Bejelentkezés

Blog

Latest News
Hogyan kell terméskővel burkolni?

Hogyan kell terméskővel burkolni?

A terméskővel való burkolás egy remek választás abban az esetben, ha otthonunkat szeretnénk szebbé varázsolni. Ezt kül-, és belterületen több helyen is elvégezhetjük, sokan választják ezt a típusú burkolást teraszok, és lépcsők felújítása során is.

Nagyszerű választás a terméskő

A terméskő burkolás képes egy otthonos, és harmonikus légkört kialakítani otthonunkban, mindegy ingatlanunk mely területein szeretnénk alkalmazni, garantáltan egy kellemes összhangot tud varázsolni az emberek számára.

Bár a terméskő burkolás jóval drágább befektetés, mintha az adott felületet egyszerűen lebetonoznánk, ám esztétikai szempontok alapján kiemelkedő a megjelenése, illetve arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy egy igazán időtálló megoldásról beszélünk, hiszen a terméskő burkolat jóval tovább tart, mint például cementből készített változata.

Milyen alapot kell választanunk, ha terméskővel szeretnénk burkolni?

Azt már valószínűleg mindenki tudja, hogy a burkolómunkák során mennyi minden tud múlni a megfelelő alapozáson. A burkolandó felület előkészítése és alapozása elengedhetetlen ahhoz, hogy egy esztétikus, precíz, és hosszú élettartammal bíró végeredményt kapjunk.

Mivel a terméskőnek hosszabb az élettartama, mint a betonnak, alapozáshoz nem érdemes betont használnunk, kivéve abban az esetben, ha a burkoló munka során csak vékony, 2-5 centiméteres vastagsággal rendelkező terméskő lapokat fogunk felhasználni.

Ha azonban 5 centiméternél vastagabb lapokkal szeretnénk kidíszíteni az otthonunkat, akkor a megfelelő tapadás érdekében, a kiinduló pontot egy alaposan ledörgölt kavicsréteggel kell majd megalapoznunk.

Milyen típusokat tudunk megkülönböztetni a terméskő burkolatok között?

Kinézetük, pontosabban formájuk alapján megtudunk különböztetni a terméskő burkolatok között amorf, és vágott, vagy hasított élű köveket is.

Az egyik legnépszerűbb a kockakő, amely a terméskő burkolatok vágott, vagy hasított csoportjába tartozik. Ezek a legtöbbször valamilyen vulkanikus kőzetből lettek előállítva, de manapság lehetőségünk van már akár fagyálló mészkőkockákat, vagy hasábokat is vásárolnunk.

A változatos kialakításnak köszönhetően a terméskő burkolat leginkább azoknak az embereknek való, akik szeretik az esztétikus, és kreatív megoldásokat is. Ezekkel a lapokkal lehetőségünk van arra is, hogy egy adott felületen egyszerre többféle térkővel dolgozzunk, ezzel pedig egy igazán lélegzetelállító végeredményt fogunk majd kapni.

Magyarország területén is elérhető import terméskövek hatalmas szín, árnyalat, forma és méret választékban áll a rendelkezésünkre. A hatalmas kínálatnak köszönhetően mindenki meg fogja találni a számára legesztétikusabb termésköveket akkor, ha ennek a burkolási formának a gondolatával kacérkodik.

Hol és hogyan alkalmazhatjuk a terméskő burkolatokat?

A terméskővel való burkolás igazán sokoldalúnak mondható, egyedül a burkolat anyagára kell csak odafigyelnünk. Terméskővel burkolhatunk lábazatot, teraszt, lépcsőt, vagy lépcsőfordulót, külső vagy belső ablakkönyöklőt, illetve oldalfalakat, ablakpárkányokat, vagy adott esetben a kerítés lábazatát is.

Amikre ügyelnünk kell, hogy míg terméskő esetében az az, hogy a belső területeken méretre vágott, különböző lángolt, illetve csiszolt eljárásokkal előállított gránit, vagy márvány burkolólapok nem sokban különböznek a manapság igen népszerű gres- és kerámialapokkal történő burkolástól, addig kültérre a burkoló munkálatok során a leggyakrabban hasított, pattintott, szabálytalan formákkal rendelkező amorf mész-és homokköveket kell használnunk, melyekkel már jóval körültekintőbben kell bánnunk.

Ezekkel a kövekkel ugyanis már meggyűlhet a bajunk, főleg abban az esetben, ha saját magunk szeretnénk elkészíteni a burkolást. Ilyenkor ismernünk kell a választott kőtípus legfontosabb tulajdonságait (a nedvszívó képességét) hiszen ez nagyban befolyásolni fogja annak felhasználási területét is.

Azok a kövek, melyek magasabb nedvszívó képességgel rendelkeznek, külterületen csak előzetes impregnálás után használhatóak burkolásra. Illetve fontos figyelembe venni a lapok kopásállóságát is, és tudnunk kell azt is, hogy az adott anyagnak milyen a cementtel szembeni érzékenysége.

Ha ezeket nem tartjuk szem előtt, vagy éppen nem speciális ragasztóval fogunk dolgozni, akkor könnyen lehet, hogy a lapok rövid időn belül elkezdenek csúnyán elszíneződni. Erre pedig a megfelelő fugaanyag kiválasztása során is oda kell figyelnünk, azért, hogy megakadályozhassuk azt, hogy egy ronda, eltávolíthatatlan, maradandó színezés csúfítsa el a friss burkolatunkat.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük