Egyéb kategóriaHogyan keressünk szakembert biztonságosan?

2021.09.21.mapadmin0
szakemberkeresés biztonságosan hogyan baumap

Manapság egyre nehezebb szakképzett építőipari munkásokat, professzionális és megbízható szakikat találni, különösen akkor, ha az ár-érték arányt is szem előtt kívánjuk tartani projektünk kivitelezése során.

A kellemetlen jelenséget, legtöbben a munkaerőhiányra fogják, amiben persze, bőven akad igazság. Azonban Mi úgy gondoljuk – ettől függetlenül – létezik rá megoldás, hogy 2021-ben is felfedezhessük az ígéretes, józan árakon dolgozó munkaerőt.

Gondolta volna például, hogy létezik egy olyan verzió is, amikor a szakemberek keresik Önt, és nem pedig fordítva?

Következzen hát: részletes szakember keresési útmutatónk!

Kétségtelen, hogy a szakképzett szakmunkások megtalálása megterhelő, mi több, kifejezetten stresszes feladat. De a megfelelő tudás birtokában, az ideális hozzáállással, illetve egy kevés kreativitással, elképesztő mértékben javulhatnak az esélyeink.

Lássuk, mire is van szükségünk!

Hol keressünk?

A jó szakember neve szájról szájra (is) terjed

Kezdjük a keresést a legkézenfekvőbb helyen, avagy saját környezetünkön belül. Hiszen, jellemzően ez a módszer emészti fel a legkevesebb időt és energiát – már amennyiben, hamar sikerrel járunk.

A családtagokon felül, elevenítsük fel és ápoljuk kapcsolatunkat távoli barátainkkal, ismerőseinkkel is, hiszen sosem lehet tudni, hogy kinél történt épp valamilyen felújítási vagy építési munkálat. Amelynek okán, Mi magunk is rengeteg meríthetünk az elhangzott tapasztalatokból.

Ajánló: Dugulás: milyen komoly károkat tud okozni?,

Hogy mi a hátránya ennek a tradicionális stratégiának?

Ahány ember, annyiféle igény, elvárás. Ez főként azt jelenti, hogy ami egy távoli ismerős részére kielégítő volt, az egyáltalán nem biztos, hogy számunkra is az lesz. A másik jelentős probléma pedig az, hogy sokan elfogultak, és csupán baráti alapon ajánlanak valakit egy adott munkára.

A közösségi médiában rejlő potenciál kihasználása

A közösségi média nagyszerű eszköz lehet, amelyet bármikor felhasználhatunk a munkájukra igényes szakemberek felkutatására. Kezdetben nincs is más dolgunk, mint belépni a legnépszerűbb, legrelevánsabb csoportokba, majd megalkotni egy egyszerű, de vonzó hirdetést, amelyben megfogalmazzuk, hogy milyen munkára, milyen típusú szakira és milyen árkategóriában van pontosan szükségünk.

Most pedig dőljünk hátra, és várjunk, ameddig jelentkeznek a hirdetésünkre!

Végezetül, a legtöbb platform – beleértve az Instagram-ot és a Facebook-ot -, nagyszerű módja annak is, hogy alaposan feltérképezzük a bejegyzésünkre jelentkező vállalkozókat.

Egy zseniális feltörekvő trend: a szakemberkereső weboldal

Az ilyen weboldal lehetőséget nyújt a szakemberek számára, hogy információkat tegyenek közzé magukról, vállalkozási profiljukról és referencia munkáikról, amely profil így felér egy igényes honlappal is.

Ráadásul, a professzionálisabb site-ok még azt is lehetővé teszik, hogy a megrendelők értékeléseket és megjegyzéseket fűzhessenek az adott szakemberek adatlapjához.

Ezáltal, a látogatók könnyebben hozhatnak döntéseket azzal kapcsolatban, hogy vajon melyik szaki szolgáltatása jelentheti, az igényeiknek legmegfelelőbb választást.

De, ami minden eddiginél fontosabb: Hogyan is válasszunk?

1. lépés: Vegyük fel a kapcsolatot és érdeklődjünk!

Az egyik legjellemzőbb ok, ami miatt a későbbiekben csalódás érheti a megbízókat, az a nem megfelelő minőségű kommunikáció hiánya.

Mit tehetünk ez ellen? Világos, határozott és lényegre törő közlési módszert kell használnunk.

Mindig stabil alapokon álló, kész elképzelésekkel keressük meg a szakikat. Ne tűnjünk határozatlannak, és soha ne keltsük a hozzáértés teljes hiányát. Legyünk alaposak és felkészültek az adott területen belül.

2. lépés: Alaposan tájékozódjunk a részletekről is

Az igazán jó szakembereknek meg van hozzá a készségük, hogy a munka felmérése során a lehető legmegfelelőbb kérdéseket tegyék fel. Ennek okán, jellemzően pontos árajánlatot és ütemtervet képesek szolgáltatni.

Azonban, még Ők sem láthatnak és tudhatnak mindent előre.

Legyünk hát előrelátók és felkészültek! Kérjünk egy pontos vésztervet arra vonatkozóan, hogy mi fog történni, ha netán mégse jönnénk ki az eredeti költségvetésből. Bizonyosodjunk meg róla, mire számíthatunk akkor, ha valami váratlan történne a projekt kivitelezése során.

Ezeket a részleteket rendkívül fontos tisztázni, mielőtt szerződésbe foglalnánk egy megbízást.

