Bejelentkezés

Blog

Latest News
Mi a titka a kőburkolatoknak? Hogyan kell ápolni a felületet, hogy szép maradjon?

Mi a titka a kőburkolatoknak? Hogyan kell ápolni a felületet, hogy szép maradjon?

A manapság egyre elterjedtebb kőburkolat, melyek természetes kő hatással rendelkeznek, igazán különleges hangulatot tudnak kölcsönözni az otthonunknak.

Nyugalom és harmónia

A kőburkolat nyugalmat, harmóniát, és melegséget tud árasztani magából, azonban ezeknek a burkolatoknak az elkészítéséhez már kell némi szaktudás, és rutin, legyen szó kültéri, vagy beltéri burkolásról.
Maga a munkafolyamatok elvégzése, és az utána való ápolás is megigényli a kellő tudást, és a nagyfokú odafigyelést egyaránt.

A kőhatású burkolatok az egyik legesztétikusabbnak tartott burkolattípusok közé tartoznak, melyek helyes felrakással, és a helyes utólagos ápolással igen hosszú élettartammal is rendelkezik.

Előnye, hogy rendkívül nagy a szín és a minta választék belőle, a sötétebb árnyalatoktól egészen a világos színekig bármilyent megtalálhatunk a termékpalettáján.
Emellett kedvünkre válogathatunk a szebbnél szebb kőhatású burkolólapok között a rusztikusabb, vagy a kevésbé sima felületű lapokon át egészen a tükörsima változatokig.

Milyen segédanyagokra lesz szükségünk, ha a természetes kőhatású burkolatok mellett döntünk?

Ahhoz, hogy akár évtizedeken keresztül élvezni tudjuk a nem mindennapi látványt, mindenféle képen be kell tartanunk azokat a szigorú előírásokat melyek a felrakással kapcsolatosak, illetve nagy figyelmet kell szentelnünk a megfelelő utókezelésre is. Kőburkolatok esetében már a fektetés során különösen oda kell figyelnünk néhány dologra.

Fontos, hogy alaposan utánajárjunk annak, hogy milyen burkolási segédanyagokat, fugázóanyagokat, és burkolatragasztót kell választanunk abban az esetben, ha kőhatású burkolatot szeretnénk, hiszen ezeken múlik a burkolat szépsége, illetve tartóssága is.

Mivel ez a típusú burkolat sokkal nehezebb, mint például egy vékonyabb burkolólap, ezért nem mindegy az sem, hogy milyen típusú ragasztóval fogunk majd dolgozni. Szakemberek minden esetben kőragasztó használatát szokták javasolni, hiszen ezek kimondottan a természetes kövek ragasztására lettek kifejlesztve. Sem a burkoló anyagon, sem a ragasztón nem érdemes elkezdeni spórolni, hiszen így valószínűleg a későbbiek során nem olyan végeredményt fogunk majd kapni, melyet a kezdetekkor megálmodtunk.

Természetesen a terméskő és kő hatású burkolás során sem elhanyagolható a felület megfelelő előkészítése, és a felületkezelés sem. Azért, mert ennek a burkolóanyagnak a felülete enyhén porózus, rövid idő alatt megtudnak a felületén telepedni a különböző szennyeződések, illetve ennek következtében megnövekszik az anyag vízfelvevő tulajdonsága is.

Hogyan kell utólag ápolnunk a kőburkolatokat?

Vásárlás során mindenképpen tájékozódnunk kell arról is, hogy a kiválasztott kőburkolat impregnálva van-e, hiszen léteznek olyan típusú burkolatok melyek már eleve impregnált állapotban kerülnek a szaküzletekbe, míg vásárolhatunk olyan fajtát is, melynek felületét utólagosan nekünk kell még lekezelnünk. Erről a fontos kérdésről mindig beszéljünk az eladóval!

Az impregnáló szerek használatával a felület kap egy víztaszító réteget, melynek köszönhetően egyaránt könnyebb lesz a tisztításuk és a tisztántartásuk is. Ezek a szerek tovább meg is akadályozzák a szennyeződések lerakódását, illetve a kellemetlen penész kialakulását is.

A burkoló anyagtól, illetve a burkolási területtől függően bizonyos időközönként az impregnálást meg kell ismételnünk annak érdekében, hogy ezt a víztaszító réteget újra és újra felvigyük a felületre.

Az ápolás szempontjából a kőburkolatokkal igen körültekintően kell eljárnunk hiszen, ha ez valami oknál fogva mégis elmarad, akkor a szép látványt sajnos nem fogjuk tudni túl sokáig kiélvezni. A megfelelő ápolás fontossága elengedhetetlen ahhoz, hogy a szép kőburkolat néhány év múlva ne kezdjen el rondán kopni, és tönkre menni.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük