Bejelentkezés

Blog

Latest News
SIP panel építkezés gyakori kérdések

SIP panel építkezés gyakori kérdések

Világszerte több ezer otthon készült már el a SIP konstrukció segítségével, amely egy előre szigetelt panelekből álló, előregyártott házrendszer. Metódusa, a szendvicspanel alapú építkezéshez hasonlít a leginkább.

Az utóbbi években elképesztően népszerű módszerré vált az otthonteremtés területén. Ugyanis számottevő előnyei vannak a hagyományos épület-szerkezetekkel szemben.

A következőkben, a rendszerrel kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekre adunk kiterjedt válaszokat.

Szóval, mi is az a SIP panel?

Bár többféle változat közül lehet választani, a SIP paneleket alapvetően egy OSB- vagy rétegelt lemez, egy merev szigetelőhab és egy második OSB-lap ötvözete alkotja. Ezáltal egy frappáns és ultra hatékony „szendvicset” hozva létre.

A panel rendkívül tartós, erős és időjárásálló. A belőle készült komplex épületburkolat kiváló akusztikai és energiatakarékossági tulajdonságokkal rendelkezik. Szerkezetileg pedig elég szilárd ahhoz, hogy egy leendő otthon teljes fal és tető szerkezetét alkothassa egyszerre.

 

Mennyire nehezek az elkészült táblák?

A SIP panelek meglepően könnyűek, tömegük körülbelül 20 kg/m2. Ennek köszönhetően könnyebb és gyorsabb összeszerelni őket a helyszínen. Súlyuk ellenére viszont, a SIP-ek kiváló szilárdságukról is ismertek. A SIP panelekből készült épületek képesek ellenállni a szélsőséges éghajlati és időjárási viszonyoknak.

Hogyan készülnek?

Erről, a Hogyan készülnek a sip panelek?” C. cikkünkben olvashat átfogóbb részletességgel.

Honnan származik?

Bár ez a technológia – hazánkon túl – távolról sem számít újdonságnak, sokan, mégis most hallanak róla először.

Érdekes módon, eredetileg az Egyesült Államokban, az 1930-as években látott napvilágot, és bár elképesztően sok ház épült a kontinensen ezzel a módszerrel, mégis inkább a Skandináv-félsziget vált a módszer felhasználójának zászlóshajójává.

Ettől függetlenül, szerte a világon, szinte mindenhol készítettek már SIP panelekből álló épületeket.

Valóban kivételes hőteljesítménnyel rendelkezik?

Az építés végeztével, a SIP-panelek páratlan szigetelési és légzárási tulajdonságokat biztosítanak. Ez nagymértékben csökkenti az energiaköltségeket – az épület teljes élettartama alatt.

Ezek a házak köztudottan, akár 40%-kal energiahatékonyabbak, mint a hagyományos faszerkezetes épületek. A végső SIP burkolat legfeljebb minimális hőhíddal rendelkezik, és kiváló légzárást biztosít, ami továbbra is túlteljesíti az egyre szigorodó építési szabványok követelményeit.

Képzelje tehát el, hogy az otthona fűtési és hűtési költségei, akár feleannyiba kerülnek majd, mint egy hagyományos házé. Jól hangzik, igaz?

Természetesen ezt nem csak egy SIP konstrukcióval lehetséges megvalósítani. De ez a technológia sokkal többet kínál az energiahatékonyságon felül.

Milyen a tervezési rugalmassága?

A tévhitekkel ellentétben, a SIP házak rendkívüli személyreszabhatóságot biztosítanak. Az építészek és ügyfelek egyaránt rugalmasan, kreatívan alakíthatják ki a tetszés szerinti, kellemes, esztétikus tereket.

Hogyan viszonyul a technológia az egyre növekvő munkaerő és szakember hiányhoz?

