Bejelentkezés

Blog

Latest News
Hogyan burkoljunk csempére?

Hogyan burkoljunk csempére?

Ugyan a legtöbb szakember jobban szeret olyan felületre dolgozni, ami tiszta és friss, de van arra is lehetőség, hogy a meglévő burkolatra kerüljön fel egy újabb, esetleg másfajta burkolóanyag. Ilyen eset a csempe is, melyre bár nem egyszerűen, de kerülhet fel újabb réteg csempe, de akár más is. Amennyiben unjuk a régi csempét a konyhában vagy a fürdőben, érdemes végiggondolni a lehetőségeinket, melyek nemcsak a átfestésben vagy a csempematrica felragasztásában merülnek ki, hanem új burkolat felrakásában is gondolkodhatunk.

Milyen burkolat kerülhet fel a meglévő csempére?

Nagyon érdekes kérdés, hogy milyen burkolat kerülhet fel a már meglévő csempére. Mivel a csempéről általában a fürdőszobák jutnak az eszünkbe, egyértelműnek tűnik, hogy inkább egy újabb hidegburkolati rétegben gondolkodunk, tehát új csempe természetesen rákerülhet, de mozaikcsempében is gondolkodhatunk. Ugyanakkor nem ez az egyetlen lehetőség, amiben gondolkodhatunk. Konyhák esetén a csempe mellett manapság a bútorlap is nagyon népszerű, melyet a csempére is felragaszthatunk.

Emellett más faburkolat, például lambéria is felkerülhet a csempére, ha erre van igény. Konyhák esetében az üveg és a rozsdamentes acél acélburkolat is meglehetősen gyakori manapság. Természetesen mindenképp fontos, hogy a megfelelő rétegrendet, illetve előkészületeket betartsuk, más esetben nem lesz szép a végeredmény. De mi is a megfelelő sorrendje a csempefelület újraburkolásának?

Első lépés: a felület ellenőrzése

A falfelület ellenőrzése alapvető lépés, hiszen nemcsak a felület minőségét kell figyelembe vennünk ilyenkor, hanem azt is, hogy a beltér bizony néhány centiméterrel csökkeni fog. Ez gondot okozhat a csaptelepeknél, a konnektoroknál, de akár az ajtók és az ablakok esetében is. Érdemes ezeket a tényezőket is figyelembe venni, és ennek megfelelően választani új burkolatot, esetleg felkészülni egy nagyobb átalakításra. Mindenképp gondoljuk végig, hogy nem járunk-e jobban, ha leverjük a régi csempét. A WC-t például meglehetősen nehéz körbeburkolni úgy, hogy a meglévő csempére burkolunk, a végeredmény pedig nem biztos, hogy esztétikus lesz.

A régi burkolat állapotának felmérése is rendkívül fontos, hiszen erre kerül fel az új réteg, és ha a régi nem stimmel, akkor az újjal is bajok lesznek. Burkolni csak megfelelően szilárd, tiszta felületre szabad, ezért ha sok csempe kopogtatásánál hallunk kongó hangot, akkor inkább verjük le a régi réteget. Ha csak pár csempe esetén tapasztaljuk ezt, akkor esetleg szóba jöhet, hogy csak az adott csempéket verjük le, helyükre pedig házagkitöltő, esetleg egy új csempe kerül.

A megfelelő előkészítés a legfontosabb

Ha a régi csempe megfelelő, mindenhol stabil, akkor a következő lépés a felület előkészítése, hiszen a csempét alapvetően nem arra találták ki, hogy egy újabb réteg rákerülhessen. Az első és legfontosabb lépés, hogy a csempét megtisztítsuk a rárakódott szennyeződésektől, szappanmaradéktól, zsírtól, portól, vízkőtől, ugyanis csak tiszta felületen fog egyenletesen és stabilan tapadni az új csempe. Amennyiben nem munkalapot vagy lambériát ragasztunk fel, hanem új csempét, a tapadóhid felvitele egy elengedhetetlen lépés.

A csempét ebben az esetben szükséges felület kezelni, hogy az új csempe megfelelően tapadhasson. Ezt a lépést sokan kihagyják, ami nem túl szerencsés, mert a végeredmény így nem lesz tartós. Munkalap vagy lambéria esetén nem szükséges tapadóhíd használta, ugyanis ezeket a burkolatokat másfajta, erősebb ragasztóval rögzítik, mint a csempéket.

Az új burkolat felragasztásáról

Faburkolat esetén a felragasztás lényegesen egyszerűbb, mint új csempe esetén. Általában csak felviszik a ragasztót a felületre, vagy a burkolatra, és felnyomják, majd hagyják megszáradni. A csempe esetében azonban egy kicsit hosszadalmasabb a folyamat. Alapvetően a csempe felragasztása ugyanúgy zajlik, mint a csempézés általában. Amire leginkább oda kell figyelni, hogy megfelelő ragasztót használjunk a csempe felragasztásához, célszerű flexibilis ragasztót választani ebben az esetben.

A felragasztott csempék ugyanúgy fugázhatóak, mintha sima falra csempéztünk volna. A csempe ragasztó száradását természetesen ebben az esetben is meg kell várni. Ha valahol nem stabil a csempe, esetleg leválik a falról, akkor visszaragasztható, ám előtte az előkészítés folyamatát ugyanúgy el kell végezni egy csempe esetében is, mint a teljes fal csempézése esetén.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük