Hogyan készülnek a SIP panelek?

2021.07.09.mapadmin0
sip panel szendvics ismertető baumap

A SIP panelek egyre népszerűbb választásnak számítanak az építkezni és bővíteni vágyók körében. De még is mi alapján készülnek? Hogyan nyerik el végső formájukat? Milyen fajtáik léteznek, és mikre kell odafigyelni gyártásuk során?

Ezekre a kérdésekre kerestük a választ!

Hogyan néz ki egy elkészült SIP panel?

A panelek két szerkezeti burkolat – jellemzően OSB – közé helyezett szigetelőhab magból állnak. A SIP házak pedig alapvetően ezekből a kisebb-nagyobb, szigetelt panelekből épülnek fel, amelyek egymáshoz csatlakoztatva (akárcsak egy puzzle) alkotják az épület külső-belső falait és tetőszerkezetét.

Ez az, ami miatt a konstrukció rendkívüli módon képes megtakarítani a szakképzett munkaerőt.

Hol készülnek?

A SIP panelek speciális, gyárilag ellenőrzött, szigorú körülmények között készülnek. A megrendelésre történő gyártás egyik legnagyobb előnye pedig az, hogy a friss táblák néhány nappal azután, ahogy a földmunkák elkészültek, már készen is állnak a szállításra.

A SIP konstrukció esetében a gyorsabb építési időt – első sorban -, pontosan e gyári környezet segítségével érik el, ahol már előre összeállítják és méretre szabják a paneleket az építési tervek alapján. A megrendelő ezáltal időt, pénzt és erőforrásokat takaríthat meg, szemben a hagyományos helyszíni építési technikákkal.

Ez a megközelítés a létező egyetlen módja annak, hogy az építési hulladékot a minimálisra lehessen csökkenteni.

Továbbá, hogy teljes mértékben ellenőrizni lehessen az anyagok és késztermékek minőségét, illetve elkerülni az építkezés helyszínén esetlegesen felmerülő veszélyeket és többletmunkálatokat. Mindezek révén, a SIP épületek, mindössze 7-8 hét leforgása alatt kulcsrakész állapotba kerülhetnek!

De mi történik a gyártás során? Mik a legfontosabb lépések?

1. A szigetelőanyag meghatározása

A legelső fázisban, kiválasztják, hogy a panel milyen típusú szigetelést kapjon. A leggyakoribb anyag az expandált polisztirol hab (EPS), de jellemző még az extrudált polisztirolt (XPS), a poliuretán (PUR) és más népszerű anyagokat is. A különböző habok eltérő teljesítményt nyújtanak – egyesek jobban szigetelnek, míg mások szerkezetileg szilárdabbak.

2. A ragasztás

A panel külső rétegeit jellemzően OSB lapok alkotják, bár a rétegelt lemez és a gipszkarton is gyakori megoldásnak minősül. A gyártók speciális ragasztót használnak, hogy ezeket a külső darabokat a szigeteléshez ragasszák. Ehhez a folyamathoz elsősorban olyan gépeket használnak, amelyek egy ecset vagy fúvóka segítségével terítik szét a ragasztót a paneleken, míg azok a szállítószalagon haladnak.

Az első réteg ragasztó tehát az OSB lapra kerül, majd a második már a habmagra.

Végül az automata gyártósor egy újabb géphez érkezik. Ennek okán, a SIP épületekben felhasznált faanyag mennyisége akár 30%-kal kevesebb lehet, mint egy hagyományos, favázas épület esetében.

Ráadásul, az OSB lap – a legtöbb esetben – újrahasznosítás útján készül, vagy pedig fenntartható módon kitermelt lucfenyő erdők szolgálnak alapjául. Részben, ez teszi a konstrukciót az egyik leggazdaságosabb és legkörnyezetbarátabb építési formává.

3. A préselés

A ragasztó hajlamos tágulni, ezért ahhoz, hogy a panel elemei együtt maradjanak, a következő állomáson, az egymásra helyezett rétegeket összepréselik. Ez a folyamat változó.

Egyes vállalatok akár több darab SIP-et is egymásra helyeznek. Más gyártók inkább minden egyes panelre külön-külön figyelmet fordítanak. Pár perc nyomás után az elemek tökéletesen összeragadnak.

4. A felesleg eltűntetése

Az utolsó lépésben a paneleket méretre vágják, majd az utolsó gép segítségével elkészítik a szegélyeket, illesztéseket, csatlakozási felületeket hogy az építkezésen már pillanatok alatt a helyükre illeszthessék a különböző darabokat.

A tetőpanelek és a belső teherhordó falak ugyanígy készülnek.

A SIP panelek jellemzően 142 vagy 172 mm vastagok és 1220 mm szélesek. Hosszúságuk viszont rendkívül gyakran változik, mindig az adott építési projekthez igazodva.

Az eredmény egy rendkívül masszív, energiatakarékos és költséghatékony építőanyag. Ráadásul a SIP-otthonok általában erősebbek, csendesebbek és légmentesebbek is, mint a hagyományos technológiákkal készült épületek.

SIP panel és könnyűszerkezetes házak összefoglaló

A SIP panelekről részletes összefoglaló és bemutató írás a SIP panel gyakori kérdések bejegyzésben olvasható, míg egy külön cikkben a könnyűszerkezetes házakat mutattuk be,  a technológiát a téglával is összehasonlítottuk.

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

BauMap

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

Készítette: Netbloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

Készítette: NetBloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.