Bejelentkezés

Blog

Latest News
Márvány burkolatok a fürdőszobában

Márvány burkolatok a fürdőszobában

A márvány mindig is a klasszikus elegancia egyik jelképe volt, és ez ma sincs másként. Sokan szeretik a márvány burkolatokat, melyek a fürdőszobában is jól mutatnak és a márvány tulajdonságainak köszönhetően igazán jó választásnak bizonyulnak a vizes helyiségekben is.

Nem minden márvány

Gondoljunk csak a konyhákra, ahol a márvány pultok használata a mai napig népszerű. A márvány azonban nem olcsó, ezért is léteznek más, alternatív megoldások, melyek mégis kapcsolódnak valamelyest a márványhoz.

Így a márvány hatású csempék, járólapok mellett ma már márványmintás vinylt is lehet kapni. Ezek mind hasonlóak ugyan a márványhoz, de mégsem ugyanazok. Hogy mi is az a márvány és hogy miért éri meg mégis beruházni a márványburkolatba?

A titokzatos márvány

A márvány egy természetes kőzet, ami ellenáll az időjárásnak, a terhelésnek, mégis könnyen faragható, alakítható, csiszolható. Sokrétűen fel lehet használni, akár a fürdőszobában is.

A márvány a Föld mélyében nagy nyomás alatt, magas hőmérsékleten kristályosodik ki a mészkőből, és a kőzetlemezek mozgásának hatására kerül a felszínre. Kristályosan szemcsés szerkezete révén tömörebb, mint a mészkő.

Ha pedig polírozzák, a végeredmény csillogó, gazdag színvilággal. Sokféle márvány van, szinte minden színben. A teljesen fehértől egész a feketéig minden változatban előfordul.

Maga a márvány kalcitból és dolomitból, esetleg ezek keverékéből álló kőzet, aminek a karbonátásvány-tartalma 50 és 95 százalék között van. A színe aszerint változik, hogy milyen szennyező anyag került bele a keletkezés során. Ilyenek a vas-oxid és a mangán-oxid, melyek mind más és más mintát rajzolnak a márványba.

Ahányféle márvány, annyiféle tulajdonsággal bír. Ezek pedig meghatározzák azt, hogy milyen területen lehet felhasználni az adott típusú márványt. Így például a sűrűségük, a vízfelvételük, a fagyállóságuk, az időjárás-állóságuk, fényezhetőségük is más és más. Ez függ a kőzettani eredettől, a keletkezési folyamattól.

Érdemes szót ejteni a márványdarabokkal színesített cementburkolatokról, melyek szintén népszerűek napjainkban, a fürdőszobákban is számos ilyen megoldással lehet találkozni. Ez az úgynevezett terazzo, ami az olasz terazza/teracces szóból ered.

Az olaszországi reneszánsz idején, de már az ókori római és görög időkben is népszerű volt. Ez voltaképp beton alap, amibe újrahasznosított gránit, márvány, vagy akár törött kerámia került. Ezek a szilánkos darabkák teszik igazán különlegessé ezeket a burkolóanyagokat.

A szó maga teraszt jelent, és a terazzo a 15. századi Velencében lett igazán népszerű, ekkor a márványpadlót készítő mesterek rájöttek, hogy a megmaradt márvány- és gránitdarabokat ha betonba keverik és felcsiszolják, akkor elegáns, ellenálló és különleges felületet kaptak. Napjainkban inkább beszélhetünk terazzo mintás lapokról, melyeket már a csempegyáraknak köszönhetünk.

Márvány a fürdőben

A márvány a hidegburkolatok közé tartozik és igazán különleges, elegáns megoldást jelent a fürdőszobában is. Luxus, divat és klasszikus megoldás egyben.

Fontos, hogy ha gránit vagy márvány burkolatot tervezünk, akkor mindenképp forduljunk szakemberhez, ezeknek a felületeknek a kialakítása ugyanis szaktudást, profizmust igényel. Maga a márvány nem olcsó, ezért is fontos, hogy a lehető legjobb módon legyen lerakva a padlóra vagy felrakva a falra, mert csak így garantált az időtállósága.

Fontos, hogy a márványburkolat teljesen sík és hézagmentes legyen. Minden hiba, amit elkövetünk, pénzbe kerül, ráadásul speciális szerszámok is kellenek a lerakáshoz, tehát ebben az esetben a szakember munkája elengedhetetlen és megkérdőjelezhetetlen. Az egyik ilyen fontos feladata a szakembernek, hogy ellenőrizze az aljzat teherbírását, a márvány ugyanis nem könnyű, és mivel hideg burkolatról van szó, érdemes megfontolni a padlófűtést is.

A márványburkolat karbantartása

Mint minden fürdőszobai felület, a márvány esetében is van pár szabály, amit érdemes betartani. Minden felületnél érvényes, hogy bár ezek vízállók, azért ne feszítsük túl a húrt, tehát a fürdőszobai pocsolyákat töröljük fel, ne hagyjuk megszáradni.

Ezen kívül a márvány esetében ne használjunk súrolószereket a tisztításhoz, mert így egy idő után a márvány elveszíti a fényét és el is színeződhet. Fontos tudni, hogy a márványt a beépítéskor egy speciális védőbevonattal kell ellátni, ezt a felületkezelő anyagot a gyártó ajánlása alapján kell megvásárolni és felhasználni.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük