Bejelentkezés

Blog

Latest News
Festő – mit csinál pontosan, mivel bízhatjuk meg?

Festő – mit csinál pontosan, mivel bízhatjuk meg?

Köztudott, hogy egy professzionális festő szakember segítségével, Ön tömérdek időt, energiát és frusztrációt takaríthat meg. De miben is számíthat rájuk igazán? Mik azok a feladatok, amikre biztosan megérheti őket? Most átfogó tájékoztatást nyújtunk a festők jellegzetes szolgáltatási köréről.

Mivel foglalkozik a festő?

A festő szakma meglepően sokrétű, ráadásul – bizonyos helyzetekben – több építőipari szakterülettel is átfedésben áll.

A szerteágazó tudás lehetővé teszi a mesteremberek számára, hogy több, különféle szerepet töltsenek be egyszerre. Ezért jellemzően, egyesek inkább egy adott felületre specializálódnak, míg mások, akár többre is.

A festők az elvégzendő feladat jellegétől függően beltéri és kültéri munkákkal egyaránt foglalkozhatnak. Festhetnek padlót, lambériát és mennyezetet is. Céljuk pedig egyaránt az: hogy segítsenek megváltoztatni az otthon küllemét.

A leggyakoribb feladatok, amelyeket a festőknek el kell végezniük, a következők.

 • Egyedül is teljesíthető: Alapjaiba véve elvárható a glettelés, tapétázás, mázolás, általános tisztasági festés, szobafestés és bármilyen jellegű utólagos javítás teljesítése.
 • Csak nagyobb létszámban teljesíthető: Brigádban – jellemzően, ha asztalos vagy kőműves szakember is tagja a csapatnak – sokan vállalnak külső festést, színezést, dörzsölt és kapart vakolat készítést, valamint nagy terjedelmű faanyagok lakkozását.
 • Extra képzetség esetén teljesíthető: A kreatívabb és képzettebb szakemberek már megbízhatóak olyan, különlegesebb igényekkel is, mint amilyenek például a különböző díszítőmunkálatok, design-elemek.

A festő minden esetben gondoskodik a festendő felületek előkészítéséről!

Nem számít, hogy milyen szakértelemmel viszi fel valaki a színezőanyagot egy adott felületre, amennyiben azt nem készíti elő megfelelően a festék befogadására. Egy profi festő tisztában van ennek a folyamatával, és tudja, hogy a szükséges lépések közé tartozhat az előző szín vagy tapéta eltávolítása, lekaparása, csiszolása, akárcsak a lyukak és repedések kitöltése.

Ajánló: Hol kezdjük a házépítést?, A lakás- és házfelújítás 11 fő szakasza – mi a helyes sorrend?

És ne feledje azt sem, hogy szakértői javaslatok terén is számíthat a festőre!

Egy tapasztalt festő segíthet egy olyan koncepció kiválasztásában, amely összhangot, harmóniát teremt. Tanácsot adhat a tulajdonosoknak a festék színének, fajtájának és textúrájának kiválasztásával kapcsolatban.

Olyan tippeket adhat, amelyek pozitív irányba terelik az adott szoba kinézetét és hangulatát. Ráadásul, egy szakképzett festő azt is meg tudja mondani, hogy mely színek újak és divatosak, ami fontos lehet, ha valaki azon gondolkodik, hogy a közeljövőben eladja otthonát.

Egy festő átlagos munkanapja

 • Munkafelmérés során: A festő meghatározza, hogy milyen típusú anyagokra, és milyen mennyiségben lesz szükség. Ezután pedig megrendeli a választott anyagokat, majd a helyszínre szállítja őket.
 • Közvetlenül a munkanapon: Összegyűjti a szükséges szerszámokat, segédeszközöket és bepakolja őket a munkáskocsiba. Átnézi a már előre megtervezett és ütemezett aktuális feladatokat, majd gondoskodik arról, hogy időben érkezzen a munkaterületekre.
 1. A festés megkezdése előtt, gondoskodik az állványzat összeszereléséről (mennyezeti munkálatok esetén), továbbá a bútorok, a padlózat, illetve az egyéb veszélyeztetett területek letakarásáról.
 2. Elvégzi az előkészületeket és javítási feladatokat. Ezt követően különböző méretű hengerekkel, szórófejjel és ecsetekkel viszi fel a festéket a falra.
 3. Végezetül kitakarítja a munkaterületet, és alaposan felméri az elvégzett munkáját, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem hagyott-e ki valamit.

Mi kell ahhoz, hogy valakiből festő lehessen?

2021-ben, továbbra is szakiskolai és OKJ-s képzés formájában válhat valaki festő szakemberré. A szakterület esetében értékes tulajdonságok és készségek lehetnek:

 • A tisztaságra és részletekre történő összpontosítás.
 • Jó színlátás és esztétikai érzék.
 • Kézügyesség.
 • Fizikai erő és állóképesség.

Továbbá, a festőknek kiváló verbális kommunikációval is rendelkezniük kell, hogy hatékonyan tudjanak tárgyalni az ügyfelekkel, tisztán látva azoknak egyedi igényeit.

Fontos megjegyezni azt is, hogy: Bár az utóbbi évektől kezdődően az iparág egyre zöldebbé válik, a festők rendszeresen ki vannak téve a színezőanyagokból és oldószerekből származó illékony szerves vegyületek káros hatásainak.

Ezért egy jó festő sosem spórol a kellékeken vagy a biztonsági felszereléseken. Minden képességét beveti, hogy a munkát minél kiválóbban és kockázatmentesebben végezhesse el.

Ajánló: Energetikai korszerűsítés 9 közérthető lépésben, Villanyszerelő – mivel foglalkozik és mikor lehet rá szükség?

Hol találhat festő szakembert gyorsan és egyszerűen?

Az ideális színvonalon dolgozó, precíz, igényes és megbízható festőt, vagy bármilyen más építőipari vállalkozót, sosem volt könnyű feladat felkutatni.

Hiába vált bevett szokássá, gyakran mégis időpocsékolás lehet a barátok és a családtagok felkeresése, mivel Ők csupán azt a szakembert ajánlják, akit ismernek, és nem feltétlenül azt, aki az Ön otthonának vagy igényeinek a legmegfelelőbb választás lehetne.

Szerencsére, mindez többé nem jelent gondot.

Az internet segítségével, végre könnyedén megtalálhatja az álomcsapatot, akikre valóban szüksége van. Az online szakemberkereső funkciónak köszönhetően, Ön kedvére válogathat a regisztrált mesteremberek portfóliói közül; ellenőrizheti régebbi munkáikat, értékeléseiket és a pontos szolgáltatásaikat.

Ennek köszönhetően, immár könnyedén érheti el, hogy kizárólag a legjobb minőségű szolgáltatást kapja, a lehető legkedvezőbb áron!

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük