Régi öntöttvas radiátor – Vétek volna lecserélni?

2021.11.22.mapadmin0
régi öntöttvas radiátor szakemberkereső baumap

A modern lap radiátoros rendszerek közül, hazánkban az acéllemezes lapradiátor tekinthető a háztartások legnépszerűbb választásának. 

Létezik egy tábor, akiknek szín tiszta meggyőződésük, hogy – amennyiben megadatott – helyrehozhatatlan hiba lenne megválni a régi, jól bevált öntöttvas radiátoroktól.

Tegyünk hát végre igazságot! Nézzük át alaposan az előnyöket és hátrányokat, a létező legfontosabb szempontok alapján.

1. Megjelenés

Az acéllemezes lapradiátorok és régi öntöttvas radiátorok közötti legelső szembetűnő különbség, természetesen a dekorációban mutatkozik meg.

A lapradiátorok széles választéka és egyszerű formatervezése okán, szinte bármilyen stílushoz, valamint berendezéshez megfelelően illeszkednek. Nincs még egy olyan radiátor, amely ennyi formában és kivitelben lenne elérhető.

Ellenben, a rusztikus öntöttvas modellek nem túl kompatibilisek a modern irányzatokkal. Ráadásul kialakításuk miatt, sokkal inkább kilógnak a faltól, mintsem végigfutnának rajta, így merőben más hangulatot árasztanak a szobákban.

2. Teljes élettartam

Bár az otthon megjelenése rendkívül fontos, akadnak azért ennél jelentősebb szempontok is. Ezek közül a legelső pedig, máris az öntöttvas radiátorok malmára hajtja a vizet. Hiszen megfelelő gondozás mellett, sokan elpusztíthatatlannak tartják őket.

Nem csoda hát, hogy sokszor generációkon át öröklődnek.

Az internetes fórumok és közösségi oldalak egybehangzó véleményei alapján, úgy szint kijelenthető, hogy sokkal tartósabbak, mint a modernebb társaik többsége. Eközben, valóban sejtelmes, hogy az acéllemezes lapradiátorokra – jellemzően – csak 10 év garanciát kínálnak a gyártók.

3. Árcédula

Nos, kár lenne vitatni, hogy a szabvány acéllemezes lapradiátorok a létező legolcsóbb és legsokoldalúbb választásnak minősülnek a piacon. Bármely műszaki üzletben vagy szerelvény boltban hozzáférhetőek, és egyszerűen javíthatóak.

Ez egyben azt is jelenti, hogy – szélsőséges esetben – egy régi öntöttvas radiátor javíttatása többe kerülhet, mintha beruháznánk egy új lapradiátorra.

4. Mobilitás

Talán az egyetlen bekezdés, amely nem szorul különösebb magyarázatra. Ugyanis köztudott, hogy az öntöttvas radiátorok súlya rettentően nehéz, mozgatásuk kifejezetten munkaerő-igényes feladat.

Ezzel szemben, az egyszerűbb lap radiátorok mindössze 30-40 kilogrammot nyomnak.

5. Hő-teljesítmény és hőleadási idő

  • A modern lap radiátoros rendszerek kiváló hővezetők: Gyors, rövid hőleadás jellemzi őket, így roppant ideális és költségtakarékos megoldásnak minősülnek a kisebb szobák fűtése esetén.
  • Az öntöttvas radiátoroknak: anyaguk sűrűségéből adódóan, hosszú ideig tart, mire kellően felmelegednek. Azonban hasonlóan magas, vagy akár magasabb hőmérsékletet képesek produkálni, mint a lapradiátorok.

Az öntöttvas modellek, ráadásul kedvezőbb hőtartó képességgel és hosszabb hőleadási idővel is büszkélkednek. Tehát, amint elérik a kívánt a hőmérsékletet, sokkal tovább megőrzik a hőt, mint bármelyik másik vízvezetékes radiátortípus.

Ezért esetükben, a fűtési rendszer is hamarabb kikapcsolható.

Így részben alaptalanná válik a népszerű állítás, miszerint többet fogyasztanak hosszútávon, mint a lapradiátorok. A drasztikusan megnövekedett fogyasztás oka, jellemzően a nem megfelelő használati módban, vagy a szerkezet meghibásodásában, túlzott el vízkövesedésében keresendő.

Utóbbi, sajnos kifejezetten jellemző a klasszikus, sok mindent megélt öntöttvas radiátorok esetében.

6. Karbantartási feladatok

Míg egy új és modern acéllemezes radiátorral nem igazán akad tennivaló, addig egy megörökölt öntöttvas modellre sok karbantartási munkálat várhat. Az alapos és rendszeres áttisztogatáson felül, ilyen lehet még a teljes átfestés, valamint a vízkőtelenítés is.

Ettől függetlenül, az öntöttvas radiátorok rendkívül jól megépített, masszív, megbízható konstrukció hírében állnak, amik meghálálják a törődést.

Záró mondatok

Mint az kiderült, a régi öntöttvas fűtőtestek – külsejük ellenére – egyáltalán nem számítanak kevésbé hatékonynak, mint a modern lapradiátorok. Mi több, bizonyos területeken, még képesek lehetnek felülmúlni is azokat.

Ezért, cseréjük – a megfelelő műszaki állapot esetében – egyáltalán nem indokolt. 

Ennek ellenére, teljesen nyilvánvaló, hogy egy jól szigetelt, újépítésű ház esetében, ahol sok, kisebb helyiségre lett felosztva az épület, már kizárólag az innovatív lapradiátoros rendszerek jelentik a kézenfekvő választást.

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

BauMap

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

Készítette: Netbloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

Készítette: NetBloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.