Milyen típusai léteznek a könnyűszerkezetes házaknak?

2020.12.20.mapadmin0
könnyűszerkezetes házak típusai baumap

A könnyűszerkezetes építési módszer gyors és költséghatékony megoldásokat tesz lehetővé. Azonban az építés e formája egy kifejezetten tág kifejezés, amelynek pontos meghatározása országonként, sőt régiónként is eltérő lehet. Ebben a cikkben bemutatjuk a környezetünkben elterjedt és közkedvelt könnyűszerkezetes háztípusokat.

Előszó a könnyűszerkezetes házakról

A 20. század közepén számos újítást vezettek be az építészetben, s ez a lendület a mai napig töretlen. Az egyik jelentős újítás – a könnyűszerkezetes konstrukció megjelenése, mely napról-napra nagyobb népszerűségnek örvend. Ilyen innovatív technológiák és építőanyagok nélkül a gazdasági növekedés, valamint az ipar nagy akadályokkal szembesülne.

A természetes faház

A fa már hosszú idők óta az épületek egyik kulcsfontosságú eleme. Miért ne épülhetne az egész ház fából? Bizonyára mindenkit foglalkoztat a kérdés. Íme néhány érv, miért válasszuk ezt a kiváló építőanyagot.

A fa környezetbarát, egyedülállóan képes „lélegezni” és kiegyensúlyozni a beltéri klímát. A levegő áthalad a faszemeken, megtisztul, hidratál és fenntartja az optimális hőmérsékletet.

Így a ház mindig megfelelő mikroklímát biztosít, ami különösen fontos a gyerekek és a különböző allergiában szenvedők számára. Továbbá kutatások igazolják, hogy a fa meleg és természetes színe pozitívan befolyásolja az ember lelkiállapotát és megnyugtatja az idegrendszert.

A faházakat könnyű és gyors megépíteni, ám viszonylag sok karbantartást igényelnek.

Az alapanyagokat rendszerint előre gyártják, így a helyszínen csupán az összeszerelést és a telepítést végzik a szakemberek. További kimagasló előnyük, hogy a faépületeket egész évben lehet építeni – a különböző éghajlati körülmények között is.

Bizonyos esetekben, akár egy 100 m²-es alapterületű, készre szerelt faház is szállítható hazánkban, amely általánosságban három hónap alatt készen áll a beköltözésre.

Az előregyártott faházak összeszerelési folyamatát úgy tervezik, hogy a környező növény- és állatvilágra a lehető legkevesebb negatív hatással legyen. A fatermékek előállítása tízszer kevesebb energiát fogyaszt, mint más építőanyagok gyártása.

A fa falak nagy hőtároló kapacitással rendelkeznek.

A fából készült falak melegséget tárolnak és fokozatosan sugározzák az egész házban. Ezért a falfelület hőmérséklete hasonló a szobahőmérsékletéhez. De vegyük figyelembe azt is, hogy a világ legnagyobb megújuló erőforrásáról beszélünk, mely az egyik legtartósabb építőanyagként van számontartva.

A modern technológiáknak megfelelően épített faházak rendkívül megbízhatóak és tartósak.

Egyetlen anyag sem tudja felülmúlni a fa egyedi jellemzőit, beleértve a szilárdságot és a könnyű kezelhetőséget, a természetes hőállóságot, valamint a stabilitást. A megfelelően elkészített és karbantartott favázas házak évszázadokig állhatnak. A rönkházak pedig már földrengés veszélyes területekre is alkalmasak, mivel nagyon stabil és erős konstrukciót alkotnak.

A masszív fémvázas konstrukciók

Az acélkeretezésnek kifejezetten sok előnye van a fával szemben. Erősségétől és tartósságától kezdve a környezeti előnyökig az acélváz következetesen kiváló választásnak bizonyul.

Bár a fa olcsóbb építőanyag, az acél mobilisabb, valamint könnyebben összeszerelhető.

