Bejelentkezés

Blog

Latest News
Statikus mérnök – Mikor és miért lehet rá szükség?

Statikus mérnök – Mikor és miért lehet rá szükség?

Feltéve, hogy valaha is elgondolkodott már azon, vajon mit csinál egy statikus, akkor a legjobb helyen jár. Pontosan mi a munkája? Hol találkozhatunk ilyen szakemberrel? Mikor és miért szükséges őt alkalmazni? – Most ezekre a kérdésekre kerestük a választ, egy remek összefoglaló keretein belül.

Ki az a statikus?

Töprengett már rajta, mégis miért nem dőlnek össze a házak, hidak, nevezetességek és minden egyéb építmény körülöttünk? Nos, egy dolgot nyomban elárulhatok: rendkívül forró nyomon halad a megoldás felé!

A statikus (vagy: építőmérnök) nem összetévesztendő a Magyarországon közismertebbnek számító építészmérnökkel, mely utóbbi, jellemzően az épület formájáért és rendeltetéséért felel. Vele szemben, a statikus feladata egy egészében más területre hatványozódik. És egy elképesztően sokrétű tevékenységi kört foglal magában.

Gyanítható, hogy a legtöbb, jelenleg is megingathatatlanul álló épület – amelyet Ön lát – egy színvonalas építőmérnök keze munkája is egyben.

A papír alapú koncepciótól kezdve, egészen a kész projektig, feltehetően minden egyes szempontot gondosan mérlegelt egy statikus; megbizonyosodva arról, hogy a szerkezet kiállja majd az idő próbáját.

Nem véletlen tehát, hogy olykor – picit mókásan, de tisztelettel fogalmazva – az épületek őrangyalaiként is nevezik őket.

Ajánló: Könnyűszerkezetes vs. tégla házak – Melyik a nyerő?, Hogyan készülnek a SIP panelek?

Mivel foglalkozik egész pontosan?

Az Ő munkája annak biztosítása, hogy egy épület – függetlenül attól, hogy hogyan néz ki – elég masszív struktúrával rendelkezzen ahhoz, hogy elbírja saját súlyát és minden mást, ami rajta található. Ezért számításba veszi, hogy az épület szerkezetének mekkora súlyt, és milyen hosszú időn keresztül kell elbírnia.

Ő figyel arra, hogy az épület a gyakorlatban is megfelelően működhessen, attól függően, hogy mire is szeretnék majd használni.

Gondoskodik arról, hogy minden épület és infrastruktúra biztonságosan működtethető, illetve használható legyen. Miközben szorosan együttműködik, vagy csapatban dolgozik az építészekkel és más mérnökökkel együtt, a komplex tervezési folyamatokban.

 • Biztonságtechnikai döntéseket hoz: Ügyelnie kell rá, hogy az épület elég erős legyen ahhoz, hogy ellenálljon a földrengésekkel, viharokkal és más természeti katasztrófákkal szemben. Továbbá, hogy megfeleljen az átfogó tűzvédelmi előírásoknak.

Már meglévő épület esetében pedig felmérheti annak aktuális állapotát, és módszereket javasolhat a megerősítése érdekében.

 • Nagy vonalakban tehát: Ő a felelős az egyszerű épületektől, családi házaktól kezdve, a hidakon át, egészen a felhőkarcolókig, szinte minden konstrukció szerkezeti integritásának hatékony fennállásáért!
 • Lényegre törőbben: A statikus egyik legfőbb feladata a szerkezeti szilárdság biztosítása. Azon dolgozik, hogy az építtető egy erősebb, stabilabb és ezáltal megbízhatóbb építményt kapjon végeredményül.

Mi szükséges ahhoz, hogy valaki építőmérnökké válhasson?

Elsősorban vizsgák és oklevelek sokaságának tengerén vezet az út a cél felé: Ugyanis, többéves felsőoktatási képzés szükséges ahhoz, hogy valaki statikus lehessen.

Általános feladatköre többnyire három, kiemelt kategóriára osztható:

 1. Tervezés (tervrajz készítés; munkálatok a már meglévő dokumentumokkal),
 2. Elemzés,
 3. Ellenőrzés (annak ellenőrzése, hogy mindenki más terve, számításai helyesek-e)

Egy magasan képzett építőmérnök számos olyan egyedi kihívással találkozik és küzd meg, amelyek a kreativitás, valamint a problémamegoldó képesség kombinációját igénylik. Ezért megannyi kompetenciát kell alkalmaznia, továbbá széles körben ismernie kell a különböző építőanyagokat, illetőleg azok sajátosságait.

Az alapvető matematikai és fizikai tudáson túl, otthonosan kell mozognia a geoinformatika, az építőipari csúcstechnológia, valamint az innovatív, környezetközpontú, fenntartható tervezés területén is.

De a szakterület betöltéséhez tartozó hasznos képességek lehetnek még:

 • A felelősségtudat
 • Precizitás
 • Logikai beállítottság
 • Jó térlátás
 • És a kritikus szemléletmód is.

Tekintettel, hogy ez egy dinamikusan fejlődő terület, amely az idők során óriási változásokon ment keresztül, és megy át továbbra is: Egy építőmérnök szakember életében, az iskolák elvégzése után is elengedhetetlen a rendszeres fejlődés, akárcsak a különböző irányú továbbképzéseken való aktív részvétel.

Ajánló: Mikor forduljunk kertészhez?, 9+1 eszköz, ami jó, ha van otthon 1. rész – Szerszámok

„Most szeretnék építkezni – Mikor lehet rá szükségem?”

Tekintettel arra, hogy a legfrissebb törvények értelmében, már a statikai terv elkészíttetése is kötelező lépéssé vált a családi házak felépítése során, egyre inkább előtérbe kerül az épületmérnök fontossága.

Aki, az esetek túlnyomó részében a kiindulóponttól (tervezés), egészen a befejezésig (otthonok esetében: „kulcsrakész állapot„) részt vesz majd az adott projekt életében.

Természetesen, ez kevés embert érint váratlanul.

A megfontolt, elővigyázatos építtetők, már ezidáig is igyekeztek kikérni a statikusok véleményét, és igénybe venni szolgáltatásaikat. Ugyanis, egy statikailag nem megfelelő, illetve nem elég alapos tervrajz, számos esetben okozhat kellemetlenül magas, előre nem látható költségeket, az építkezési folyamat előrehaladtával.

Összegzésként tehát: Legyen szó új otthonról, irodaházról, vagy éppen egy sokkal összetettebb épületről, a statikus mérnök létfontosságú a projekt sikeres megvalósítása,

és annak hosszú távú biztonsága érdekében. Hazánkban ráadásul, kötelező is hozzá fordulni, már rögvest a terveztetési folyamat során, amint az építészmérnök elvégezte munkáját.

Kapcsolódó bejegyzések

Comments (1)

 • bogos éva
  2022.09.23. - 16:46 Reply

  Bogos Ferencné vagyok.. Nagy problémám van.. 10 éve vettünk egy felújított, és hozzáépített házat. Pár éve egy válaszfal megrepedt.. Évekig nem történt semmi.. Most a nyáron minden szobában repedések vannak, tartó, válaszfalalak is.. Lehet – e segíteni valahogy. Egyedül , kisnyugdíjas vagyok..Legyen szíves megírni mennyibe kerül a felmérés.. köszönöm Bogoseva Facebook., messenger

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük