Bejelentkezés

Blog

Latest News
Mit csinál pontosan a generálkivitelező?

Mit csinál pontosan a generálkivitelező?

Egy nagyobb projekt megvalósításához több szakember felvétele, a munkájuk ütemezése, valamint a munkavállalók irányítása és koordinálása szükséges. Ez egyszerre rendkívül sok feladat, melyet nehéz optimálisan összehangolni.

Szerencsére van valaki, aki mindezt megteszi helyettünk, ez a személy a generálkivitelező. Az ő segítsége mellett garantált, hogy a projekt a lehető legegyenletesebben és zökkenőmentesen megy végbe.

Mi is pontosan a feladata? Hol keressünk ilyen szakembert? Miért alkalmazzuk? Ezekre a kérdésekre keressük most a választ, tartson velünk!

Így könnyíthetünk az építkezés terhein

Ezermestereket felvenni bizonyos munkákra, például mosogató, lefolyó javítására, új szőnyegpadló elhelyezésére vagy a villanyhálózat kidolgozására meglehetősen könnyű. Azonban, ha egy nagyobb projektről van szó, meggondolandó, hogy milyen képzettséggel és munkamorállal rendelkező személyeket alkalmazzunk.

A legtöbben úgy gondolják, hogy egy építkezési folyamatot a legjobb – és egyben legkifizetődőbb – a saját irányításuk alatt tartani, azonban a kellő szaktudás hiányában, ez rengeteg hátrányt jelenthet.

Természetes, hogy a saját otthonunk építését nyomon akarja követni, azonban vegyük figyelembe, hogy ha nem vagyunk elég jártasak ezen a területen, számos kellemetlen – anyagi vonzattal járó – meglepetés érhet minket.

Ekkor mindenképpen jól jön egy megfelelő tudású kivitelező, aki feltalálja magát bármely helyzetben és hasznos tanácsokkal lát el minket.

Mivel foglalkozik egy generálkivitelező?

A generálkivitelező feladata a projekt napi működésének megszervezése, felügyelete, továbbá ő az összes érintett fél (például a kivonuló szakemberek) kapcsolattartója.

Teljes körűen irányítja az ellenőrzést egy építési projekt felett, és ő veszi fel a szakembereket (alvállalkozókat) a különböző feladatok ellátására. Ezen kívül számot vezet a projekt optimális ütemezéséről és a szakaszok megtervezéséről is.

Generálkivitelező lehet olyan vállalat vagy magánszemély, akiket általában kereskedelmi és lakossági projektekhez alkalmaznak.

A tapasztalt vállalkozók kiválóan értenek a lakásfelújítási projektek minden területéhez és egyértelmű válaszokkal tudnak felelni a körülményes kérdésekre.

A generálkivitelező a tapasztalataira támaszkodik. Amennyiben saját magunk, egyes szakaszokban határozatlanok lennénk, a kivitelezők általában azonnal felhoznak néhány hasonló múltbeli esetet a hozzájuk kapcsolódó megoldásokkal.

A generálkivitelező tehát meghatározható: a projekt építéséhez szükséges összes anyag, munkaerő, felszerelés és szolgáltatások biztosításáért felelős személyként.

Miért alkalmazzunk generálkivitelezőt?

Fontos, hogy mindannyian ismerjük a saját korlátainkat, s igyekezzünk azt csinálni a mindennapi életben, amihez a legjobban értünk.

Amennyiben ez távol esik az építési projektek szakszerű kivitelezésétől, mindenképpen alkalmazzunk egy olyan szakembert, aki ebben a készséges segítségünkre lehet, így rengeteg időt, pénzt és idegességet takaríthatunk meg.

Egy generálkivitelező kiválóan ismeri az építési folyamatok fortélyait, és tudja, hogy mikor mit kell tennie.

Egy szakértő gyorsan átlátja, hogy hogyan lehet megfékezni a költségek hirtelen növekedését, milyen dolgokat kell megmozgatni és beállítani, hogy a munkaműveletek a megfelelő sorrendben készüljenek.

Mindemellett pedig az építési szabályok ismerete a kivitelezők egyik legfontosabb fegyvere.

Amikor az alvállalkozó befejezi a projektet, tudnunk kell, hogy az általuk elvégzett munka be van–e a jegyezve. Egy jó kivitelező képes lesz elvégezni az ellenőrzést, mely által időt és pénzt takarít meg számunkra a projekten, mivel nem kell további vizsgálati díjakat fizetnünk.

Az ideális szakember megtalálása

A generálkivitelező kiválasztásakor bizonyára Ön is egy őszinte, tapasztalt és megfelelő képesítéssel rendelkező személyt szeretne alkalmazni. Íme néhány tényező, amely segít megtalálni a következő projektjéhez szükséges, kiváló szakembert.

  1. Amennyiben egy megbízható kivitelezőt keresünk, kérdezzünk olyan embereket, akik hasonló helyzetben voltak a múltban, így nagyobb eséllyel találhatunk olyan személyt, akivel kiválóan együttműködhetünk.
  2. Feltéve, hogy erre nincs lehetőségünk, hagyatkozhatunk az internetes véleményekre és referencia munkákra is.
  3. Kérjük meg a kiszemelt szakembereket, hogy nyújtsanak be írásbeli ajánlatot, mely magába foglalja az anyagköltség kutatását, a projekt befejezéséhez szükséges idő kiszámítását, és a munkavállalók számának meghatározását. Ezáltal objektíven tudunk majd kivitelezőt választani a készülő projekthez.

Optimális együttműködés az ügyfél és a kivitelező között

Elsősorban készítsünk tervet arról, hogy mit is szeretnénk csinálni, és tisztázzuk is ezt a tervet részletesen, amikor beszélgetünk a kiszemelt vállalkozóval. A meghatározott és reális tervekkel rendelkező lakástulajdonosok általában sokkal elégedettebbek lesznek az építkezés végeredményével.

Miután kiválasztottuk a kivitelezőt adjunk elegendő teret neki, hogy szakszerűen végezze a feladatát. Bízzunk benne és a projekt pozitív kimenetelű befejezésében.

Ne feledjük, hogy senki sem szereti, ha mikrovezérlés alatt áll, ezért hagynunk kell, hogy azt csinálja, amihez a legjobban ért. Ez elősegíti a projekt gyorsabb, gördülékenyebb elvégzését.

Ügyfélként a mi felelősségünk, hogy időben teljesítsük a befizetéseket.

Egy vállalkozó az általunk megkötött szerződésben tárgyalt költségvetéssel dolgozik, amennyiben viszont nem biztosítjuk időben a szükséges pénzeszközöket, könnyedén veszélybe kerülhet a projektünk befejezése.

Igyekezzünk a kiegyensúlyozott kapcsolat kiépítésére a generálkivitelezővel, így garantálttá válhat a sikeres együttműködés.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük