Járda, autóbeálló, udvar? – a térkövezés rétegrendjét sok minden befolyásolja

2022.05.06.mapadmin0
térkő térkövezés szakember baumap

Különleges színek és formák, minták, lenyűgöző felületek, változatos méretek – ezt kínálja a térkő, ami egyre több helyen jelenik meg. A térkő tartós és esztétikus választás, legyen szó akár járdáról, akár garázsbeállóról, udvarról, térről. Térkövezni nem is olyan egyszerű, azonban kellő odafigyeléssel, precíz, pontos tervezéssel mi magunk is el tudjuk végezni ezt a munkát.

A térkövek szépek, tartósak és biztonságosak, ezért is választják ezeket egyre többen. A térkövezés pedig egyszerűnek tűnik ugyan, azonban nagyon sok buktatója van. Nemcsak arról van szó ugyanis, hogy a térkövet le kell rakni szép sorban, hanem arról is, hogy megfelelően elő kell készíteni a talajt, az alapot. Ez garantálja ugyanis, hogy hosszú távon tartós és biztonságos legyen a térkő. A pontos, precíz előkészületek és munka tehát elengedhetetlen. Kezdjük is a tervezéssel és az alapozással!

Amikor térkövezésen gondolkodunk, az elsődleges szempont, hogy átgondoljuk, hogy hova és milyen céllal is kerül a térkő. Más ugyanis akkor a helyzet, ha például a ház melletti járdát tervezzük térkövezni, illetve ha például az udvart, kocsibeállót, teraszt. Ez meghatározza például azt, hogy milyen alapozás szükséges. Valamint azt is, hogy milyen vastagságú térkőre lesz szükségünk. Más ugyanis a helyzet akkor, ha gyalogos terhelésnek lesz kitéve a térkő és akkor is, ha autós, vagy akár teherautós terhelésnek. Ezek mind mind fontosak már a tervezés fázisában, hisz ettől függ, hogy milyen alapra van szüksége a térkőnek.

Alapozás térkövezésnél: nagyon fontos!

A térkő alapozás első lépése a talaj előkészítése, ilyenkor általában 30 centiméter mélységben kell kiásni a talajt, és ezt letömöríteni és eltávolítani a szerves anyagokat, gyökereket, növényeket. Érdemes a szegélyen túl harminc centimétert rászámolva elvégezni a földmunkát, ez lesz segítségünkre majd később a vízelvezetésnél.

A következő réteg a teherhordó réteg, ami egy 15-20 centiméteres homokos kavics vagy kavics. Ezt érdemes több rétegben és rétegenként tömörítve elteríteni a területen.

A következő réteg a beton, 8-12 centiméter vastagságban. Erre a ház melletti járdák esetében nincs feltétlenül szükség, azonban ott, ahol autós forgalom is terheli a térkövet, mindenképp szükséges a betonozás. A betonréteg abban segít, hogy egyenletes és strapabíró legyen a térkő és abban is, hogy ne gyomosodjon. Így a járdák alá is tanácsos egy betonréteget betervezni.

A negyedik réteg a homokágy, ezzel ágyazunk meg magának a térkőnek, ennek minimum 2 centiméteres a vastagsága. Itt arról kell gondoskodni, hogy egyenletesen legyen elterítve a homok, úgy, hogy a beton sehol se látszódjék ki. Az utolsó réteg pedig maga a térkő és természetesen a fuga, ami ebben az esetben lehet apró szemcséjű homok vagy speciális besöprő homok.

Térkövezés lépései

Az első lépés a terület kijelölése és az ásás, a szegélyen kívül harminc centiméterrel.

A következő lépés a szegély lerakása, ez ad majd keretet a térkőnek, így nem mozdulnak majd el a helyükről, így lehet pontosan megtervezni, hogy mi hova is kerüljön. Ennek különösen akkor van nagy jelentősége, ha szép mintákat szeretnénk a térkő felületre.

A térkövek lerakását a sarkoknál, széleknél kell kezdeni, így egyszerűbb és a végeredmény is szabályos, szimmetrikus lesz. Természetesen vannak eszközök, melyekre a térkövezés közben szükségünk van, így mindig legyen nálunk vízmérték és léc is, ezek nagy segítséget jelentenek.

A térkövezésnél figyelni kell arra is, hogy megfelelő és egyenlő távolságra legyenek egymástól a kövek. A fugázás pedig egyszerűen annyit tesz, hogy a besöprő homokot addig seperjük, amíg tele nem lesznek ezek a rések. Az utolsó fázis a döngölés vagy a vibrálás. Ez kis felület esetén akár egy farönk segítségével is megoldható, nagyobb felületnél érdemes egy speciális eszközt, lapvibrátort használni ehhez. Erről a térkövezéshez szükséges eszközök bejegyzésben írtunk bővebben.

Vízelvezetés, szigetelés

A térkövezésnél mindig figyelni kell a szigetelésre és a vízelvezetésre is. Ez a kettő pedig nagymértékben összefügg egymással. Az alapvető fontosságú ebben a kavicsréteg, ami szerepet játszik a víz elvezetésében, ezen kívül pedig a lejtés.

Általában két százalékos lejtést javasolnak a szakemberek, ez azt jelenti, hogy egy méterenként 2 centiméter lejtéssel kell kalkulálni és ezt már az alapozásnál észben kell tartani és a különböző rétegeknél mind figyelembe venni. Amikor például egy ház melletti járdát szeretnénk térkövezni, és az ereszcsatorna vége a térkő felé ér, akkor ide be kell építeni valamit, ami elvezeti a vizet.

Ez az úgynevezett folyóka, ami lehet a térkőburkolat alatt, zárt, és lehet nyitott is. Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya, fontos azonban, hogy valamilyen módon gondoskodjunk a víz elvezetéséről.

A víz károkat okozhat

A nem megfelelő lejtés és vízelvezetés nagyon sok kárt okozhat a ház falában, megsüllyedhet az alap, vizesedhet, penészedhet a házfal. Ha a fal tövében megáll a víz, előbb-utóbb beszivárog az épületbe, a lábazat elkezd vizesedni, a falak penészedni fognak.

A térkő csatlakozik a ház falához, ezért is fontos gondoskodni a vízszigetelésről. Ezt is többféleképp lehet megtenni, attól függően, hogy  milyen területről beszélünk.

Térkővel burkolt teraszok esetén javasolt a bitumenlapok beépítése a térkővel burkolt terület alá, ezt pedig fel kell húzni a lábazatra is, így védve a víztől a falat. Vannak ezen kívül különböző vízszigetelő anyagok, ezek fagyálló, kenhető szigetelőanyagok, melyek segítségünkre lehetnek abban, hogy a víz ne törjön magának utat a ház felé.

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

BauMap

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

Készítette: Netbloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

Készítette: NetBloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.