakkeret konstrukció. Roppant magas olvadási pontja miatt különösen tűzálló.

Súlya meglepően könnyű. Karbantartási igénye pedig közepes. És bár előállítása közel 8-szor annyi energiát igényel, mint egy műanyag terméké, mégis öko-barát megoldásnak nevezhetjük. Tekintettel rá, hogy korlátlanul újrahasznosítható.

Hátránya a magas ár, ahogy az is, hogy kifejezetten rideg érzés hozzá érni.

Nyitáskor zajt csaphat, működtetését pedig negatívan befolyásolhatja a túl csapadékos, viharos időjárás. Ráadásul agyon magas hőtágulási együttható jellemzi. Ezért esetében kiemelten fontos a precíz, hibátlan beépítés, hogy a jövőbeli problémák elkerülhetőek legyenek.

Hang- és hőszigetelő képessége gyenge. Továbbá a többi anyaggal ellentétben, veszélyezteti a korrózió, az idő előrehaladtával.

UV-ellenállósága a következők függvényében alakul:

  • amennyiben porfestéssel készült, idővel elszíneződhet.
  • Eloxálás esetén viszont, megbízhatóan tartja a színét.

Átlagos élettartama talán senkit sem lep meg: megközelítőleg minimum 50 év.

Műanyag (avagy: UPVC) nyílászárók – Tényleg kimerítik a költséghatékonyság fogalmát?

A műanyag ablakkeret előnye hogy kiváló ár/érték aránnyal rendelkezik. Nagyszerű termikus és hangszigetelő tulajdonságok jellemzik. Maximálisan öko-barát, avagy alig vagy semennyire sincs káros hatással a környezetre. Esetében rendkívül kevés energiára van szükség a nyersanyagból késztermékké történő átalakításhoz.

UV-ellenállóságáról egy speciális felületi keverék gondoskodik, ezért rendkívül jól tartja a színét, nem fakul ki. Súlya könnyű. Teljesen zajtalanul nyílik, zökkenőmentesen működtethető. Tágulásról és zsugorodásról, esetében nem beszélhetünk.

Nem terjeszti a tüzet, ezért a tűzállóság tekintetében is meglehetősen jól teljesít. Mindezek tetejébe pedig: egyáltalán nem igényel karbantartást és akár több mint 10 alkalommal újrahasznosítható.

Akkor, mégis mik a hátrányai?

Mindösszesen annyi, hogy szilárdságát és tartósságát tekintve lényegesen gyengébb az alumínium és mérsékelten a fa nyílászárókhoz képest. Átlagos élettartama pedig mindössze 20 év.

Olvassa el a 2. részt is:

Miután az első részben kiválasztottuk az épület stílusához, továbbá az igényeinkhez leginkább passzoló nyílászáró keretet, már csak arról kell meggyőződnünk, hogy milyen típusú üvegezés mellett tegyük le a voksunkat.

Természetesen, ez megannyi különféle szempont függvénye lehet. Tartson hát velünk a második részre, hogy könnyebbé és kifizetődőbbé tehessük leendő ablak beruházását!

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

BauMap

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

Készítette: Netbloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

Készítette: NetBloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.