Mikor forduljunk kertészhez?

2020.12.20.mapadmin0
generálkivitelező-szakember baumap

A kertészek felvonultatása szinte minden építkezés esetében szükséges. Ismerje hát meg a különféle típusú szakértőket, amelyekkel találkozhat ezen a területen.

Cikkünkben kitérünk a leggyakoribb kérdésekre a kertész szakmával kapcsolatban, felkészítjük Önt a profi kertészkedésre, a megfelelő költségvetés kialakítására és minden egyébre.

Mit csinál egy kertész?

Sok háztulajdonosnak nincs ideje vagy szakértelme ahhoz, hogy optimális terepelrendezést, és növényeinek megfelelő gondoskodást biztosítson. Azonban a megfelelő kertészeti vállalkozó kiválasztása sem a legkönnyebb feladat.

Először is meg kell értenünk, hogy pontosan mi is tartozik a munkakörébe.

Összefoglaltuk, hogy milyen feladatoknál kérheti a kertészek támogatását. Egy kertész ugyanis sok mindenben a segítségére lehet, akár az újonnan épült háza melletti udvar és kert kialakításával kapcsolatban is.

A munkakörébe a következő feladatok sorolhatók:

 • Konzultáció a kert felépítésével és megtervezésével kapcsolatban
 • Az ingatlan klímájához és elhelyezkedéséhez alkalmazkodó növények kiválasztása
 • Segít a megfelelő növények, dísznövények, fák vagy magvak megvásárlásában, szállításában
 • Új virágok és fák ültetése, fűvetés, gyepszőnyeg kialakítása
 • Kerti világítás, dísztárgyak telepítése
 • Növények öntözése és tápoldatozása
 • Növényi fertőzések kezelése és megelőzése
 • A talaj egészségének megőrzése a dísznövények optimális növekedésének érdekében
 • Gyomlálás és egyéb feladatok a kert fenntartásával kapcsolatban

E munkálatok elvégzéséhez minden szakértőnek ismernie kell a talajökológiától a növényélettanig terjedő témákat. Ugyanakkor a jó munkamorál és a kiváló stílusérzék is egy hálás tulajdonság a területen.

Ajánló: Mivel foglalkozik a villanyszerelő?, Mivel foglalkozik a statikus mérnök? 

Kertészek vs. tereprendezők

A kertészek és a tereprendezők valójában különböző szakemberek, bár sokan közülük mindkét területen jeleskednek.

Amennyiben segítségre lenne szükségünk a gyep kaszálás vagy a sövény nyírásás terén, elsősorban a tereprendezők szolgáltatásai iránt célszerű érdeklődnünk. Ezek a szakértők talajtakarót is telepítenek, továbbá kőteraszokat, szintezett udvarokat alakítanak ki.

A tájrendezők, kertépítők tehát az ingatlanok nagyszabású projektjeire koncentrálnak. A kertészek viszont az udvar és a virágágyás egyes növényeire.

Azonban a két szakma napjainkban már jelentősen összefügg, így számos cég, szakember megállja a helyét mindkét munkakörben.

Mikor alkalmazzunk kertészt?

Egy-egy speciális témájú kert kialakításához mindenképpen szükség van egy erős kertészeti háttérrel rendelkező szakértőre. Azonban a rendszeres karbantartásról is érdemes számot vezetni, ugyanis a kert komoly hatással van az ingatlan ökoszisztémájára.

Kerüljük el az idő szűkében fellépő hanyagság kellemetlen következményeit, s ha nincs elegendő időnk a kertrendezésre, akkor keressünk fel bátran egy profi kertészt.

Azonban mielőtt szakembert alkalmaznánk, mérlegelnünk kell céljainkat és igényeinket:

 • Mire használjuk majd a kertünket?
 • Rendszeres kerti partikat fogunk tartani vagy inkább a nyugalom szigetére vágyunk?
 • Játszanak majd a gyermekeink az érintett területen?
 • Szeretnénk, ha ez organikus környezet lenne, peszticidek használata nélkül?
 • Vannak egyéb speciális szempontok?

Ezen kérdések alapos megválaszolása, mind más-más kivitelezési lehetőségeket von majd maga után.

Vegyük figyelembe, hogy a kertészkedés egyben művészet is. Fogalmazzuk meg pontosan az elvárásainkat, majd válasszunk egy megfelelő szakértőt a feladatra. Ne feledjük, hogy mennyire kulcsfontosságú a tisztán érthető, jó kommunikáció biztosítása egymás között.

Kutatás a tökéletes szakember után

Leendő kertészeti vállalkozónknak általános ismeretekkel kell rendelkeznie a kertészet, a peszticidek, a gyomirtás, a műtrágyázás és az öntözőberendezések területén. Ezen ismeretek és tapasztalatok híján nagyobb valószínűséggel fordulnak majd elő hibák a projektek kivitelezése során.

Azonban kényes kérdés, hogy hogyan is ellenőrizhetjük, hogy megtaláltuk-e a megfelelő szakembert.

A piszkos anyagiak mellett érdemes az online véleményekre hagyatkoznunk, nyomoznunk az illető jó híre után. Továbbá célszerű érdeklődnünk a korábbi tapasztalatai, munkái felől. Amennyiben nincs weboldala és saját galériája, kérjük meg rá, hogy mutasson meg személyesen referencia munkákat.

Lehetőség szerint alaposan kérdezzük ki a véleményét a saját projektünkkel kapcsolatban: Mit javasolna ennek a kertnek a fejlesztésére? Milyen munkatervet követne? Hogyan kommunikálhatunk rendszeresen? Hogyan szokta menedzselni a kapcsolattartást az ügyfelekkel?

Mindemellett érdeklődjünk, hogy tereprendezési szolgáltatásokat is végez-e, vagy együttműködik–e olyan céggel/szakemberrel, aki ezt elvégzi.

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

BauMap

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

Készítette: Netbloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

Készítette: NetBloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.