Egyéb kategóriaEnergia tanúsítvány: besorolások és jelentésük

2021.10.07.mapadmin0
energia tanúsítvány szakemberkereső baumap

Talán Ön is hallotta már az egyre felkapottabb “energiatanúsítvány” kifejezést, de bizonyára nem tudja, mit is jelent pontosan. Pedig nem kizárt, hogy hamarosan szüksége lehet egyre, akár már a következő pillanatokban.

Hogyan épül fel ez a rendszer, mit jelentenek a különböző besorolások és egyáltalán kiket érintenek? Tartson velünk, amennyiben többet szeretne megtudni róla! Reméljük, hasznosnak találja rövid útmutatónkat!

Amit az energetikai tanúsítványról tudni érdemes

Az energetikai tanúsítvány egy olyan, tájékoztatást nyújtó dokumentum, amely egy épület vagy ház energiahatékonyságának minősített becslését tartalmazza. Továbbá javaslatot tesz, annak költséghatékony fejlesztése érdekében.

 • A lehető legegyszerűbben kifejezve: a koncepció hasonló a légkondicionálók és háztartási készülékek esetében már jól megszokott, energiateljesítmény alapú osztályozási rendszerhez.

De miben érinti az építkezni vágyókat?

Az Európai Unió nem titkolt célja, hogy a jövőben minél inkább energiahatékony, fenntartható lakóingatlanok épüljenek, ezáltal megelőzhető lenne az energiaforrások kritikus szintű kimerülése, továbbá visszaszoríthatóvá válnának bizonyos, környezetszennyezési problémák.

Ennek elérése érdekében elengedhetetlennek tartja, hogy a leendő ingatlanok, csupán a szigorúbb energetikai feltételeknek eleget téve épülhessenek fel. A folyamat elindításától pedig azt remélik a szakemberek, hogy kisvártatva elősegíti a tiszta energiára irányuló, teljes mértékű átállást.

Ezért a törvények értelmében nem kaphatnak használatbavételi engedélyt azok, akiknek az újonnan épülő otthona, nem éri el az aktuálisan megállapított és jogszabályban foglalt, minimum osztályozási szintet.

És mikor kell energetikai tanúsítvány, bárki más számára?

2012 januárjától – a szerződéskötés alkalmával -, az energetikai tanúsítványnak kötelező jelleggel rendelkezésre kell állnia, amennyiben a tulajdonos értékesíteni vagy tartósan bérbe adni kívánja otthonát, lakóingatlanát.

Ezen keresztül a tulajdonos, vagy a leendő bérlő és vásárló egyaránt megtudja, mennyire is hatékony energetikailag az adott épület, és milyenek az energiafelhasználási jellemzői.

Olyan információkat nyújt, amelyek lehetővé teszik az érintettek számára, hogy megalapozott döntéseket hozzanak, már meglévő vagy leendő ingatlanuk energiafelhasználásával kapcsolatban.

Ki állíthatja ki?

Energetikai tanúsítványt elsősorban azok a mérnökök állíthatnak ki, akik a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara által kibocsájtott engedéllyel, illetve az energetikai tanúsítvány kiállítására való jogosultsággal rendelkeznek.

Másodsorban olyan jogi személyek, amelyek a fenti képesítéssel rendelkező mérnököket vagy építészeket foglalkoztatnak, és a tanúsítvány kiállítására illetékesnek minősülnek.

A szakemberek valódi jogosultsága egyszerű, gyors és ingyenes módon ellenőrizhető az említett, két hivatalos szervezet online névjegyzékén keresztül.

Az energetikai tanúsítványok: a kiállítás időpontjától számított 10 évig érvényesek.

Az energetikai tanúsítvány fokozatai

Jelenleg 12 kategóriát különböztetünk meg, amelyek a következők.

