Bejelentkezés

Blog

Latest News
Villanyszerelő – mivel foglalkozik, és mikor lehet rá szükség?

Villanyszerelő – mivel foglalkozik, és mikor lehet rá szükség?

Hogy miért nehéz elképzelni a mindennapjainkat villanyszerelők nélkül? Pontosan azért, amiért áram nélkül is nehéz! Ma már oly mértékben függünk az elektromosságtól, hogy amint otthonunkban vagy a munkahelyünkön megszűnne létezni, szinte azonnal megállna az élet.  A villanyszerelők tehát, az elektromosság modern szuperhősei.

De mit is csinál egész pontosan a villanyszerelő?

Az építőiparhoz kapcsolódó szakmák rendkívül kiterjedt ágrajza miatt, kritikus fontosságú megérteni, hogy pontosan, ki és milyen munkát is végez egy építkezési folyamat során. Azonban mindközül, talán a villanyszerelő az egyetlen, akit még a laikusok is könnyedén tudnak elhelyezni a fejükben.

Azt viszont már sokkal kevesebben tudják, hogy a látszat ellenére, valójában mennyire összetettek is a munkafolyamataik. Ahogy, bizonyára azt sem sokan sejtik, mikor is van igazán szükség rájuk.

Lássuk hát!

A villanyszerelők jellemzően egyedül, ám alkalmanként inkább csapatban dolgoznak – főként nagyobb projektek esetén, a gördülékenyebb haladás érdekében. Nélkülözhetetlen szükségünk lesz rájuk az épületen belül és kívül egyaránt.

 • Foglalkozhatnak az új épületek elektromos rendszereinek megtervezésével, és a régiek korszerűsítésével – akár a legkülönfélébb helyszíneken is.
 • Gondoskodhatnak a konnektorok, vezetékek, kapcsolók, megszakító panelek, világítástechnika, és egyéb elektromos termékek komplett telepítéséről, frissítéséről, módosításáról.
 • Feladataik közé tartozhat az építészeti tervrajzok, áramköri rajzok és egyéb műszaki dokumentumok megfelelő értelmezése, kivitelezése. Akárcsak az elektromos áramkörök kialakítása, illetve tesztelése.
 • Már meglévő, korszerű épületek esetében rendszeres karbantartási tevékenységeket végezhetnek. A hibás vagy elavult elektromos berendezéseket megjavíthatják és kicserélhetik.

Ajánló: Hol kezdjük a házépítést?, A lakás- és házfelújítás 11 fő szakasza – mi a helyes sorrend?

Mikor, milyen típusú villanyszerelőt kell keresni?

 • Szakiskolai vagy OKJ-s végzettségű villanyszerelő: Jogszerűen indíthat egyéni vállalkozást és vállalhat megbízásokat. Ezért az esetek túlnyomó részében, az Ő segítségére lesz szükségünk – jóformán minden olyan feladat elvégzésében, ami a fentebb említett villanyszerelői munkakörbe tartozhat.
 • Állami bizonyítvánnyal rendelkező, regisztrált villanyszerelő: A friss mérőhelyek kialakításakor, kábelszereléskor és hivatalos felülvizsgálatok alkalmával kell – kötelezően – igénybe venni a szolgáltatásait.
 • Egy mestervizsgával rendelkező szakember: Nem feltétlenül képes színvonalasabb munkavégzésre, azonban kizárólag Ő foglalkoztathat tanulókat. Értelemszerűen viszont, ha Valaki rendelkezik mestervizsgával, az nagymértékben növeli az adott szakember nívóját és megbízhatóságát.

Hogyan válhat valakiből keresett villanyszerelő?

A villanyszerelőknek változatos és kevésbé ismert szerszámokkal (például: oszcilloszkóp) kell dolgozniuk, továbbá megannyi technikai készségre, és különféle tulajdonsága van szükségük ahhoz, hogy szakmájuk kiemelkedő szereplőivé válhassanak.

Egy jó villanyszerelő, szinte elengedhetetlen képességei a következők.

 • Megfelelő kommunikáció: Gördülékeny módon kell megértenie a különféle igényeket. Továbbá képesnek kell lennie, hogy megértesse az ügyfeleket, tervezőket, építészeket és más szakembereket arról, hogy mi lehetséges és mi nem, a munkafolyamatok kivitelezése előtt.
 • Problémamegoldó készség: Ebben a szakmában roppant hirtelen váltják egymást a rendkívül egyszerű, és az igazán összetett feladatok. Mivel, az utóbbiak gyakran okozhatnak előre nem várt galibákat, ezért a villanyszerelőnek mindig résen kell lennie.
 • Megbízható matematikai és fizikai tudás: Ez a két tárgy elengedhetetlen része egy villanyszerelő életének. A szerteágazó mérések és számolások mindennapos társai a munkaidő alatt.
 • Fizikai állóképesség: A villanyszerelőknek gyakran kell hosszabb ideig egy helyben állniuk és térdelniük, vagy éppen nehéz tárgyakat mozgatniuk. Ezek a kihívások jelentősen megterhelik a szervezetet.
 • Átfogó szabályismeret: Saját és mások életének biztonsága érdekében, éber és tudatos módon, minden pontra kiterjedően szükséges ismernie a betartandó előírásokat.

Legutóbbi, már csak abból a szempontból is hatványozott jelentőségű, hogy a villanyszerelés a kifejezetten veszélyes munkakörök egyike. Ezért esetében, elengedhetetlen gondoskodni a megfelelő óvintézkedésekről. A leggyakoribb munkahelyi balesetek közé tartoznak az áramütések, valamint a leesésből eredő és égési sérülések.

Ajánló: Mikor forduljunk kertészhez?, Statikus mérnök – Mikor és miért lehet rá szükség?

Még sosem volt ilyen egyszerű minőségi villanyszerelőt találni!

Legyen szó bármilyen munkálatról, a megfelelő kvalitású szakember felkutatása mindig egy kihívásokkal teli, energia-igényes feladat, amely sok esetben próbára teszi az építtetők idegeit.

Egy ideális világban talán azt feltételezhetnénk, hogy a megbízottak vannak a megbízókért, nem pedig ellenkezőleg. De napjaink egyre csak növekvő szakember hiánya, sajnos gyökerestül megváltoztatta ezt a hagyományos alapelvet.

Szerencsére, az internet rohamos térhódításával, immár pillanatok leforgása alatt, kapcsolatok nélkül is felkutathatjuk a számunkra legkézenfekvőbb szakit.

Ebben lesz segítségünkre egy olyan típusú, mesterembereket gyűjtő portál, amelyen belül a látogatók átfogóan olvashatnak az adott személy vagy cég specifikációiról, megtekinthetik a feltöltött referencia munkáikat, végezetül pedig ellenőrizhetik a kapott értékeléseiket.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük