Tippek és tanácsok a megfelelő szakember kiválasztásához

2022.05.19.mapadmin0
szakemberkeresés tanácsok baumap

Szinte mindannyian hallottunk híreket vagy olvastunk cikkeket azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi években milyen mértékű fellendülés tapasztalható az építőiparban. Ez több jelenség összetett hatásának eredménye, mint például a különböző családi lakástámogatások, az ún. zöld hitelek, az országos és európai uniós beruházások, stb.

Hogy ezt a tendenciát az építőipari szektor le tudja követni, kétségkívül sok szakemberre van szükség, ami viszont sajnos nem ad garanciát a tényleges szakmai tudásra és minőségi munkavégzésre.

De vajon mik a legnépszerűbb felújítási munkálatok ma Magyarországon?

  1. Festés-tapétázás
  2. Burkolás,
  3. Kert és kerítés (térkövezés, kerítés felújítás)
  4. Hőszigetelés,
  5. Ajtó-ablak csere (kiegészítve a következőkkel: redőny, rovarháló, árnyékoló)
  6. Tetőcsere,
  7. Napelem,
  8. Fűtéskorszerűsítés
  9. Konyhabútor csere
  10. Víz- és áramhálózat korszerűsítés

Mivel a fenti műveletekhez százával találunk szakembereket ajánlások, illetve az internet segítségével, így bizony nincs könnyű dolgunk, ha ki szeretnénk választani azt, akinek a munkájával tökéletesen elégedettek lehetünk.

Van azonban egy pár szempont, amit semmiképpen sem hagyhatunk figyelmen kívül. Következzen az 5 legfontosabb dolog, amire mindenképpen figyelni kell a szakemberek kiválasztásakor.

1. Technikai adatok a vállalkozásról

Cégnév, cégjegyzékben ellenőrzés, jegyzett tőke, cégalapítás éve.
Ezeket az adatokat egy viszonylag egyszerű kereséssel elérhetjük, de annál többet tudnak elárulni nekünk. Egyrészt megmutatja, hogy valós, bejegyzett, ellenőrzött céggel van-e dolgunk.

Ha nem, akkor máris zárjuk ki őket, hiszen ez óriási kockázatot jelenthet, illetve törvényellenes is a működésük, amit semmiképpen sem szabad támogatni. A jegyzett tőkével kapcsolatban érdemes több hasonló profilú cég adatait összevetni. Mind a felfelé, mind a lefelé irányú nagymértékű eltérés rossz előjel lehet, így ha ilyet látunk, érdemes másik céget keresni.

Végül pedig a cégalapítás éve utalhat a vállalkozás stabilitására és megbízhatóságára, hiszen minél régebb óta üzemel egy cég ellenőrzött keretek között, annál nyugodtabban alkalmazhatjuk őket a munkálatokra.

2. Elérhetőségek; lehetőség telefonos vagy személyes egyeztetésre

Mi sem lehetne annál idegőrlőbb, mint amikor megbízás után a szakember hirtelen elérhetetlenné válik. Igaz erre sosem tudunk 100%-ban garanciát kapni, hogy nem fog megtörténni, de sokat elárulhat az első pár beszélgetés.

Ha már az első pár hívás alkalmával nehezen érjük utol a szakembert, nem kapunk visszahívást, illetve a beszélgetés tartalma sem ad választ az összes kérdésünkre, akkor valószínűleg jobban tesszük, ha más után nézünk.

Ha pedig személyesen is tudunk találkozni a vállalkozóval, akkor is érdemes figyelni az első benyomásokat, hiszen nagyon árulkodó lehet a jövőre nézve

3. Törvényi megfelelés; a szerződés

Minden egyes fontos döntésünk az életben valamilyen hivatalos dokumentummal vagy szerződéssel pecsételődik meg, és ez a lakásunkkal kapcsolatban sem lehet másképpen.

Minden körülmény között szükség van szerződésírásra, amikor megbízunk egy céget vagy vállalkozót otthonunk felújításával, ez alól nincs kivétel. Amennyiben a szakember arra próbálna rábeszélni minket, hogy szerződés nélkül vágjunk bele a munkálatokba, már keressünk is valaki mást. Hiszen egy megbízható vállalkozónak vagy cégnek semmiképpen sem szabad, hogy gondot okozzon egy ilyenfajta elköteleződés, valamint felelősség- és garanciavállalás.

Aki pedig erre nem hajlandó, ott valami egészen biztosan nem helyes. Fontos azonban megjegyezni, hogy a szerződés nem csak a megbízót védi, ugyanúgy garantálja, hogy a megbízott teljesítés után biztosan megkapja az egyeztetett díjat, ezt pedig a vállalkozónak is be kell látnia.

4. Felelősség és garancia

Ahogyan fent is említettük, egy valamirevaló szakembernek tudnia kell felelősséget vállalnia a munkájáért. Ebbe beletartozik a határidők és a költségkeretek betartása, a minőségi teljesítés és az esetleges szakmai kérdésekben történő válaszadás is.