 • AA++ Minimális energiaigényű: A jéghegy csúcsa, aminél nincs feljebb. Minden lehetséges szempontból makulátlanul teljesítő épületeket takar.
 • AA+ Kiemelkedően nagy energiahatékonyságú: Az “AA’ besorolásnál egy hajszállal kedvezőbb, kiváló szigetelési és gépészeti megoldások jellemzik.
 • AA Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb: Ez az osztály teljes mértékben modern, energiatakarékos épületeket takar, amelyeknek minden esetben kellékük egy környezetbarát energiaforrás.
 • BB Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő: Alig jobb, mint a “CC” kategória, de esetében, már elengedhetetlenné válik, hogy teljes energiafogyasztásunk legalább 25%-kát megújuló energia segítségével fedezzük.
 • CC Korszerű: Ideális energiafogyasztású, hőszigetelt épületek, amelyek könnyedén fenntarthatóak.
 • DD Korszerűt megközelítő: Rendszerint kedvező módon fenntartható, de valamilyen apróság tekintetében a “CC” kategóriánál szerényebb jellegű ingatlan.
 • EE Átlagosnál jobb: Főként a 15-20 évvel ezelőtt épült, vagy átfogóan felújított épületek tartoznak ide, amelyek még – jellemzően – nem pocsékolják az energiát.
 • GG Átlagost megközelítő, és FF Átlagos: Ezekbe a kategóriákba tartoznak a Magyarországon jelenleg leginkább szokványos épületek.
 • HH Gyenge: Hagyományos szerkezetű, elavult, bizonyosan felújításra szoruló lakóingatlanok.
 • II Rossz: Jellegzetes szereplői a rendkívüli hiányosságokkal küzdő, korszerűtlen rendszereket használó házak és lakások. Amelyek kiemelkedően magas energiaigényük okán, jelentős kiadásokkal járhatnak.
 • JJ Kiemelkedően rossz: Ismertetőjegye lehet a kifejezetten elhanyagolt, vagy már eredetileg sem kielégítő épületszerkezet, valamint a rettentően gyenge épületgépészeti hatásfok.

2022-től érkezik a szigorítás: erre az energetikai besorolásra lesz szükségük az építtetőknek

Az új vagy jelenleg is épülő lakóingatlanokat, még úgy kell megtervezni és megépíteni, hogy azok legalább “CC” energiahatékonysági osztályúak legyenek. Azonban, egy új törvény miatt (amelynek hatályba lépését 2021 januárjáról, 2022. június 30.-ára helyezte át a kormány) változnak az újépítésű ingatlanokra vonatkozó követelmények.

Az esedékes dátumtól, már a “közel nulla energiaigényű épületekre” vonatkozó elvárások lépnek életbe. Tehát “BB” osztályzatú energetikai tanúsítványra lesz szükség az engedélyek megszerzéséhez.

 • Ennek egyik legmérvadóbb feltétele: hogy csupán 100 KWh/m² lehet az épület teljes energiafogyasztása.

Ez alól kivétel, az alábbi esetekben áll fent.

Nem kell energetikai tanúsítványt kiállítani azon épületekre, amelyek:

 1. évente legfeljebb 4 hónapos időtartamra kerülnek használatba (például azért, mert nyaralóként funkcionálnak).
 2. hasznos alapterületük 50m2 alatti.
 3. hitéleti épületnek minősülnek.
 4. csupán ideiglenes használatra (legfeljebb 2 évre) szánt sátorszerkezetű vagy felvonuló épületek.

A 4 legcélravezetőbb lépés az energetikai besorolás javítása gyanánt

A kapott energiaosztályon – a legjellemzőbb módon – olyan intézkedésekkel javíthatunk, mint például:

 • Extra szigetelés: Az épület külső falainak, padlásfödémének vagy padlószerkezetének hatékonyabb hőszigetelése.
 • Modernebb üvegezés: Az elavult ablakok helyett optimális méretű és típusú, több rétegű üvegezéssel ellátott nyílászárók használata.
 • Az épülethez tartozó műszaki berendezések korszerűsítése: Energiahatékonyabb, innovatívabb készülékek, rendszerek használata a világításhoz, melegvíz előállításhoz, fűtéshez és hűtéshez.
 • Megújuló energiaforrásokba történő beruházás: Szóba kerülhet – többek között – hőszivattyú, napelem, napkollektor vagy éppen az egyre népszerűbb, magas hatásfokkal büszkélkedő pellet kazán telepítése.

A felvázolt 4 pont, egyúttal arra is átfogó választ ad, hogy a tanúsítvány kiállításához szükséges felmérést elvégző személy, – nagy vonalakban – miket fog szemrevételezni, ellenőrizni a helyszínen.

 

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

BauMap

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

Készítette: Netbloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

Készítette: NetBloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.