Egyéb kategóriaEnergetikai korszerűsítés 9 közérthető lépésben!

2021.07.17.mapadmin0
nyílászárócsere megéri mennyibe kerül baumap

Az energetikai korszerűsítésen átesett, alacsony energiafelhasználású háztartások, évente több százezer, vagy akár több millió forintot takaríthatnak meg a rezsiköltségeken. Ráadásul mindezt anélkül, hogy az otthon kényelmi-szintje bármennyit is csökkenne.

Az olvasó most megismerkedhet egy minimális energiaigényű épület 9 átfogó összetevőjével.

Amelyek lehetővé teszik számára, hogy megalapozott döntéseket hozzon otthona korszerűsítésével kapcsolatban. Ha pedig, csupán egyetlen lépést valósít meg a felsoroltak közül, már azzal is óriási lépést tehet az energiapazarlás megelőzése, valamint a környezet fokozottabb védelme érdekében.

1. A nagymértékű energia-megtakarítás elérésének legelső összetevője: a mélyreható tervezés

A költséghatékony energiafelhasználású otthonok az intelligens tervezéssel kezdődnek. Mérjük fel az otthon különböző adottságait, tereit, majd alaposan tanulmányozzuk azokat. Egyúttal számítsuk ki azt is, hogy mennyi energiára van szükségünk a fűtéshez, hűtéshez és világításhoz.

A tervezőknek, építészeknek és az építtetőknek egyaránt tisztában kell lenniük azzal, hogy milyen elemekből áll össze egy energiahatékony épület.

A szakembereknek pedig ismerniük kell azokat a lépéseket, amelyek létfontosságúak egy energiahatékony otthon létrehozásához. Rendelkezniük kell minden szükséges információval, hogy a lehető legalaposabban tudjanak energiatakarékos megoldásokat kiötleni.

2. Miért ne használnánk a napot, az ingyenes hőmérsékletszabályozáshoz?

A hidegebb évszakokban, tökéletes módon hasznosíthatjuk a napot a déli fekvésű szobák fűtésére. Ennek alapfeltétele viszont az olyan típusú, nagyméretű, minőségi ablakok beszerelése, amelyek – üvegezésük révén – a lehető legnagyobb százalékban képesek átengedni a napsugarakat.

Ugyanezen ablakok optimális árnyékolása pedig, a hűtési költségeket is lefaraghatja a melegebb időszakokban.

  • A tervezés célja ebben az esetben: a nap hőjének passzív felhasználása anélkül, hogy az többletköltségeket okozna.

3. Tegyük légmentessé a házat!

A létező legköltséghatékonyabb befektetés, amelyet otthonunk energiahatékonyságának javítása érdekében hozhatunk: Az épülethéj fokozott légmentesítése, hőhídmentesítése.

Amennyiben ezt nem tesszük meg, az energia mindig utat talál magának, hogy kiszökhessen. Így minden más ténykedés, csupán csalódást és csapnivaló eredményeket hozhat magával.

Szerencsére, számos jól bevált megközelítés áll rendelkezésre ezen a területen. Ezért bárki, széles körben választhat a különböző lehetőségek közül, költségvetésének és igényeinek megfelelően.

4. Jöjjön a szupereffektív szigetelés!

A lakóingatlan légmentessé tételét követően, a hiánytalan szigetelése minősül a második legköltséghatékonyabb stratégiának. Egy átfogó energiamodellezés segíthet rámutatni a mennyezet, a falak és a padló szükséges, optimális szigetelési-fokozatára.

5. Nincs értelme tovább várni: modern nyílászárókra van szükség!

A megfelelő kialakítású ajtók, valamint a többrétegű üvegezéssel felvértezett ablakok a harmadik legköltséghatékonyabb összetevőt jelképezik, otthonunk energiahatékonyabbá tétele érdekében. Segítségükkel megfelelő módon szabályozhatjuk a rajtuk keresztül áramló hőveszteségét és hőnyereségét.

Az ablakok keretének kiválasztásával, gondos elhelyezésükkel, valamint a tájolásuk optimalizálásával kapcsolatban részletesebben is olvashat.

6. Friss levegőellátás, energetikailag is kifizetődő módon

Amennyiben elég alaposak voltunk a légmentesítés terén, úgy az épületnek folyamatosan friss, átszűrt levegőre lesz szüksége, amelyet csak egy szellőztető-rendszer képes kielégítő módon biztosítani.

Azonban, ennek is megragadhatjuk a pozitív oldalát!

A szellőző-rendszerrel felszerelt lakóingatlanok egészségesebbek és kényelmesebbek lehetnek, mint a hagyományos társaik.

Ahhoz pedig, hogy mindezek tetejébe, még költséghatékonyabbak is legyenek, válasszuk a korszerű (HRV) hőcserélős, vagy a (ERV) hővisszanyerős szellőzőrendszerek egyikét.

  • Céljuk megegyező: megakadályozni, hogy az elhasznált beltéri levegő hője ne vesszen kárba.

7. Telepítsünk olyan fűtési és hűtési rendszert, amely valóban energiahatékony

Egy professzionális, de egyben költséghatékony fűtési és hűtési rendszer elengedhetetlen az energiaigény minimalizálásához.

A végeláthatatlan piaci kínálat egyik legjobb ár-érték arányú termékének a korszerű, split rendszerű hőszivattyúk ígérkeznek. Rendkívül energiahatékonyak, miközben nem rendelkeznek annyi hiányossággal és olyan magas beruházási költségekkel, mint más, népszerű rendszerek.

8. Takarékosan melegítsük a vizet

Kevesen gondolnák, hogy – éves szintre lebontva – a víz felmelegítése az egyik legnagyobb energiaköltség egy otthon kiadásainak terén. Ezért kiemelten fontos, hogy minél hatékonyabb vízmelegítő technológiát válasszunk és helyezzünk el. Így minimalizálva a melegvíz előállításának és felhasználásának költségeit.

Érdemes hát alaposan megvizsgálni és megtervezni, hogy vízhasználati szokásainkhoz milyen koncepció illik igazán.

9. Gondoskodjunk az energiahatékony világítástechnika beszerzéséről

A világítás energiafelhasználásának minimalizálása, szintén elengedhetetlen jelentőségű az alacsony energiaigényű, korszerű otthonok esetében.

A LED-es lámpák tökéletesen megfelelnek erre a célra. Energiatakarékosabbak, mint a CFL-ek, és sokkal tartósabbak is azoknál. Emellett, legújabb okos verzióik, már a legkülönbözőbb világítási igényeket is képesek kielégíteni. A világos fehér fénytől a lágy, melegig – bármikor kedvünkre váltogathatunk.

A megfelelő LED-es lámpák kiválasztása, stratégiai elhelyezésük, továbbá a természetes fény minél hatékonyabb, együttes kihasználása, tehát szintén szerves részét képezik egy átfogó, energetikai korszerűsítésnek.

 

 

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

BauMap

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

Készítette: Netbloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

Készítette: NetBloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.