Ha pedig vállalkozóval dolgozunk, aki adott esetben több szakembert is foglalkoztat, akkor ez minden egyes dolgozóra vonatkozik, hiszen egy ember szakszerűtlen munkája teljesen semmissé teheti az összes többiét is. Amennyiben pedig lehetséges, válasszunk olyan szakembereket, akik több éves garanciát is készek adni a munkájukra, és ezt hajlandók szerződésbe is foglalni, hiszen ezzel szinte garantáljuk, hogy minőségi munkát kapunk majd.

5. Online jelenlét

Itt érdemes olyanokra gondolni, mint például, hogy van-e weboldala a cégnek (vállalkozónak), aktívak-e esetleg a közösségi médiában vagy, hogy van-e Google “Cégem” profiljuk?

Ezek ugyanis nagyon sokat elárulhatnak róluk; láthatunk referencia munkákat, értékeléseket, sőt még a kommunikációs stílusról is informálódhatunk. Ezen kívül árulkodó lehet maga a tény is, hogy vannak-e ilyen felületeik vagy sem. Hiszen az a cég, aki hajlandó ilyenekre időt és energiát áldozni, ők nagy valószínűséggel a munkájukban is ilyen igényesek tudnak lenni. Persze az online jelenlét sem garancia semmire, illetve a rossz minőségű képek, negatív értékelések vagy helyesírási hibák éppen olyan jelek lehetnek, mint ezen felületek teljes hiánya.

Ha azonban egy szépen elkészített weboldallal, minőségi képekkel (és rajta minőségi munkákkal), valamint kulturált céges kommunikációval találkozunk, akkor mindenképpen érdemes lehet felvenni a kapcsolatot a vállalkozóval, hiszen jó eséllyel megbízható kivitelezővel van dolgunk.

Red flag szakikeresés közben

Az alább felsorolt tényezők könnyedén adnak piros jelzést és óvatosságra intenek szakemberkeresés közben

Helyesírás

Aki láthatóan még köszönni sem tud helyesírási hiba nélkül az már önmagában figyelemfelkeltő. Természetesen nem kell Szépíró Versenyt nyernie senki sem, de sokat elárul a szakemberkereső posztok alatt néhány komment.

Kommunikáció – elérhetőség:

Azok a szakemberek, akik bár jelentkeznek munkára, de utána nem érhetők el, kommunikációjuk zavaros, alig vagy nem válaszolnak, őnekik nem érdemes túl sok reményt adni a közös együttműködésre.

Arrogancia

Vannak olyan – bár szakmailag nagyon jó – szakemberek, akik az elmúlt évek során (talán joggal), de annyira magasra emelték a büszkeségüket, hogy csak és kizárólag magas lóról tudnak kommunikálni a szakit kereső “pórnéppel”. Bármennyire is jó egy szaki, munkájáért pénzt kap, így nem ő tesz szívességet, ahogy a kereső sem, hogy munkát kínál. Ez egy kölcsönös szituáció, ahol csak akkor működhet a közös munka, ha mindkét fél egyaránt tiszteli egymást.

Azonnal ráér

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, szintén figyelmeztető jel, ha egy magát jó szakinak beállító jelentkező azonnal ráér. Bár ne így lenne, de ez a jelzés azonnal gyanakvást indíthat el a keresők fejében, hisz manapság egy jó szakemberre heteket, akár hónapokat is várni kell.

Előleg

Talán mondani sem kell, de épp a szakemberhiány miatt könnyű belefutni azokba a típusú vállalkozókba, akik azonnal előleg kéréssel indítják a közös együttműködést. Megfelelő szerződéssel ez a lépés indokolt lehet, azonban érdemes alaposan utánajárni a szakinak és természetesen annak, mire is kéri az előleget.

Feltehetünk olyan szimpla kérdéseket, mint például a miért, mire, mikorra és a válaszból következtethetünk arra is, hogy mi lesz a sorsa ennek a pénznek.

E-napló, műszaki ellenőr

Azok a magukat vállalkozónak beállító jelentkezők, akik fejvesztve menekülnek az e-napló vezetése vagy a műszaki ellenőr bevonásának hallatán, őket nyugodt szívvel engedjük futni, nem rájuk lesz szükség. Ahogy a szerződés, úgy az e-napló és a műszaki ellenőr is mindkét felet védi egy esetleg probléma esetén.

Számla? Megoldható!

2022-ben, amikor már évek óta szószerint két kattintás kiváltani a KATA-s egyéni vállalkozást még akár Kormányablakos segítséggel is, illetve a napi munkadíjak fényében, ott nem szabad kérdésnek lenni sem annak, hogy a számla kötelező, sem annak, hogy a szerződés hiányozhat.

Olcsó húsnak híg a leve?

Több szempontból sem igaz, de odafigyelésre intünk minden kedves szakemberkeresőt abban az esetben, ha egy jelentkező túl olcsó ajánlatot ad. Ha ez a vállalkozó nem valamilyen ismerősünk ajánlása által került képbe (pl. nála már dolgozott), akkor mindenképp érdemes mélyebb beszélgetéseket folytatni, miért is kerül ennyibe a munkadíj.

Az árak ma az építőiparban közel sem járnak a földön, de egy túl olcsó ajánlat gyanús. Természetesen vannak olyan szakik, akik nem dolgoznak horror áron, így az a mondás, hogy csak drága szaki a jó szaki abszolút nem igaz.

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

BauMap

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

Készítette: Netbloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

Készítette: NetBloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.