3. lépés: Versenyeztessünk

A drágább nem biztos, hogy mindig jobbat is jelent! Ezért gyűjtsünk össze minél több potenciális jelöltet, vegyük fel mindegyikőjükkel a kapcsolatot, és beszélgessünk el alaposan a kívánalmakról.

Azonban ne feledjük, hogy nem érdemes átesni a ló túloldalára.

Hiszen, jelenleg a professzionális szakemberek – mondhatni – dúskálnak a különféle, jobbnál jobb megbízatásokban. Ezért, legtöbbjük nem fog a végtelenségig várni a megerősítésünkre, és az alkudozás is egy kifejezetten vékony cérnaszál lehet náluk.

4. lépés: Találkozzunk személyesen

Ne elégedjünk meg a szöveges vagy telefonos ár, illetve feladat egyeztetéssel még akkor sem, ha az illető rendkívül jó hírnévvel büszkélkedhet.

A szakemberkeresés utolsó fázisában, feltétlenül invitáljuk meg a vállalkozót személyesen is az adott munkaterületre, mielőtt bármilyen, végső megegyezés történne.

Egy fontos dolog, amit ne vegyünk zokon!

Kétségtelen, Kár lenne tagadni, hogy az építőipar gyökeres változásokon ment keresztül a 2000-es, vagy akár a 2010-es évekhez képest. Ennek függvényében pedig, merőben más szempontok alapján szükséges értékelnünk a szakikat.

Manapság a legfontosabb, hogy ne az alapján ítéljünk meg egy vállalkozót, hogy mennyire rugalmas, illetve milyen teljesítési intervallumot tud felkínálni.

Ahhoz pedig, hogy ennek miértjét megértsük, csak próbáljuk meg egy pillanatra a szakemberek helyébe képzelni magunkat. Akikre egyre több és több feladat hárul, miközben egyre kevesebb, ráadásul alulképzett, tapasztalatlan alkalmazott áll a rendelkezésükre.

Könnyen belátható, hogy ilyen feltételek mellett, rendkívül nehéz lépést tartani az ügyfelek igényeivel. Ezért, ha csak egyetlen dologra, akkor a könnyedebb, fesztelen határidőkre, mindenképp legyünk belátással.

Fő az óvatosság!

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy nem csupán a vállalkozó szaktudásáról, hanem személyéről is érdemes alaposan meggyőződnünk. Ennél fogva, végképp kizárhatjuk a projekt során jelentkező, váratlan kellemetlenségeket.

De hogyan tehetjük ezt meg?

  1. Milyenek az előző megbízók tapasztalatai: A jó hírnév valódiságáról, viszonylag egyszerű meggyőződni. Járjunk utána, és vegyük fel a kapcsolatot az előző megbízókkal, majd érdeklődjünk róla, hogy a munka minősége mellett, minden mást is rendben találtak-e.
  1. Az előző munkákról – lehetőség szerint – ne csak a képek beszéljenek: Érdemes megkérdezni, hogy végigjárhatunk-e közösen, néhány olyan házat (természetesen, ez csak kültéri munkálatokat végző szakembereknél lehetséges), amelyeken dolgozott az elmúlt időben. Így első kézből láthatjuk a munkáját, és könnyebben eldönthetjük, hogy az megfelel-e a saját stílusunknak.
  1. Számlaképesség és megfelelő papírok, bejelentések: Kiemelten fontos, hogy bizonyosságot nyerjünk arról, vajon a potenciális jelölt rendelkezik-e a megfelelő engedélyekkel, papírokkal és képesítéssel. Azonnali intő jel lehet például, amennyiben a szakember ódzkodik a számlaadástól.
  1. Mérjük fel, hogy akadnak-e kommunikációs nehézségek: Feltéve, hogy már azelőtt problémák akadnak a vállalkozóval történő kommunikáció során, mielőtt még egyáltalán elkezdené a munkálatokat, akkor tekintsük automatikusan lezártnak az ügyet.

Ugyanis, az ilyen jellegű problémák, a projekt előrehaladtával – jellemzően – csak egyre förtelmesebbek lesznek. Rossz ómen például, ha a szakember nem veszi fel a telefont, ráadásul nem is hív vissza minket, vagy nem beszél világos, tisztán érthető módon a munkafolyamatokról.

Végezetül – Kezeljük helyén az előlegeket

Nem érdemes meglepődni rajta, ha a kiszemelt vállalkozó előleget kér, ez ugyanis bevett szokás. Egyrészt tanúbizonyságot ad a saját elkötelezettségünkről, amivel a szakinak fontos tisztában lennie. Hiszen teendőit és következő munkahónapjait csak ennek fényében tervezheti meg.

Másrészt nem várhatjuk el, hogy a különböző, a projekthez szükséges anyagokat, felszereléseket és tárgyakat (például: ajtók, ablakok) a saját pénzéből előlegezze meg számunkra.

Azonban, egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi is az annyi!

A munkadíjat érintő előleg iránt – amellyel jelezhetjük szándékunk komolyságát – 10-15%-kot méltányos átadni, és semmi esetre sem többet, mint legfeljebb 20%. De, ami a legfontosabb, hogy szigorúan, minden egyes előlegről nyugtát kell kapnunk.

És, Ön hogyan bukkant rá a kielégítő munkaerőre? Ossza meg velünk történetét kommentben; mesélje el hol, vagy milyen módon talált rá a megfelelő szakemberre.

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

BauMap

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

Készítette: Netbloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

Készítette: NetBloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.