Hogyan készülnek a készházak?

2021.09.11.mapadmin0
hogyan készülnek a készházak baumap szakemberkereső

Önnek is felkeltették az érdeklődését az egyre népszerűbbnek számító, modern technológiával átitatott készházak? Szívesen vásárolna egyet a jövőben, de el sem tudja képzelni, vajon hogyan is készülnek és jutnak majd el az udvaráig? Nincs mitől tartani! Most betekintést nyújtunk a pontos folyamatokba.

Mit nevezhetünk készháznak Magyarországon?

Zavaros a fogalom, ugyanis ahány ország, szinte annyiféle különböző konstrukció és elnevezés létezik ezen a területen. Hazánkban viszont, jellemzően azokra az otthonokra használjuk ezt a kifejezést, amelyeknek legalább 80 százaléka egy gyártóüzemben készült el.

A készház tehát érkezhet egyben, de akár több darabban is a helyszínre. 

Egy készház pontosan olyan, mint amilyennek hangzik. A gyárilag készre épített modulok, könnyedén egymásra rakhatók vagy összekapcsolhatóak egymással a fizikai helyszínen. Méretbeli korlátok, csupán a szállítás tekintetében állhatnak elő.

De miért pont készházat?

Napjaink előregyártott otthonai biztonságosak, vonzóak, jól megépítettek és tartósak is egyben – Összességében, tehát nagyszerű értéket képviselnek.

A konstrukció előnyei közé tartozik, hogy:

 • Gazdaságos, kiváló ár-érték arány jellemzi.

A készházak egyedülállóak abban, hogy az építőanyagok szinte soha nem kerülnek pazarlásra. A munkások, akár újra felhasználják a felesleges anyagokat, ahelyett, hogy kidobnák őket. Ez pedig csökkenti az építési költségeket.

Ráadásul, mivel a házak precíz számítások alapján készülnek, az anyagokat általában előre méretre vágják, és a gyárban raktározzák, amíg készen nem állnak a felhasználásra. Ez további idő- és költségmegtakarítást eredményez.

Mivel az “építkezés” túlnyomó része egy zárt térben készül, így az időjárás nem képes negatív irányban befolyásolni a ház minőségét.

 • A belső és külső stílus egyaránt személyre szabható.

Az alaprajzok teljesen szubjektívek az előregyártott házak világában. Ön szabadon dolgozhat együtt az építészével, és megtervezhetik a tökéletes otthont.

 • Korlátlanul bővíthető.

Mivel a szobák, itt lényegében építőkockák, a lehetséges kiegészítéseknek nem létezik határa. Lehet, hogy Ön a ház tervezésekor még nem akart négy hálószobát, de néhány évvel később már igen. Ekkor nincs más dolga, mint egyszerűen csak felvenni a kapcsolatot a készház építőjével.

 • Szélsebes az építési/szállítási/szerelési folyamat.

Egy készházat sokkal gyorsabban építhet meg, mint a hagyományos lakóingatlanokat. Általában csak néhány hónapot vesz igénybe a befejezés, ezért a beköltözés gyors és egyszerű.

 • Energiahatékonyabb lehet, mint a hagyományos házak.

A készház koncepció hátránya pedig csupán annyi, hogy: Jellemzően egyszintesek (ez pedig nem véletlen). A padlástér beépítése még népszerű és megoldható változatnak látszik, azonban komplex, további szintek hozzáadása már túl körülményes lehet.

Ajánló: Hogyan készülnek a SIP panelek?, Házépítés: Hogyan spórolhatunk?

Mi történik a gyárban?

Ahány cég, természetesen annyi szokás, berendezés és választható építőanyag. Azonban a sorrend és szabványok, szinte minden esetben általános érvényűek. Ahogy az is, hogy egy készház körülbelül öt-tíz hétig tartózkodik a gyárban, mielőtt kiszállíthatóvá válna.

 • Az elő lépés a vázszerkezet elkészítése: Az esetek többségében acél vagy fa, amelyet úgy terveznek, hogy elbírja majd a kész otthon teljes súlyát. Miután ezt az alapvázat összehegesztették, összebarkácsolták és stabilizálták, elkészítik a váz tetejét is.

A váznak elég strapabírónak kell lennie ahhoz, hogy ne csupán az otthon leendő súlyát viselje el, hanem a rendeltetési helyre történő szállítással járó, extrém igénybevételeket is.

 • Következhetnek a falak, a padló és a tető: A vázszerkezet immár készen áll a fal és tetőszerkezet súlyának viselésére, ahogy a belső vízvezetékek, berendezési tárgyak, szekrények és egyéb készülék “cipelésére” is.

Rendszerint, a készházakat gyártó létesítmények számos különböző “állomásból” tevődnek össze, amelyek mindegyike egy-egy elkülönített környezetben helyezkedik el. Ezek az állomások felelnek a készház különböző összetevőinek megépítéséért.

Az állomásokon belül, – korszerű gépek segítségével – szakképzett munkások mérik és vágják ki a szükséges anyagokat, a terveken szereplő pontos méreteknek megfelelően.

A falak, a padlózat és a tetőszerkezet tehát külön állomásokon, külön modulokként épül meg.

Példának vegyük a falszerkezet elkészítésével foglalkozó állomást: Itt a szakemberek lefektetik az elektromos és vízvezetékeket, míg eközben, a többi munkás gondoskodik a szigetelésről, gipszkartonozásról, valamint a burkolati és tömítőanyag rögzítéséről.

Végül, miután összeálltak: A falakat egy központi területen rögzítik a vázhoz, és összecsavarozzák őket egymással.

 • Minden más, ami hátra maradt: Az esetlegesen elmaradt szigetelési és tömítési feladatok, az ablak- és ajtószerelés, a vizesblokk kialakítása, valamint az asztalosmunkák különálló részei maradtak csak hátra. Ilyenkor, már az épület több részén egyszerre folyhat a munka.
 • Az előírásoknak való megfelelés: Mielőtt egy épület vagy épület modul elhagyná a gyártóüzemet, ellenőrzések alá kell vonni. Meg kell felelnie a vele szemben támasztott szigorú biztonsági szabályoknak.

Jellemzően a gyártási folyamat teljes egésze során felügyelik a minőséget, így biztosítva a lehetséges problémák azonnali orvoslását. Ettől függetlenül, az otthon befejezéséhez közeledve, kötelező vizsgálatoknak kell alávetni az épületet vagy annak egységeit.

Ilyen vizsgálatok lehetnek: a víz és elektromos vezetékek működésének ellenőrzése, vagy a tűzállósági tesztek.

Mi történik a helyszínen?

 • Minden az alapozással kezdődik: Egy minőségi otthonnak erős, megbízható alapzatra van szüksége, ez alól pedig a készházak sem jelentenek kivételt. Az alapzat megvalósítását általában úgy tervezik, hogy egy időben készüljön el gyári munkálatokkal.
 • Szállítás és összeállítás: Amikor a gyártási folyamat befejeződött, a legyártott házat (vagy annak elemeit) a helyszínre szállítják, ahol daruval emelik az előkészített alapzatra. Az otthont, annak minden egyes pontján biztonságosan rögzítik, hogy biztosítsák a hosszú távú stabilitást, és megakadályozzák a szél, illetve más természeti erők okozta károkat.
 • Csatlakoztatás a hálózatra: Miután az összeállítás megtörtént, máris következhet a közműcsatlakozás.
 • Jóváhagyás: Végezetül, a tulajdonosok végső ellenőrzése és hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy leendő otthonukat birtokba vehessék.

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

BauMap

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

Készítette: Netbloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

Készítette: NetBloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.