Tető felülvizsgálat: Így készítsük fel tetőnket a télre 5 lépésben

2021.11.23.mapadmin0
tető felülvizsgálat tél ősz hideg szakember baumap

Ismét eljött az évnek ezen időszaka. Hullnak a falevelek, felerősödik a szél, egyre kellemetlenebb az időjárás. Továbbá nem ritka, hogy esténként már a pokróc és forró csokoládé után nyúlunk.

Otthonunk épségének megőrzése érdekében, viszont hátra van még egy kiemelten fontos teendő. Ezért, most eláruljuk hogyan érdemes felkészíteni tetőnket, az első télies napokra.

Készítsünk jól átlátható pillanatképeket a tetőről

Meg kell próbálni az olyan, környező fákról vagy egyéb akadályokról is képeket készíteni, amelyek nem állnak a tulajdonunkban, de potenciális veszélyforrást jelenthetnek.

Győződjünk meg róla, hogy legalább az egyik képen, a ház teljes egésze szerepeljen.

Célszerű arra is odafigyelni, hogy a képeket egy felhősebb napon készítsük. Ezáltal még inkább kivehető, hogy a tetőn valóban nem voltak sem horpadások, sem pedig egyéb sérülések.

Ezek birtokában, sokkal gördülékenyebbé válik, például egy kárigény benyújtása a biztosító felé.

Ugyanis, a biztosítótársaságok – legrosszabb esetben -, akár bizonyítékot is kérhetnek arról, hogy mennyire volt ideális a helyzet, közvetlenül a káresemény bekövetkezte előtt. Amennyiben, tehát nem készítünk képeket a tél beállta előtt, akkor komplikáltabbá és időigényesebbé tehetjük az eljárási folyamatot.

Tisztítsuk meg a terepet a belógó, vagy túl magas ágaktól

Gondoskodjunk azon veszélyforrások maradéktalan eltávolításáról, amelyek saját tulajdonunkban állnak (például: fa, faágak) és rálógnak a tetőre, vagy 5 méteres körzetében afelé emelkednek.

Tekintsük át alaposan udvarunk környezetét is.

Ne hagyjunk elől vagy rögzítetlenül olyan tárgyakat, amelyeket az erősebb szelek felkaphatnak és akár – legrosszabb esetben – a tetőhöz vághatnak. Az ilyen esetek sajnos Magyarországon is jellemzőek, és elég csupán egy kint felejtett, könnyed napozó ágy ahhoz, hogy a kerámia cserép lássa kárát.

Amennyiben, már előre megtesszük ezeket a bizonyos óvintézkedéseket, sokkal nyugodtabban tölthetjük a viharos, téli éjszakákat.

Végezzünk rövid, de figyelmes állapotfelmérést

A tél folyamán az egyik legnagyobb veszélyt az jelenti, ha a tetőnk már eleve sérült állapotban próbál küzdeni az elemekkel. Ezért mérjük fel és javítassuk ki, még a legapróbb hibákat is (például: a meglazult zsindelyeket) a tetőfedő anyagok tekintetében.

Bármennyire is nem kívánatosak az extra kiadások az ünnepek közeledtével, a sérült alkotórészeket mihamarabb cseréljük ki. Ugyanis elég egyetlen pici, alábecsült meghibásodás, valamint egy intenzív tél, és máris tönkre mehet a komplett tetőnk a következő szezonra.

Tehát, feltétlenül meg kell akadályozni, hogy az esetleges réseken, lyukakon bármi átjusson és további, akár visszafordíthatatlan károkat okozzon.

Vizsgáljuk felül a padlásteret is

Győződjünk meg róla alaposan, hogy a ritkán használt padlásajtót, tetőablakokat, illetve egyéb tetőtéri elemeket biztosan elrekeszeltük, bezártuk-e és makulátlanul illeszkednek-e a helyükre. Ez bármennyire is valószínűtlennek hangzik, sajnos kifejezetten gyakori, beázáshoz és ablakcseréhez vezető baleset, ráadásul bárkivel előfordulhat.

Pucoljuk ki az ereszcsatornát

Ilyen tájt, már az ereszcsatorna is elkezd megtelni levélhulladékkal és másfajta szennyeződésekkel. Érdemes hát kitisztítani, a csapadék felgyülemlésének elkerülése érdekében.

  • Hasonlóan járjunk el a tetőn található törmelékek (például: gallyak) eltávolításával: nehogy magukba szívják a nedvességet és a mohásodás, algásodás táptalajaként szolgáljanak.
  • Végezetül, fordítsunk figyelmet a tetőn található szellőzőnyílások átvizsgálásra is: Ezekben különféle hulladékok, madárfészkek lapulhatnak, amik megakadályozzák az ideális légáramlást.

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

BauMap

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

Készítette: Netbloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

Készítette: NetBloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.