Ez azt jelenti, hogy az acél költséghatékonyabb megoldásnak bizonyul az építkezési folyamat során. Hosszú távon egyenesebb felületet kölcsönöz otthonának, különösen a tetővonalak, a mennyezetek és a falak mentén.

Más anyagok idővel láthatóan meghajlanak és deformálódnak. Az acél a viharok, a szél és a villámlás okozta károknak is jobban ellenáll, mint a fa. Mindemellett fontos kiemelni, hogy egy fém konstrukció nyújtja a legnagyobb védelmet tűz esetén.

Ne feledkezzünk meg a kellemetlen kártevőkről sem.

Egy kezelt faanyag a termeszekkel és más kártevőkkel szemben ellenálló lehet, azonban egy kezelés körülbelül 25 évig nyújt megfelelő védelmet. Az acélkeretezés életre szóló garanciát nyújt ezekkel a veszélyekkel szemben, így ebből a szempontból is kifejezetten tartós építőanyagnak minősül.

Végezetül egy meglepő tény: számos, modern acélfajta 100%-ban újrahasznosítható, ezáltal immár környezetbarát megoldásnak tekinthető.

A jelen és a jövő: SIP könnyűszerkezetes házak

Ezek a hőszigetelt panelek (SIP) nagy teljesítményű, modern épületrendszereket alkotnak, melyek az építőiparban jelenleg az élen járnak. Általában önálló és új építésű házakban, valamint tetőkön, padlón és egyéb kiegészítőknél használják őket.

A SIP modulok fantasztikus szigeteléssel és környezetbarát tulajdonságokkal rendelkeznek. A panelek alkalmazásával az építkezéseken kevesebb hulladék keletkezik, és a gyártási folyamat során viszonylag kevés energia kerül felhasználásra.

Ráadásul a paneleket általában úgy készítik, hogy egy merev EPS habszigetelés magot illesztenek OSB lapok közé. Ez azt jelenti, hogy a szigeteléssel a továbbiakban már nem is kell foglalkoznunk.

Ezek az épületek általában energiatakarékosabbak, erősebbek, légmentesebbek, mint a régebbi technológiák.

A kevesebb légszivárgás kevesebb huzatot, kevesebb zajterhelést és jelentősen alacsonyabb számlákat eredményez. A SIP modulokat előszeretettel alkalmazzák emeleteken, kerti helyiségekben és tetőkön, ugyanis a szigetelt táblák növelik az energiahatékonyságot azáltal, hogy segítenek a helyiséget télen melegen és nyáron hűvösen tartani.

Ajánlott bejegyzés:  Könnyűszerkezetes vs. téglaházak

A SIP-ekkel történő építkezés kifejezetten gyors és könnyű, azonban ez nincs negatív hatással az épület tartósságára.

A könnyűszerkezetes házak, megfelelő karbantartás mellett, képesek ellenállni az extrém éghajlatnak és a kellemetlen időjárási viszonyoknak. Felhasználásuk rendkívül sokoldalú: a padlótól és a szerkezettől, egészen a tetőkig.

A SIP panelek nagy előnye, hogy a központi szigetelés vastagsága a rendeltetésszerű használat alapján megváltoztatható.

Vagyis könnyen kombinálhatók más építőanyagokkal, például téglával, blokkal, kővel, csempével, fával, acéllal vagy üveggel. Szerkezetileg felülmúlják a hagyományos favázakat – erősebbek és kevésbé hajlamosak az elmozdulásra. Esetében kihagyható a tetőtartó elemek alkalmazása, ami lehetővé teszi a tető alatti lakóterület helytakarékos kialakítását.

Amennyiben tehát e kiváló könnyűszerkezetes építési mód mellett döntünk, gyors, modern és energiahatékony épületben lehet részünk.

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

BauMap

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

Készítette: Netbloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

Készítette: NetBloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.