Sokak szerint, a SIP konstrukció egyik legfantasztikusabb előnye, hogy az összeszerelése rendkívül gördülékeny, továbbá nem igényel különleges szaktudást. Ebből kifolyólag, a SIP-panelek alkalmazása közel 60%-kal csökkenti a munkaterületen szükséges munkaerőigényt, szemben a hagyományos építkezési eljárásokkal.

Tényleg az egyik leggyorsabb építkezési módszer?

A SIP házak elképesztő gyorsasággal épülnek fel és bizonyítottan a leggyorsabban elkészülő konstrukciók közé tartoznak. Olyanok, mint egy óriási kirakós játék. Természetesen ebben nagy szerepet játszik, hogy a paneleket előregyártják.

Ami viszont mindennél meglepőbb statisztika, hogy a szerkezetet mindössze néhány nap alatt, már teljesen vízzáróvá teszik.

Ajánlott bejegyzés: Hol kezdjük az építkezést?, Mennyibe került egy családi ház építése?

Környezetbarát megoldásnak számít?

Részben igen, azonban ez számos más tényező függvénye is lehet. A SIP-ek fenntarthatóak és rendkívül energiahatékonyak, ezért a CO2-szint csökkentésével pozitívan járulnak hozzá a környezethez. A hagyományos építési módszerekhez képest, – a gyártási folyamat során – jelentősen kevesebb energiát emésztenek fel. Továbbá csekély építési hulladékot hagynak maguk után.

Tényleg kedvezőbb a levegőminőség egy SIP otthonban?

Egy SIP épület tökéletes ellenőrizhetőséget tesz lehetővé a beltéri levegőminőség felett, mivel a szerkezet önmagában teljesen légmentes. Ezáltal a telepített szellőző rendszer beprogramozását követően, hatékonyan szűrhetők ki a beáramló levegőből a különböző szennyeződések és allergén anyagok.

Ennek hátulütője, hogy megfelelő szellőztető berendezés nélkül a SIP-burkolat kondenzációt okozhat, ami penészedéshez vezethet.

Mennyire masszív a szerkezet?

A SIP házak szerkezeti szilárdsága akár háromszor is erősebb lehet, mint egy hagyományos favázas, könnyűszerkezetes épületé. Ezért is számít népszerű építési módozatnak az erős szélnek és zord körülményeknek kitett területeken, mint amilyen például Skócia.

Milyen módon csatlakoznak össze a panelek?

A SIP-eket a panelek közötti záró-elemekkel (apró SIP darabok) vagy más összekötő rendszerekkel rögzítik egymáshoz. Az ablak- és ajtónyílásokat a legtöbb esetben fűrésszel vágják ki. Végeredményül egy biztonságos falazatot kapunk, amely ellenáll a tető súlyának és a hó erejének.

Léteznek hátrányos tulajdonságai a SIP paneleknek?

Természetesen, mint minden építési technológia, úgy a SIP sem lehet hibátlan. Azonban, esetében a lehetséges negatív tulajdonságok rendkívül csekély mértékben vannak jelen, illetve mindegyik pont olyan kritika, amely könnyedén orvosolható.

  • A vezetékezés több munkát és odafigyelést igényel: a táblába vágott függőleges rések elengedhetetlenek a csövek, vezetékek futtatásához. Viszont az elnagyolt rések károsíthatják a SIP táblák erejét.
  • Kiemelten ügyelnie kell arra, hogy a falak belső részét ne érje nedvesség: különösen az ablakok és ajtók környékén. Ugyanis, amennyiben a habmagot tartósan nedves körülményeknek teszik ki, akkor leválhat az OSB lapról, és valószínűleg nem fogja meghaladni az élettartama az 50-70 évet.
  • Végezetül: önmagában a SIP panel nem alkalmas arra, hogy az elkészült otthon falára nehéz tartozékokat (például: polckonzolokat) rögzítsenek. Azonban ennek a problémának az áthidalására, immár léteznek különböző megoldások. Ezek alkalmazása viszont többlet költségeket jelenthet.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük