Bejelentkezés

Blog

Latest News
Hogyan kell eltűntetni a fugaport?

Hogyan kell eltűntetni a fugaport?

Szeretné tudni, hogyan a legegyszerűbb eltávolítani a megunt, sérült vagy netán penészes fugaport? Ha igen, akkor ez az útmutató pontosan Önnek szól. Megosztunk néhány, hatékony fuga eltávolítási módszert – különböző szerszámok használatával.

Tartson velünk, és Mi segítünk felgyorsítani, továbbá eredményesebbé tenni ezt a kemény, fárasztó folyamatot!

Készítsük elő a munkaterületet

A legelső lépés, a munkaterület alapos megtisztítása. Forró víz, folyékony mosogatószer és 1-2 teáskanál citromsav elkeverésével pedig, máris megkapjuk az ideális tisztító szert.

Kezdjük a csempék alapos áttörlésével (a célnak megfelelő egy hétköznapi rongy, szivacs vagy súrolókefe), majd térjünk át a fugahézagokra. Erre a legalkalmasabb segédeszköz egy elhasznált fogkefe, hogy minél mélyebbre tudjunk hatolni a nyílásokban.

Ezáltal eltűntetjük a külső lerakódásokat, és megtelepedett foltokat. Így egyszerűbben fogunk tudni haladni a későbbiekben.

Végül, hagyjuk a csempét és a fugát teljesen megszáradni.

Most ragasszuk le a csempéket oly módon, hogy csupán a fugahézagok legyenek láthatók. Ugyanis, a ragasztószalagok felhelyezése segít megakadályozni, hogy a további munkálatok során megsértsük a csempe külsejét.

Terítsünk ponyvát, szemeteszsákot vagy elhasznált rongyokat minden olyan felületre és tárgyra, amelyben a szétrepülő fugadarabkák kárt tehetnének.

Milyen biztonsági felszerelésekre lehet szükség?

Hosszú ujjú felső, nadrág, kesztyű és védőszemüveg használata elengedhetetlen a testi épségünk makulátlan megőrzése érdekében. Mindezen felül, hasznos kiegészítő lehet még egy fülvédő és porvédő maszk (a régi fuga állapotától függően), valamint egy pár térdvédő – amennyiben a padlóburkolattal is dolgoznunk kell.

Ajánló: Felújítás: megéri-e a nyílászáró csere hosszútávon?, Hogyan készülnek a SIP panelek?

Elérkezett az ideje, hogy belevágjunk az igazi munkába: Következzen a fugapor eltávolítása!

Miután mindent megtettünk a csempék védelme érdekében, több, különböző lehetőség közül is választhatunk, hogy megszabaduljunk a fugaportól. A hagyományos, cementbázisú fuga eltávolításához nincs szükségünk méregdrága elektromos szerszámokra, csupán időre, kitartásra és türelemre.

Erre a célja, használjuk a jól bevált és könnyedén hozzáférhető fugakaparó pengét, amely könnyedén leszámol, még a nagyobb törmelékekkel is.

Fugakaparó hiányában, bevethetünk bármilyen keményfém pengével ellátott szerszámot, például: lapos fejű csavarhúzót vagy egy hétköznapi vésőt.

  • A munka során ügyeljünk rá: hogy kezdetben finom, tiszta vágásokat végezzünk. Ezzel biztonságosan eltávolíthatjuk a lazább rétegeket. Majd csak ezt követően használjuk az intenzívebb, vésőszerű mozdulatokat, de továbbra is a penge erőltetése nélkül.

Munka közben végig használjunk porszívót, hogy a fugatörmeléket azonnal összeszedhessük.

  • Bónusz tipp: mielőtt hozzá kezdenénk, kopogtassuk végig a hézagokat egy kalapáccsal, így még jobban fellazíthatjuk a fogát.

Természetesen, a megfelelő eszközök birtokában nem kell ragaszkodni ehhez a régimódi technikához.

Az oszcilláló csiszoló (vagy multivágó) könnyedén felszerelhető egy habarcs-eltávolító pengével. Ebben az esetben, a szüksége pengeméret, természetesen a fugahézag szélességétől függ.

És miért pont oszcilláló csiszoló?

Bár, a legtöbben elektromos orrfűrésszel vágnak bele a munkálatokba, valójában a csiszológépet sokkal könnyebb irányítani. Súlya és mérete kisebb, kialakítása barátságosabb, ráadásul a vágó/csiszoló fej tetszés szerint elforgatható, így használata sokkal praktikusabb.

Az elektromos szerszámokkal végzett folyamat rendkívüli figyelmet és precizitást igényel.

Kiemelt óvatossággal kell eljárni, hogy még véletlenül se forgácsoljuk le a csempét. Mindig függőlegesen tartsuk a szerszámot a függőleges hézagokban lévő anyagok eltávolításához, vízszintesen pedig a vízszintes hézagok kiürítéséhez.

Ügyeljünk arra is, hogy miután bekapcsoltuk a készüléket, csak rendkívül finoman nyomjuk a pengét a vájatnak. Amennyiben nem így tennénk, fennáll a veszélye, hogy összetörjük a csempét.

Amint befejezte a régi fuga eltávolítását, nincs más teendője, a felület már is készen áll az újrafugázásra.

A leghatékonyabb módszer a fugafátyol eltávolítására

Amennyiben a cél, nem a fugahézagok régi fugaanyagának eltávolítása és cseréje, hanem a saválló csempére vagy egyéb felületre ragadt foltok (úgy nevezett: fugafátyol) eltűntetése, akkor más megközelítést szükséges alkalmazni.

A friss, még kevesebb mint egy napos fugát, – jó eséllyel – akár egy egyszerű, vízzel megnedvesített szivaccsal is fellazíthatjuk és eltávolíthatjuk. Egy nap elteltével viszont, erre már garantáltan nincs lehetőségünk.

Ilyen esetben lesz szükségünk a következő hozzávalókra:

  • Durva dörzslap.
  • Sósav.

Vigyünk fel egy kis mennyiségű savat az adott felületre, majd súroljuk át finoman a dörzslappal. Ettől a fugafátyol fellazul és lekaparhatóvá válik. Végezetül nincs más hátra, mint hogy alaposan megtisztítsuk a területet.

  • Fontos: hogy a sav ne érintkezzen a fugahézagokkal, mivel drasztikus mértékben károsítaná azokat.
  • Figyelem: a sósav használata miatt, feltétlenül ügyelni kell a megfelelő szellőzésre és munkavédelmi eszközök (maszk, védőszemüveg, gumikesztyű) alkalmazására!

Hogyan tisztítsuk és tartsuk karban az új fugát, a minél magasabb élettartam érdekében?

Miután az új fuga is a helyére került, ne kövessük el vele ugyanazt a hibát, mint elődjével. Fordítsunk kellő figyelmet a karbantartására és őrizzük meg minél hosszabb ideig az eredeti állapotát.

Ebben lesz a segítségünkre a fehér ecet. Egy hónappal az új fuga felhelyezése után, akár heti rendszerességgel, (mindig zuhanyzás után) fújhatunk vízzel hígított ecetet a csempére.

A fugapor eltávolítása vagy tisztítása, tehát nem ördögtől való, csupán a megfelelő előkészületekre, valamint az ideális praktikák kiválasztására van hozzá szükség.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük